Sarit Perkol's Internet columns

התחנה הראשונה בדרך למסע


אתרים בכיף - טיולים ובישולים
בכיף 1 ~ בכיף 2 ~ בכיף 3 ~ בכיף 4 ~ בכיף 5 ~ בכיף 6 ~ בכיף 7 ~ בכיף 8 ~ בכיף 9 ~ בכיף 10 ~ בכיף 11 ~ בכיף 12 ~
בכיף 13 ~ בכיף 14 ~ בכיף 15 ~ פורום תרמילאים בתפוז ~ מלונדון לקייפטאון ברגל ~ בעקבות המערב הפרוע ~ שיט תעלות באנגליה ~ מזג אוויר ~ הקניון הגדול ~ גני יהושע ~ בשביל ישראל ~ באולינג בארה"ב ~
מדריך סקי למטייל ~ טיולי תרבות בראש ירוק ~ אוסטרליה ~ סיורים ובתי מלון - אלדין ~ טיולי Segway ~ יומני מסע עולמיים ~ עמותת וויסקי ישראלית ~ הדיינרים של אמריקה ~ מסעות בעקבות עצים בארץ ~ יעדים ומסלולים בגולן ~ זמן מדבר ~ מסע עולמי 3.2005 ~ 50 טיולים עם ליאורה ודבורה ~ מסע עולמי 4.2005 ~ מסע עולמי 5.2005 ~ מסע עולמי 6.2005 ~ מסע עולמי 7.2005 ~ מסע עולמי 8.2005 ~ מסע עולמי 9.2005 ~ מסע עולמי 10.2005 ~

ציד בתי מלון ברשת @ Booking Hotels Online


קח תרמיל, קח עכבר

מאת שרית פרקול

מעריב 8.6.2003

כשנתבקש להכין תוכנית סיור בחורבות פרגה, עיר נמל עתיקה בטורקיה, לא הרחק מאנטליה, ניגש גדי שלוש, תלמיד בקורס מלווי קבוצות של "נתור", לאינטרנט. הרשת איפשרה לו לשוטט וירטואלית באמפיתיאטרון הענקי של פרגה, להסתובב בשדרת העמודיים הקורינתיים, ואפילו למצוא תמונה, ביומן מסע של זוג מטיילים, של שלט אבן קדמוני, שהתנוסס מעל איטליז עתיק. כשהגיע לשם בפועל, בפעם הראשונה בחייו, הוא היה מסוגל להתמצא במקום, כאילו כבר ביקר בו.


לצורך תכנון טיול מדוקדק בן ימים אחדים למחוזות העמיש בפנסילבניה, כולל זמני נסיעה מדויקים מנקודה לנקודה, הוא התבסס על האינטרנט. גם כדי למצוא ולהזמין אטרקציה מיוחדת בטיול שערך בארצות-הברית עם בנו המתבגר - מרוץ מכוניות - הוא נעזר ברשת.
בין אם לצורך תחקיר, בין אם לצורך הרכישה עצמה, יותר ויותר אנשים משתמשים באינטרנט ככלי לתכנון טיולים. לפי סקר מאפריל 2003, שהתפרסם באתר "סייבר אטלס", בהשתתפות יותר מ-1,000 נשאלים, 52 אחוז רכשו ברשת יותר ממחצית מצרכי הנסיעות שלהם. 29 אחוז עשו את כל סידורי הנסיעה שלהם דרך הרשת, ו-30 אחוז מסרו שבכוונתם להגביר השנה את רכישותיהם באינטרנט בתחום התיירות.
הסקר, של חברת My AvnatGo, העלה שמבין אלה שקנו באינטרנט מוצרי תיירות, 72 אחוז רכשו כרטיסי טיסה, 66 אחוז הזמינו חדר במלון ו-50 אחוז הבטיחו לעצמם רכב שכור. האתרים הפופולריים ביותר: www.Expedia.com במקום הראשון,www.Travelocity.com במקום השני, www.Orbitz.com במקום השלישי.
אקספדיה נמצא במקום הראשון גם אצל סיגלית בר, מחברת מדריך הטיולים "ארצות הברית למשפחות" ומנהלת פורומי "צפון אמריקה" ו"טיולי משפחות" באתר "למטייל" - www.lametayel.com. בר, בהכשרתה סוכנת נסיעות ומלוות קבוצות לחו"ל, הקימה לפני שנה אתר אינטרנט שימושי ביותר למטיילים --www.bartravel.com מדריך מקוון למטייל באירופה, בארצות-הברית ובקנדה. האתר מכיל שפע של מידע בדוק בעברית, עם יותר מ-10,000 קישורים בנושאי יעדים, אטרקציות משפחתיות, מגורים, תחבורה, מזג אוויר, מפות, פארקים לאומיים ועוד. בר מדגישה נושאים כמו טיולי משפחות, מקומות לינה מיוחדים ויעדים אקזוטיים בצפון אמריקה, בעיקר הוואי, אזור בו היא מתמחה במיוחד.
לדברי בר, פרט לאתרי האינטרנט שחובה להכיר (ראו למטה), חשוב סדר הפעולות בבואנו לתכנן טיול. "כדאי לחפש בפורומים רעיונות לטיולים וחומר כללי על יעדים מסוימים", היא אומרת, "ראשית כדי לראות מהם היעדים הפופולריים, ואחר-כך כדי להיעזר במטיילים ובאנשי מקצוע, לקבלת תשובות לשאלות". השלב הבא הוא חיפוש מועדי טיסות ומקומות לינה מכל הסוגים - בתי מלון, צימרים, בתי חוות, כפרי נופש וכדומה. עוד שלב הוא בדיקת מחירי השכרת רכב וביצוע ההזמנות. אחר כך בא שלב חיפוש המפות ובניית מסלולים. "לאחר שהמסלול מתוכנן, כולל טיסות, לינות ורכב, נכנסים לאתרי האינטרנט של האטרקציות בהן מעוניינים לבקר, כדי לאסוף מידע על שעות הפעילות, מיקום מדויק, מחירים והנחות", אומרת בר.
היא מציינת עוד, שלכל סוג מטיילים יש אתרים נוספים החשובים לו - טיולי משפחות, טיולי טבע, טיולים למגזר הדתי, טיולי הרפתקאות, טיולי תרמילאים ועוד.
למעשה, תחום התרמילאות הפך להיות כל כך פופולרי, שחברת התיירות "הדקה ה-90" השיקה באחרונה את "טרק דקה "90, אתר שלם המוקדש לתיירות התרמיל -- www.trekdaka90.co.il עם "חבילת חמש הצעדים": תכנון הטיול, כרטיסים, ביטוח ואשרות כניסה, ציוד, בריאות וחיסונים ומבצעים. דוד לבל, מנכ"ל הדקה ה-90, מעריך שמדי שנה יוצאים מישראל כ-60,000 צעירים ישראלים, לטיול תרמילים הנמשך בממוצע כשישה חודשים. התרמילאים, אולי יותר מכל מגזר אחר, מרבים להיעזר באינטרנט לשם תכנון המסע, וגם במהלכו.
לפי נציגי אתר "למטייל", הצעירים יותר, שהם רוב גולשי האתר (בני 19 עד 26), מתחילים לתכנן את הטיול כשמונה חודשים לפני הנסיעה, בעוד שהבוגרים מסתפקים בארבעה חודשים. זמן הגלישה הממוצע לכל גולש באתר הוא 43 דקות. האתר מכיל יותר מ-85,000 דפי מידע, ומדגיש דברים מסוימים על פי ניתוח תנאי השוק ומפת התיירות היוצאת. למשל, בימים אלה של מגיפת הסארס, היעדים האטרקטיביים של הקיץ מסתמנים כניו-יורק, סלובניה וסלובקיה - ולכן תוגבר האתר במידע על מקומות אלה.
הגולש באתר "למטייל" יכול להגדיר את יעד הטיול, את התאריך ואת סוג האירועים המעניינים אותו - ולקבל רשימת אירועים רלוונטיים. שירות חינני נוסף באתר הוא ערוץ "1,001 טיפים" - מומחי רשת "למטייל" ואלפי גולשים מטיילים צברו עם הזמן אלפי טיפים ועצות במגוון נושאים (אזהרות ממפולות שלגים, איך להתנהג כדי לא להעליב את המקומיים, איפה לאכול ועוד), והמידע הזה מרוכז בערוץ. אזור אחר באתר מאפשר למצוא שותפים לטיול - התשובה הווירטואלית ללוחות עמוסי הפתקים המתנוססים בחנויות רשת "למטייל". אפשר לחפש שותף על פי זמן יציאה, בן/בת, גיל וסוג טיול.
לאחר שבודקים בערוץ מזג האוויר, בו יש תחזית מפורטת על כל עיר בעולם והמלצות לבוש, אפשר לערוך מסע קניות בחנות המקוונת, עם אלפי פריטי טיול וקמפינג, מדריכים, מפות ובגדים מיוחדים לכל סוג פעילות, שמרנית או הרפתקנית. כדי לדעת מה לקנות, מוטב לקפוץ קודם ל"מדריך הציוד", בו מתפרסמות עצות בדבר בחירת אוהל, אופן קיפול שק שינה, או אבזרי ניווט.
כדאי לבדוק במדריך הרפואי של אתר למטייל איזה חיסונים צריך לקבל ליעדים ספציפיים, וליתר ביטחון, יש גם מידע בנושא ביטוח נסיעות וטיולים ופרטים על קונסוליות ושגרירויות ישראל בעולם.
אל תכנון טיולים אפשר לגשת גם דרך פורטל התיירות של מעריב -- www.fixtravel.co.il המביא, בין השאר, כתבות, סיפורי מסעות והמלצות של כתבי מעריב בארץ ובחו"ל. בתחום תיירות הפנים מציע פיקסטראוול מידע מפורט על לינה (כפרית, מלונות, אכסניות, בתי ספר שדה), אתרים ומסלולי טיול, אטרקציות ונופש פעיל, גנים לאומיים ושמורות, מוזיאונים, אתרים היסטוריים, חופים ועוד. יש גם מידע מפורט על מסעדות (על פי סוג המטבח), על חיי הלילה ועל חנויות ומרכזי מבקרים - ופרטים על עשרות מורי דרך, בעברית ובשפות אחרות. מי שמוכן לשלם גם בעד שלב תכנון הטיול, ימצא מידע רב על טיולים ובילויים מסוגים שונים בארץ, כולל פירוט על גבי מפות הניתנות להדפסה, באתר "מפה" -- www.mapa.co.il המבוסס על מנויים בתשלום חודשי.
"בבילון", מפתחת תוכנת התרגום והמידע, מציעה לכבוד הקיץ אוספי מונחונים: מילון גיאוגרפי עם מפות, מידע תרבותי, פוליטי וכלכלי; מדריך למלונות ב -15,000 ערים בעולם ותחזית מזג אוויר מעודכנת לחמישה ימים. את המונחונים מורידים מאתר www.babylon.com/gloss/glossaries.html.
ומי שבכלל אין לו כסף עכשיו לטיולים, אבל בכל זאת רוצה לראות עולם, מוזמן לערוך סיורים וירטואליים באינטרנט. דורון להב, אף הוא תלמיד בקורס מלווי קבוצות של נתור, המפעיל אתר פרטי עם מאמרים והרבה מאוד קישורים שימושיים -- http://my.magicpage.co.il/Tourism/natourcours/all.htm ליקט כתובות אתרים המציעים סיורים ב-360 מעלות, מצלמות אינטרנט וטיולים וירטואליים. מקום טוב להתחיל בו: www.virtourist.com.
טיול נעים!

~ ~ ~ לטייל עם הבית, עם הכלב ~ ~ ~

בעלי חיים יכולים להיות חברים נהדרים למסע, ויש אנשים שכלל אינם מעלים בדעתם לצאת לטיול בלי לקחת את הכלב שלהם. אבל בעוד שאנחנו, ההולכים על ארבע, יכולים למצוא משהו לאכול ולשתות כמעט בכל מקום, לחיות המחמד צריך לדאוג מראש. אתר אמריקני בשם "טראוול-מילז" -- www.travelmeals.com מציע ארוחות מסע לכלב ולחתול, אך גם מידע שימושי על נסיעות עם חיות.
איך יתמודד המחמד עם תלאות הנסיעה? האם תחמיצו כיופים בגלל שלט "הכניסה לכלבים אסורה"? האם תהיו מוכנים להקדיש לחיית המחמד שלכם זמן טיול יקר? באתר הפניות למדריך פודור, עם רשימות של אלפי מוטלים, בתי מלון ואתרי נופש בארצות הברית המיועדים לשהייה עם בעלי חיים, טיפים של מועדון הכלבנים האמריקני לגבי נסיעה עם כלבים, וגם רשימה עם מנוע חיפוש של בתי חולים לחיות ברחבי ארצות הברית וקנדה.
השאלה אם מקום לינה מסוים מאפשר כניסת כלבים או לא, נפתרת כאשר בוחרים בטיול קרוואנים. אתר "בנדנה" -- www.bandana.co.il מציע סגנון טיול חדש יחסית, לתייר הישראלי אוהב החופש, הטבע והחיסכון בעלויות. דרך האתר אפשר לשכור קרוואנים בגדלים שונים ובמחירים שונים, ביותר מ- 50 מדינות ברחבי העולם. תודות לתוכנה ייחודית הקיימת במשרדי החברה ובאתר, אפשר לתכנן טיול החל מבחירת הקרוואן המתאים (כולל קרוואנים למוגבלים בתנועה המשתמשים בכסאות גלגלים) והציוד הנדרש, דרך מסלול הטיול ועד לטיפים שימושיים. בנוסף, מי שמזמין בעונה זו קרוואן בצפון אמריקה למשך שבועיים או יותר יקבל כרטיס חבר במועדון חניוני קרוואנים ברחבי היבשת, המעניק 50 אחוז הנחה בחניונים.



~ ~ ~ אתרים נוספים שכדאי להכיר ~ ~ ~

יצירת מדריך אישי בסיסי: www.createminiguide.travel-guides.com
מדריכי נסיעות מפורטים:
www.lonelyplanet.com
www.fodors.com
www.frommers.com
טיולי משפחות: www.travelwithyourkids.com
טיולי טבע: www.gorp.com
השוואת מחירי בתי מלון: www.travelaxe.net
בתי נופש: www.a1vacations.com
הוסטלים ואכסניות: www.hostels.com
מציאת טיסות זולות: www.cheapflight.com
מפות והוראות נסיעה:
mapsonus.switchboard.com
www.mapquest.comwww.mapquest.com
תכנון לפי מזג אוויר: www.weather.com
חיפוש אירועים בעולם: www.whatsonwhen.com
מדריך שדות תעופה: www.worldairportguide.com
נציגויות ישראל בחו"ל: www.mfa.gov.il/mfh/heb/Ntz/Ntz_Israel.asp?let=224
תמונות מכל העולם: www.planetware.com/slidesho.htm
חופשות לצמחונים: www.vegtravel.com
מסעדות כשרות: www.kosherdelight.com/restaurants.htm
מלונות כשרים: www.kosherdelight.com/kosherhotels.htm
(מבוסס בעיקר על המלצות של סיגלית בר)

~ ~ ~ פורומים ואתרים רלוונטיים נוספים ~ ~ ~

ערוץ טיולים בתפוז: www.tapuz.co.il/trip
וואלה תיירות: travel.walla.co.il
נענע תיירות: travel.nana.co.il
קהילת טיולים בארץ: forums.tapuz.co.il/travel
טיולי אופניים: forums.tapuz.co.il/bike
פורום טיולים www.bsh.co.il/Forums/AllMessages2.asp?Fnumber=83
(המלצה של אייל) חיפוש בתי מלון www.wotif.com





מותו של סוכן

מאת שרית פרקול

מעריב 7.7.2002

אם בעבר הלא רחוק, הצעד הראשון בתכנון חופשה היה ביקור במשרד נסיעות, כבר כמה שנים שבשביל מטיילים רבים, הצעד הראשון לקראת החופשה הוא התחברות לאינטרנט. ובמקרים רבים, גם הצעדים הסופיים של תכנון החופשה, עד לפרטים כמו בחירת מושב ספציפי במטוס מדגם ספציפי, או צבע הריהוט בווילה בטוסקנה. חברת אל על שידרגה באחרונה את האתר שלה, www.elal.co.il , המאפשר בין השאר רכישה ישירה של כרטיסי טיסה, במחירים שאמורים להיות זולים יותר, בגלל החיסכון בעמלות לסוכני הנסיעות. בארה"ב, בה חברות התעופה מציעות מזמן מכירת כרטיסים ישירה באתריהן, לצד מכירת כרטיסים באתרי תיירות כלליים, הממשל מוצא צורך להתערב - אם זה בנימוק של טובת הצרכן, אם זה בנימוק של טובת סוכני הנסיעות.
וושינגטון פוסט מסר בחודש שעבר, כי שר התחבורה האמריקני, נורמן מינטה, מינה את דייויד ווינסטד, לשעבר שר התחבורה של מרילנד, לעמוד בראש ועדה מיוחדת של הקונגרס, שתבדוק את המחירים ואת הפעילות של אתרי חברות התעופה והאתרים העצמאיים, דוגמת www.Travelocity.com ו-www.Expedia.com, כדי לראות מהי השפעתם על הנוסעים ועל משרדי הנסיעות בארה"ב. מטרת הוועדה היא לקבוע "אם האתרים האלה עזרו או הזיקו לציבור הנוסעים". הוועדה אמורה להגיש את הדוח שלה לקונגרס ב-15 בנובמבר, ואז ייקבע אם יש צורך ליישם "המלצות או פיקוח" על אתרי הנסיעות.
יותר ויותר נוסעים משתמשים באינטרנט כדי לרכוש כרטיסים. לפי נתונים של חברת הסקרים ג'ופיטר מדיה מטריקס, הצרכנים אמורים להוציא השנה כ-30.8 מיליארד דולר באתרי הנסיעות - לעומת 24 מיליארד דולר ב-2001.
האתרים האלה אולי עוזרים לצרכנים להשיג מחירים טובים יותר, אבל לפחות בממשל האמריקני, חוששים מהבעיות שעלולות לצוץ. הקונגרס, למשל, מודאג מההשפעה על סוכני הנסיעות. חברות תעופה רבות חוסכות לעצמן את תשלום העמלות לסוכני הנסיעות ומעודדות את הנוסעים לעשות הזמנות דרך האינטרנט, בכך שהן מציעות באתריהן מחירים נוחים יותר. הקונגרס חושש גם, שאתרים מסוימים מקבלים מחירים זולים יותר מאשר אתרים אחרים.
ומשרד המשפטים האמריקני בודק את האתר הפופולרי www.Orbitz.com לראות אם הוא מעניק עדיפות לחמש חברות התעופה הגדולות שהקימו אותו - אמריקן, יונייטד, דלתא, נורת'ווסט וקונטיננטל (האתר הודיע באחרונה על תוכניות ליצור מערכת, שתעניק לסוכני הנסיעות גישה ישירה לתעריפים שלו, מה שעשוי לשפר את מצבם).
לפי וושינגטון פוסט, מקרים אחרים מעוררים שאלות. אתרים כמו טראוולוסיטי, פרייסליין ואקספדיה אומרים שהם מציגים את המחיר הנמוך ביותר העומד בקריטריונים שביקש הלקוח, כגון יעד ושעת ההגעה. אבל בחודש מרץ סירב לתקופה קצרה אתר אקספדיה להציג מחירים של יונייטד ארליינס, לאחר שחברת התעופה אמרה שתפסיק לשלם לאקספדיה עמלות על כרטיסים הנמכרים דרך האתר.
באפריל טענה חברת התעופה נורת'ווסט ששני האתרים, טרוולוסיטי ואקספדיה, סירבו להציע את המחירים שלה לטיסות לפרנקפורט, גרמניה. דובר נורת'ווסט, קורט אבנהוך, אמר שהאתרים טענו שאין באפשרותם להציע את המחירים האלה, מפני שהם יתנגשו עם הסכמי השיווק שיש להם עם חברות התעופה האירופיות. דוברת אקספדיה, סוזי לוין, הסבירה שנורת'ווסט החליטה לא לתת את התעריפים האלה לאקספדיה, לאחר שהאתר הודיע שלא יפרסם במיוחד את התעריפים האלה באתר, או באימיילים הפרסומיים שהוא שולח ללקוחות. דייויד ווינסטד אמר, שהוועדה בראשותו תבדוק את הסכמי השיווק הבלעדיים שיש לאתרי אינטרנט עם חברות התעופה, כדי לקבוע אם הם משפיעים על האופן בו מציגים אתרי האינטרנט את המחירים.

~ ~ ~ עושים החלפות בבתים ~ ~ ~

בכתבת שער שהתפרסמה ביוני ב - Doors, מוסף האינטרנט של סאנדיי טיימס הבריטי, נכתב שמיליוני בריטים מתכננים את החופשות שלהם דרך האינטרנט. רבים מהם אומרים שכבר שנים לא דרכה כף רגלם במשרד נסיעות. חברת הסקרים פורסטר מעריכה, שיותר מחמישה מיליון בריטים מזמינים באופן קבוע את הטיסות שלהם דרך האינטרנט. עוד חמישה מיליון פונים לאינטרנט כדי לערוך את הבדיקות המוקדמות ולתכנן את החופשה. לפי פורסטר, עד 2006, שני שלישים מהבריטים כבר ישתמשו באינטרנט, כך שהנתונים האלה צפויים לצמוח עוד יותר.
"קשה לרחם על סוכני הנסיעות", נכתב בעתון הבריטי. "לפני האינטרנט, הזמנת חופשה היתה עניין מתסכל ומייגע, ומציאת שירות נבון ובלתי משוחד היתה כמעט בלתי אפשרית". אפילו "ספר האמת", שנותן תיאורים בלי כחל וסרק של אתרי נופש ברחבי העולם, על מגרעותיהם, נשמר מתחת לדלפק של סוכן הנסיעות. היום כל אחד יכול למצוא את המידע הזה באינטרנט, באתר של חברת וירג'ין www.virgin.net/travel/resortfinder.
רבים מהמיליונים שמבקרים באתרי הנסיעות ברשת נמשכו לשם על ידי ההנחות. חברות תעופה הזולות היו הראשונות להבין, שאם נוסעיהן יזמינו את כל הטיסות דרך האינטרנט, הן יוכלו לקצץ במחירים ולהתחרות עם ענקיות התעופה כמו בריטיש איירווייס. אתר הנסיעות הפופולרי ביותר בבריטניה הוא www.easyjet.com, המציע הנחות לקונים דרך האינטרנט. לפי הסאנדיי טיימס, השיטה הזאת השתלמה, ולטענת איזיג'ט, תשעה מתוך עשרה נוסעים שלה מזמינים את הטיסה דרך האתר. "צוות מחלקת ההזמנות של החברה יכול לקיים את מסיבת חג המולד שלו בתא טלפונים", נכתב שם, כדי להמחיש את החיסכון בכוח אדם.
רוב האנשים שהשתתפו בסקר שערך העתון אמרו, שברגע שהזמינו פעם אחת חופשה דרך האינטרנט, כבר לא חזרו לסוכן הנסיעות. רבים אומרים, שהאינטרנט שינה לא רק את הדרך בו הם מזמינים טיסות, אלא גם את סגנון הטיול. במקום להתאכסן במלונות, הם שוכרים וילות או בתים, תוך שימוש באתרים כמו www.interhome.co.uk או www.rentvillas.com. יותר מ-6,000 משפחות בבריטניה זנחו לגמרי את החופשות הקונבנציונליות, ועתה הם מחליפים בתים עם משפחות בארצות אחרות, דרך האתרים www.homelink.org.uk ו-www.intervac.co.uk.

~ ~ ~ רשת של מטיילות ~ ~ ~

יותר ויותר נשים יוצאות לבדן לכבישים ולטיסות, ובמקרים רבות, המסע הראשון שלהן הוא דווקא באינטרנט. סקר שערכה באחרונה תעשיית הנסיעות של אמריקה העלה, שכמעט מחצית מכל הנוסעים העסקיים היא נשים. ומסתבר, שבאינטרנט לא מתעלמים מהעובדה הזאת: החל מנסיעות על טהרת הנשיות, דרך עצות בטיחות מיוחדות, האינטרנט מציע לקונות הפוטנציאליות הזדמנות ללמוד על היעדים שלהן ולקבל עצות ממי שביקרו שם בעבר.
דן פוליק, כתב בולטימור סאן, ראיין את אבלין הנון, מייסדת אתר - www.Journeywoman.com אחד מאתרי הנסיעות הפופולריים ביותר המכוונים לנשים. "בהתחלה, ב-1993 , היינו עלון שחור-לבן עם 20 עמודים", אומרת הנון. "אבל המטרה היחידה שלנו היתה לעזור לנוסעות לטוות קשרים, וידענו שאנחנו חייבות להיכנס לאינטרנט". ב-1995 הקימה הנון את האתר, שכעת רשומות אליו יותר מ-50,000 נשים מ-35 ארצות. ג'רניוומן נותן עצות על התרבות בארצות השונות, על מקומות בטוחים להתאכסן בהם ועל בתי קפה ומקומות בילוי ידידותיים לנשים. דרך אתר-שותף, www.HERmail.net, יכולות הנשים המטיילות ליצור קשר עם נשים אחרות בכל אזור מבוקש. למשל, אשה המתכוונת לנסוע למדריד יכולה לשלוח דרך האתר אימייל לאשה במדריד. "אני פשוט חושבת שהנשים יותר נוטות לבקש עצה ולשתף בחוויות", אומרת הנון.
לעתים קרובות, נשים פונות לאינטרנט גם כדי למצוא שותפות למסע. דברה אסברי, תושבת אדג'ווטר, מרילנד, רצתה לצאת לראפטינג בנהר משחר נעוריה. אבל במשך השנים לא הצליחה לשכנע בכך את חבריה, ואחר כך, גם לא את בעלה. אסברי הקימה את "נשים מטיילות יחד", קבוצת טיולים לנשים בלבד, המפעילה גם אתר אינטרנט (www.women-traveling.com). הקבוצה מוציאה טיולי סופשבוע בניו-יורק, מסעות לפארק ילוסטון, טיולי הליכה באירלנד ועוד. "כ-80 אחוז מהנשים מגיעות לבדן, בלי להכיר אף אחת", אומרת אסברי.
נשים רבות משתמשות באינטרנט כדי לקבל עצות בענייני בטיחות לפני צאתן לחו"ל. מריבת' בונד, מדריך הנסיעות המצליח "עולמה של אשה", אומרת שלעתים קרובות מדי, נשים מניחות לפחד למנוע מהן מלעשות מה שהן באמת רוצות לעשות. באתר שלה, www.marybethbond.com, היא מציעה עצות בנושא כמו מציאת בתי שימוש וביטחון אישי. אבל לדבריה, העצה הטובה ביותר היא לדבר עם מישהי שכבר מכירה את האזור - ולא לפחד לשאול שאלות.

~ ~ ~ שיר שחלמנו על פראג - אתרים כחול לבן ~ ~ ~ ~

- www.netravel.co.il האתר הוקם ב-1997 ומופעל בידי חברת מרקט פלייס. האתר מספק מערכת השוואתית בין הספקים הרשומים ומתעדכן מאות פעמים ביום. מספר הכניסות עומד על 6,500 כניסות ביום, והיעדים הנפוצים ביותר הם ניו-יורק, אילת, אמסטרדם ולונדון. 90 אחוז מההזמנות נעשות לחו"ל. לדברי מנהלי האתר, רונה צדיק ושרון סצ'י, כ-13 אחוז מבצעים דרך האתר את ההזמנה מא' עד ת'. לעתיד מתוכננים פינת מכרזים ומכירות פומביות, מועדון לקוחות בתשלום סמלי וחנות מוצרי נופש וטיול נלווים.
- www.issta.co.il את האתר מפעילה חברת מנטיס וויט, המשמשת דרך איסתא כאתר האם לאתר "נופש ישיר". האתר הוקם ב-1997 ועוברים בו כ-20,000 איש ביום, אך רק 10 אחוז מכלל רוכשי הטיסות מזמינים דרך האתר. בקרוב מאוד ישודרג האתר ויתממשק למלאי כרטיסי הטיסה של חברות התעופה, כך שלא יהיה צורך באנשי מכירות וניתן יהיה לקבל את הכרטיס בשדה התעופה. היעד המועדף על הגולשים באתר הוא ארה"ב, וההזמנות לחו"ל מהוות כ-80 אחוז לעומת 20 אחוז טיסות פנים-ארציות.
- www.dilim.co.il האתר שייך לחברת הזמנה בקליק, בחסות סוכנות הנסיעות "שלי טורס". האתר הוקם ב-1998 בשילוב עם אתר הסקי הישראלי, ומספר הכניסות היומי נע בין 9,000-5,000. לא יותר מ-10 אחוזים מבצעים הזמנה אלקטרונית מלאה, ללא סוכן. האתר מפרסם גם מוצרים כמו בתי מלון, חדרים וצימרים, בעיקר בחו"ל, והיעדים המועדפים הם איטליה וארה"ב.
- www.fixtravel.co.il פורטל תיירות המופעל על ידי פיקסמדיה ומעריב אינטרנט. האתר הוקם לפני יותר משנה ומספר הכניסות אליו בין 9,000-7,000 ליום. באתר תכנים ייחודים שנכתבו על ידי עתונאי מעריב, עם המלצות ומידע שימושי. 17 מדורי מסחר (מווילות בטוסקנה ועד טיסות סדירות לחו"ל) ומועדון לקוחות. היעד המועדף הוא פראג, כשאחריו צועדים בודפשט, רומא, ניו-יורק ולונדון. רוב ההזמנות הן לחו"ל -80 אחוז. בעתיד מתכוון פיקסטראוול להפוך לאנציקלופדיה מקוונת לתיירות פנים וחוץ ולהשיק שירות ליסינג לנופש.
- www.daka90.co.il האתר הוקם ב-1998 ומספר הכניסות אליו כ-50,000 ביום. מנהל האתר, אייל שירזי, אומר שהיעדים המועדפים הם פראג, פריז, סנטוריני וניו-יורק. 35 אחוז מההזמנות נעשות באופן מקוון, וההתפלגות בין פנים וחו"ל די שווה. באתר פועל מנוע איתור מבצעים "אתה קובע יעד ומחיר", בעזרתו ניתן לקבל באימייל הודעות על מבצעים תפורים לפי הדרישה. בקרוב אמור אתר הדקה ה-90 להשיק אפשרות לקבל את כרטיס הטיסה במדפסת האישית, מכל נקודה בעולם.
- www.fly4less.co.il האתר הוקם באפריל 2000 ומתופעל על ידי דני בקנשטיין ורון גולן. לאתר, 15,000 כניסות ביום וייחודו ביכולת הרכבה עצמאית של חבילה, בעזרת סוכן חכם ומנוע חיפוש ידידותי. יעד הטיסה המועדף הוא אגן הים התיכון ואירופה. מספר ההזמנות דרך האתר נע בין 50 - 100 ביום (תלוי בעונה) כשהיחס בין ההזמנות לחו"ל לבין ההזמנות בארץ עומד על %40 פנים, %60 חוץ. על פי ירמי ניר מנהל האתר, בעתיד מתוכננים גם אירועים בחו"ל ועזרה עם ויזות.
- www.arkia.co.il אתר "ארקיע קליק" עלה לאוויר בינואר 2001 ומספר הכניסות אליו עומד על כ-3,000 אנשים שונים. לפי דוברת החברה, אפשר לקבל אישור סופי מיד עם ביצוע ההזמנה, וכן לקבל הנחה של עד 40 אחוז (לאילת, למשל) על טיסות המוזמנות שבועיים מראש. באתר הזה הנשים הן שמארגנות את הנופש, והיעדים המועדפים הם סיציליה, אירלנד, סקוטלנד ואתונה. יחס ההזמנות של טיסות לחו"ל מול טיסות פנים ארציות הוא .50-50 בעתיד מתכוונים להוסיף ממשק ברוסית והזמנות בסלולרי.
- www.goliver.co.il האתר של חברת יוניתורס הושק באפריל 2002 ומכיל רק מוצרים של ספקים מובילים בענף, בחיבור און-ליין, כך שכל מוצר שנמצא "על המדף" הוא עדכני. מדי יום פוקדים את האתר כמה אלפים, ו-20 אחוז מבצעים הזמנה מקוונת מלאה. גם כאן, היעד המועדף על הישראלים הוא פראג.
- www.travelshop.co.il האתר, שהוקם לפני כשנתיים וחצי, מופעל בידי קלי ג'נסיס תורס. מספר הכניסות מונה כמה אלפים, ושיעור האנשים שמתחילים הזמנה וגם מסיימים אותה בתהליך המקוון נע בין 10-15. סטפן שדה, מנהל האתר, אומר: "את חיתוך היעד של הישראלים יש לראות מבעד לחיתוך המחיר - מה שיותר זול". 85 אחוז מזמינים טיסות לחו"ל, והאתר מתכנן חבילות פינוק ולהבדיל, השתטחות על קברי צדיקים באוקראינה.
--ערן טל

~ ~ ~ מורה נבוכים - תסכולים למכביר ~ ~ ~

המשימה שלי נראתה פשוטה: לחפש באתרי אינטרנט את המחיר הנמוך ביותר לטיסה מנמל התעופה הבינלאומי בלוס אנג'לס אל נמל התעופה מידוויי בשיקגו, תאריך יציאה 30 במאי, תאריך חזרה 3 ביוני.
השתמשתי באקספדיה, בטרוולוסיטי ובאורביץ, פלוס כמה אתרים של חברות תעופה ספציפיות ותוכנה בשם סיידסטפ, השולפת את המחירים הנמוכים ביותר מאתרי חברות התעופה וממקורות אחרים (ניתן להוריד אותה חינם באתר www.sidestep.com). ביצעתי את החיפושים ב-9 במאי, בהפרש של חצי שעה זה מזה.
סיידסטפ מצאה לי מחיר של 195 דולר בסאות'ווסט איירליינס. אבל כשחיפשתי מחיר לשני נוסעים, התעריף הזה נעלם, ובמקום זה הוצג לי כמחיר הזול ביותר כרטיס של נורת'ווסט ב-200 דולר. פיל קרפנטר, סגן נשיא לענייני שיווק בחברת סיידסטפ, אמר שכנראה המושב ב-195 דולר היה האחרון באותו מחיר לטיסה ההיא. מסקנה: משתנים שונים נותנים תוצאות שונות. ואם אתם רואים מחיר טוב, בצעו הזמנה, מפני שבעוד שתי דקות הוא עלול להיעלם.
עשיתי ניסיון נוסף וגייסתי את עמיתיי לחפש טיסה מלוס אנג'לס ל-JFK בניו-יורק, יציאה ב-22 ביוני, חזרה ב-29 ביוני. החיפושים שלנו התבצעו בשני אתרים נוספים, www.trip.com ו- www.hotwire.com . ביצענו את כל החיפושים שלנו תוך חצי שעה, וספגנו תסכולים למכביר.
הופתעתי לגלות שבחיפוש אחרי כרטיס מלוס אנג'לס לניו-יורק, המחיר של אמריקה ווסט, פחות מ-300 דולר, הופיע כנמוך ביותר באקספדיה, בסיידסטפ ובטריפ, אבל לא באורביץ, שם המחיר הנמוך ביותר היה 390 דולר (של אמריקן ושל יונייטד), או בטרוולוסיטי, שם המחיר הנמוך ביותר היה 361.42 דולר ולא נמסר שם חברת התעופה. דוברת אורביץ, קרול ג'וזאיטיס, אמרה שהתעריף של אמריקה ווסט כנראה לא הופיע מפני שבחיפוש הכנסנו שעות ספציפיות. במקרה זה, אורביץ מחפשת טיסות שעתיים לפני ושעתיים אחרי המועדים המבוקשים, ושעת היציאה לטיסה של אמריקה ווסט היתה מחוץ ל"חלון הזמנים" הזה. ג'וזאיטיס הציעה לא להכניס שעת טיסה ספציפית, כדי להגביר את הסיכויים.
וכאילו כדי לבלבל עוד יותר, לכל אתר אינטרנט יש תוכנית חיפוש אחרת - חלקם לפי עיר, חלקם לפי נמל תעופה, חלקם לפי שעה. אי אפשר לבצע בדיוק אותו חיפוש בכל אתר. מסקנה: אם אתם מחפשים את המחיר הנמוך ביותר, כדאי להיות גמישים יותר עם הזמנים.
אורביץ, סיידסטפ, טרוולוסיטי וטריפ הציגו את בחירת הטיסה שלנו ככרטיס הלוך-ושוב. אבל באקספדיה, נאלצנו לבחור קודם את הטיסה היוצאת, ואחר כך את הטיסה בחזרה, עם מאות, אולי אלפי קומבינציות. זה היה מייגע, אבל סוזי לוין, מנהלת השיווק באקספדיה, אומרת שהמחקר שלהם הראה שלקוחות, במיוחד נוסעים עסקיים, מעדיפים לבחור את הטיסות בנפרד. היא ציינה, שאחת משמונה האפשרויות מעל חיפושי המחירים, המסומנת כ"Top Picks" (הפופולריים ביותר), תציג את האופציה של טיסה הלוך-ושוב אם נבחר בה.
מסקנה: לסמן את כל הריבועים הקטנים, או שילובים שלהם, ולראות מה יוצא.
ושכחתי לציין, שלצורך החיפוש אחר כרטיס הלוך-ושוב מלוס אנג'לס לניו-יורק, גייסתי גם את שירותיה של סוכנת נסיעות. היא השתמשה במערכת ההזמנות הממוחשבת הזמינה לסוכני נסיעות בלבד והעלתה בחכתה שני תעריפים של אמריקה ווסט, אחד 293.50 דולר ואחר 268 דולר, לרכישה מיידית. כאשר התקשרתי לאמריקה ווסט, נמסר לי שהם מעולם לא שמעו על תעריף כזה. כמובן.
-- ג'יין אנגל, "לוס אנג'לס טיימס"

כתובת ישירה לדף זה www.perkol.itgo.com/travel.htm


529