Sarit Perkol - internet columns
סיראנו הדיגיטלי: המחזר המחובר תמיד

מאת שרית פרקול


digital Cyrano by Martin holt
איור מאת מרטין הולט www.shadma.com

הרצאה בכנס "האדם המחובר תמיד", מכללת אורנים, אפריל 2002

"באינטרנט, אף אחד לא יודע שאתה כלב", אומרת הקריקטורה הידועה ביותר על האינטרנט, שהתפרסמה במגזין ניו-יורקר ב-1993. ברוב האינטראקציות החברתיות המתקיימות ברשת, המילים הן חזות הכל. בהיעדר סממנים אחרים, בעזרת המילים מציג האדם את עצמו. זה מתחיל כבר בכינוי שהוא בוחר. הוא יכול לקרוא לעצמו "תותח" או "פטיש" או "גבר", שזה המקבילה ל-BMW עם ריפוד של פרוות נמר. הוא יכול לקרוא לעצמו "אפלטון" ומיד יעורר רושם של אדם ממושקף ואינטליגנטי. הוא יכול לקרוא לעצמו "אפולו" (בערך כמו תותח, אבל עם מעט ידע במיתולוגיה). הפרטים שהוא מוסר על עצמו, בין אם הם נכונים ובין אם לא, מייצגים אותו. ובעיקר - הדברים שהוא כותב, בצ'אטים או בפורומים או באימייל. באמצעותם, אפילו קוואזימודו יכול לברוא את עצמו מחדש כמלך היופי. אחרי הכל, לפי התנ"ך, העולם כולו נברא במילה.


זירת החיזורים האינטרנטית נותנת יתרון גדול לאו דווקא ליפיופים, בעלי הגוף המושלם, הבית המפואר או מכונית הספורט, אלא למצטיינים בתכונות שמחוץ לרשת נחשבות פחות אטרקטיביות, לפחות ממבט ראשון. אין בעולם הווירטואלי משמעות לזהב וליהלומים, אלא לפנינים של דיבורים. עם הנכסים הגדולים של המחזר האינטרנטי נמנים ניסוחים שנונים, ידע כללי נרחב ו/או תושיה ושליטה באתרים ובמנועי חיפוש. גם אצבעות זריזות על המקלדת מהוות יתרון חשוב במדיום בו אין רואים את הזיק השובב שבעיניים ואת גומות החן.

השליטה במדיום היא הקובעת את מידת ההצלחה בזירת החיזורים. השנונים וזריזי-האצבע הם החתיכים של חדרי הצ'אט, אלופי הפורומים, נסיכי האודיגו. הם אלה שיפיחו רוח חיים בקהילה רדומה, שהודעותיהם לעולם לא יישארו ללא מענה, שיצליחו להשיג הכי הרבה כתובות דואר אלקטרוני (המקבילה של מספרי טלפון) של מושאי תשוקתם. במציאות, לפחות הדגם הישראלי, רבים מהם בלתי מרשימים למראה, רזים מדי, קירחים מדי או ממושקפים מדי. אבל האינטרנט משחרר ממגבלות המראה החיצוני, מביישנות, אפילו מנכות פיזית. (כמובן, הדברים נכונים גם לגבי מחזרות אינטרנטיות. ישנו המודל הנשי של מלכת הצ'אט, וגם היא לא בהכרח בעלת החזה הגדול ביותר, הרגליים הארוכות ביותר או העיניים היפות ביותר).

במחזה של אדמונד רוסטאן מ-1897 "סיראנו דה ברז'ראק", מדובר על משולש אהבים בין סיראנו, חברו כריסטיאן והאשה ששניהם מעריצים, רוקסאן. סיראנו הוא סייף אמן ומשורר בחסד, אבל אפו ההולך לפניו מאפיל על תכונותיו הטובות. כריסטיאן, לעומת זאת, הוא חתיך כבד-פה, המבקש מידידו סיראנו לכתוב לרוקסאן מכתבי אהבה בשמו.

באינטרנט, סיראנו היה הופך למלך. סיראנו המודרני יכול לסנוור בצ'אטים ובפורומים, באמצעות משחקי מילים, שירים שכתב בעצמו או ליקט מאתרי שירה, תמונה שהולמת את הרגע וציטוטים קולעים מזכרונו או מאתר ציטוטים זמין. ביכולתו לחפש באינטרנט פרטים על אהובתו שיעזרו לו לחזר אחריה ("גוגלינג"). כשהוא מחובר אליה בתוכנת מסרים מיידית או בקשר אימייל רצוף, הוא יכול להמיס אותה בסרנדה דיגיטלית, להרעיף עליה מכתבי אהבה אלקטרוניים סוערים, או לטייל איתה בעולמות מלאכותיים של תלת-ממד, עד שתיפול שדודה לרגליו הווירטואליות.

החיזור האינטרנטי יכול להישאר כזה. אפשר לנהל יחסים ברשת מתחילתם ועד תומם, ולדלג ממערכת יחסים וירטואלית מלאה ופוריה אחת לשנייה. אבל האינטרנט מצוין גם כתרגול והכנה לקראת הדבר האמיתי. הוא מאפשר להכיר את האופי, לפני שמחפשים את היופי. במקרים שהפער בין הדמיון למציאות גדול מדי, לא יעזור כלום; אבל במקרים פחות מובהקים, החיזור המקוון יתייצב לזכותו של המחזר, שכבר התגלה ביופיו הפנימי, וזה עשוי לקבל הזדמנות נוספת. ויכול להיות, שסיראנו, אם לא יסתפק ברומן מקוון אלא ירצה להיפגש פיזית, יגלה שרוקסאן כבר כל כך מאוהבת - שלא יהיה אכפת לה חוטמו הארוך.

והכריסטיאנים? טוב יעשו אם יתרחקו מהצ'אטים ויסתפקו בפרסום תמונתם המרהיבה באתרי הכרויות. הם יכולים גם לקחת להם חבר-סיראנו כזה, שבמקום להסתתר בין השיחים יקליד עבורם. או לסגל לעצמם מיומנויות גוגל. בפגישה עצמה, הם כבר יצטרכו להסתמך על לחשן אלקטרוני (יש חברה שעובדת על פיתוח כזה) ועל העיניים היפות, כרגיל.

אהבה וחיזור ברשת: www.perkol.itgo.com/love.htm

איך לעשות סייבר סקס: www.perkol.itgo.com/cyber.htm

פלירטים בבלוגים: www.perkol.itgo.com/blog-pickup.htm

כתובת ישירה לדף זה: www.perkol.com/cyrano.htm

313