Sarit Perkol internet pages


גולשים אל מדרגות הרבנות

מאת שרית פרקול

מעריב, 17.8.2003

"התחתנתי לפני כתשעה חודשים בנישואים אזרחיים בקפריסין", כותב הגולש אלי בפורום של אתר הגירושים www.girushin.co.il. "עוד לפני הנישואים החזקתי באחוזים בחברה זרה. כעת אני מתעתד למכור את חלקי בחברה ולקבל סכום כסף. שאלתי היא האם לאשתי חלק בסכום כסף זה?". השאלה של אלי נשלחה מאוחר בלילה. כבר למחרת בבוקר, ציפתה לו בפורום תשובה עניינית ותמציתית של עו"ד אלינור ליבוביץ, מפעילת האתר.


"תחום הגירושים ודיני המשפחה מפותח למדי באינטרנט, מאחר שמאוד נוח לצדדים לעשות בדיסקרטיות את השלבים הראשונים. ומה יותר מתאים מלבחון בשקט את המצב באתרים ובפורומים השונים", אומר יורם פרידמן, עו"ד בדימוס, ממפעילי אתר www.law-info.co.il המספק מידע משפטי מפולח על פי קטיגוריות, עם מאמרים ואינדקס של עורכי דין על פי התמחויות. את הבדיקות המקדימות עושים בלילה, כשבן הזוג ישן, או במשך היום, מהעבודה. לפעמים, שני הצדדים עושים זאת במקביל.
"עורכי דין גילו זאת", אומר פרידמן, "והם משקיעים לא מעט באתרים בעלי תוכן רב, שאלות ותשובות, עצות למתגרש, פורומים ייעודיים ועוד, במטרה למשוך את הגולש אליהם".
כמו בשני מקצועות נוספים שהאתיקה המחמירה מונעת מהם לפרסם את עצמם - רפואה ופסיכולוגיה - גם עורכי הדין עוקפים את האיסור באמצעות אתרים עם עצות, חקיקה רלוונטית ותשובות לשאלות, בצורה המועילה לכל הצדדים.
האינטרנט חולל בתחום עריכת הדין משהו דומה למה שקרה ביחסי רופא-חולה בעקבות מהפכת המידע הזמין. "האינטרנט עוזר לקליינט לבחור עו"ד בצורה יותר נוחה ולבוא אליו מצויד בהרבה מאוד ידע ראשוני, המאפשר לשאול שאלות הרבה יותר ממוקדות ולהפוך את הפגישה עם עוה"ד להרבה יותר אפקטיבית", אומרת עו"ד לייבוביץ, המחוברת לרשת כבר עשר שנים.
למשל, עד לפני מספר שנים היתה רווחת הדעה שאשה בוגדת מפסידה את הילדים ואת כל הרכוש. "זה מיתוס שהמאמרים באתרי האינטרנט מאוד עזרו להפריך אותו", היא אומרת (והאמת? "ברגע שהרכוש רשום על שני הצדדים, אי אפשר לקחת מהאשה את הרכוש, גם אם בגדה, ולא יעזור בית דין").
המידע באתרים עוזר למצוא גם בעלי מקצוע נלווים, כמו בלשים פרטיים, מגשרים, מטפלים זוגיים, פסיכולוגים ואפילו סקסולוגים. אבל יש כאן מלכוד. האינטרנט, בעוד שהוא מסייע למצוא בן זוג, לטפל בזוגיות וגם לנהל את הגירושים במקרה שזה לא הצליח - גם גורם הרבה מאוד מקרי גירושים שלא היו קורים בלעדיו.

ריקודי העם של המאה ה-21

"התועלת בטלה בשישים לעומת הנזק שהאינטרנט גורם", מכריזה לייבוביץ, גם אם זה נשמע מנוגד לאינטרס שלה כבעלת אתר. "אם מניחים על כף המאזניים את יתרונות האינטרנט בתחום ניהול הגירושים, לעומת הנזק שהוא גורם לעתים קרובות לזוגות נשואים, הכף נוטה באופן חד משמעית לכיוון הנזק. האינטרנט גרם שבר בהרבה מאוד בתי אב, שאני לא בטוחה שהיה נגרם בדרכים אחרות. במקרים רבים האינטרנט הוא הזרז, לא הגורם. יש זוגות שממילא היו מתגרשים. אבל קורה שזוגות שחיים די בסדר באופן כללי, מגלים פתאום דרך האינטרנט אופציות חדשות". לדבריה, "האינטרנט זה כמו ריקודי העם בעשור הקודם", מבחינת אופציות הבגידה. "מניסיון שלי, של הרבה מאוד שנים, נושא הבגידה הוא אחד הסיבות העיקריות לגירושים, ומאוד קל להיגרר לבגידה כשמתחילים לנהל צ'אטים". (על בגידות באינטרנט: perkol.itgo.com/cheat.htm ).
לייבוביץ מספרת על זוג מתרגמי ספרים, היא היתה מאוד מרשימה ביכולות המילוליות שלה, ובצ'אטים גילמה דמויות ספרותיות, כמו אנה קרנינה או לוליטה. "היא לא נראתה טוב, אבל כושר הביטוי שלה היה מדהים, והיה לה סקס-אפיל", אומרת לייבוביץ. "הבעל עלה על ההיסטוריה של השיחות שלה. יום אחד, ממחשב אחר, הוא התחזה לאחד ממאהביה וקבע איתה פגישה... הוא נשאר עם רוב הרכוש, כי על סמך ההיסטוריה של הצ'אט, עוד לפני שהתעמת איתה, הבעל לקח בלש, שיכול היה לספק לבית הדין הרבני ראיות מוצקות".
אשה אחרת גילתה שבעלה, רופא בכיר עם ארבעה ילדים, שעובד במוסד ציבורי ידוע, מצ'וטט עם גברים. "הגשנו תביעה, קיבלנו דלתיים סגורות וצו איסור פרסום. האשה מסרה לבעל את התביעה, ואמרה לו שאם לא יקבל את התנאים שלה, גם בית החולים יידע מהעניין. היא קיבלה הכל. המפתח היה, שהיה לה תיעוד, מפני שהוא לא טרח למחוק התכתבות בדואר אלקטרוני והיסטוריה של אתרים שנכנס אליהם". במקרה זה, הספיק עצם החשש של הבעל מפני החשיפה הציבורית.
בתי המשפט מקבלים כבר כמה שנים תדפיסים של אימייל ושל צ'אטים, כולל טקסטים מפורשים מאוד, כמו "אחרי שהלכת הזרעים נשארו אצלי". התדפיסים האלה אינם ראיה חותכת, כמובן, אבל הם עוזרים מאוד. "מבחינה משפטית, בגידה זה רק כשיש ראיות למה שנקרא 'מכחול בשפופרת', מזכירה לייבוביץ, "צילומים שאינם משתמעים לשני פנים. משפטית אין עדיין הלכה פסוקה. גם אם מציגים היסטוריה של צ'אט שכולל דברים מפורשים לגבי קיום יחסי מין בפועל, עדיין אין בכך מספיק כדי לחייב אשה בגירושים". אשה כזאת יכולה להפסיד את זכותה למזונות, יכולה להפסיד את כתובתה, אבל אי אפשר לחייבה להתגרש. "בפועל מה שקורה, ברגע שיש תדפיסים מהסוג הזה, והיו לי כמה וכמה בעלים שהוציאו פלטים - בסופו של דבר הגיעו לגירושים. מוצאים את הדרך, בהסכם או בדרכים אחרות".
לייבוביץ מספרת גם על מקרה של בעל שהתמכר לאתרי סקס, גלש כל הלילה וכמעט לא ישן. כך הוא מצא את סיפוקו, והפסיק לקיים עם אשתו יחסי מין. "פנינו לביה"ד הרבני בבקשה לשלום בית. בית הדין היה מאוד נגדו - אי קיום חובת העונה כלפי האשה, וגם העניין של השחתת זרע לריק".
היא מצביעה על תופעה מעניינת: אנשים מתחילים להתגרש גם בגילים צעירים יותר. בעוד שלפני האינטרנט, קבוצת הגיל הבעייתית היתה של בני 40 ומשהו, אחרי 20 שנות נישואים ועם משברי גיל העמידה, עכשיו היא נתקלת גם בהרבה מאוד זוגות טריים, "ממש שנתים-שלוש", שנישואיהם התפרקו בגלל האינטרנט, עוד לפני שנולדו הילדים. "הצעירים פחות פוחדים משינויים, פחות מוכנים להתפשר", היא אומרת. "הקצב בעידן האינטרנט דינמי ואחר, יש המון אתרי היכרויות, לא צריך שום מאמץ, לא צריך להסתובב בברים - יש פרטיות, אפשר לסגור את הדלת ויאללה".

~~~ גרושתי הגרושה מגרושיי הראשונים ~~~

"אני נשואה שבע שנים. לי יש את הנסיך בן 16 מנישואי הקודמים, ובן זוגי הגיע גרוש ללא ילדים. יש לנו את הפשוש המשותף בן שנה ושבעה חודשים. השילוב הקטלני של בן בגיל ההתבגרות עם אבא חורג שלא מבין מה זה גיל ההתבגרות הופך את הבית שלנו לשדה קרב", כותבת רולן בפורום "משפחות מורכבות" בפורטל תפוז, בו מתקיימת קהילה וירטואלית שוקקת של הורים גרושים יותר מפעם אחת. המקרה של רולן פשוט לעומת זה של משפחת וולקרס מאנדובר, מינסוטה. פול גרוש מסנדי. יש להם שלושה ילדים משותפים במשמורת משותפת, כך שהם עוברים מבית לבית מידי שבוע. וישנן אשתו השנייה של פול ובתה המאומצת, שנמצאת גם בקשר עם אמה הביולוגית ועם סביה הביולוגיים, שגרים בכלל במדינה אחרת. משפחת וולקרס, שהתראיינה באחרונה ל"וושינגטון פוסט", סיפרה שבאחד החגים, אחרי בלבול נוראי שגרם לשלושה ילדים להגיע ארבעה ימים מוקדם מהצפוי ולשבש את כל התוכניות, פול התיישב ליד המחשב וניסה למצוא מעין לוח מקוון, שיעזור להם לנהל את הלוגיסטיקה. הוא לא מצא. אז הוא ואשתו המציאו לוח כזה, בעזרת אחותו קתלין קיסון, עו"ד ותיקה לענייני משפחה המשמשת מנכ"לית החברה, ובנה ג'יי, מומחה למחשבים בעל תואר במינהל עסקים. התוצאה היא אתר "אשף המשפחה שלנו" (www.Ourfamilywizard.com), שהפך בינתיים מכשיר בשביל שופטים, עורכי דין, מתווכים והורים גרושים, המבקשים להתמודד עם הלחץ בלי צעקות וטריקות טלפון. באתר יש פורום פרטי, בו ההורים יכולים לבקש בקשות ולהשאיר מידע זה לזה. יש מאגר נתונים עם המסמכים החשובים בקשר לילדים, החל ממספר תעודת הזהות, דרך סוג הדם והכיסוי הרפואי ועד למידות הנעליים. יש יומן בו מתועדות ההוצאות המשותפות לשני ההורים, לצד האירועים החשובים.
השימוש באתר עולה 99 דולר בשנה להורה. זה גם התעריף לאנשי מקצוע, כמו מגשרים ועורכי-דין. האתר, שהושק באפריל 2001 ועבר שינוי מהותי במארס השנה, מחזיק כ-500 חשבונות, ב-24 מדינות בארצות-הברית. עורכי דין לענייני משפחה הבינו מיד את ערכו במקרים בהם ההורים אינם מסוגלים לדבר זה עם זה בטלפון בלי לצרוח, גם ליד הילדים. שופטים, עורכי דין ומגשרים, בינתיים באזור מיניאפוליס, נעזרים באתר. "האינטרנט נותן לאנשים כלי פרקטי לצמצם סכסוכים, מפני שהוא חוסך את המיידיות של שיחות הטלפון. בטלפון המלים פשוט יוצאות, לפנ שיש זמן להקשיב ולחשוב", אומרת קארין לנון, מגשרת.
האתר מספק גם תיעוד קבוע לאופן בו ההורים מתקשרים זה עם זה - ולכן השופטים אוהבים אותו. במקום שההורים יצרחו זה על זה בבית המשפט, עורכי הדין והמגשרים יכולים לראות בנחת בדיוק מה התרחש, דרך האתר. די קשה להתווכח עם רישומי המחשב האלה, ויש כבר שופטים שממש שולחים את ההורים הנצים אל האתר.

ואיך מוצאים בן זוג חדש? www.perkol.itgo.com/matchmaking.htm

אהבה בימי הרשת: www.perkol.itgo.com/love.htm

ארגון חתונה ברשת: www.perkol.itgo.com/wed.htm

כתובת דף זה: www.perkol.itgo.com/divorce.htm

www.AgreementsEtc.com - automated legal contracts



28