דאבל קליק / שרית פרקול

יום ראשון - 23.11.03

מיקרוסופט נכנסת לעולם הבלוגים

לאתר החדש והמסתורי של מעבדת המחקר של מיקרוסופט, וולופ
(www.mywallop.com), אי אפשר להיכנס, אלא אם כן אתם מכירים מישהו שהוא כבר חבר, והוא מזמין אתכם. "ברוכים הבאים לוולופ, כאן אתם יכולים לשתף אחרים בתמונות, לכתוב בלוגים וליצור אינטראקציה עם החברים", נכתב בכניסה לאתר. ואם זה נשמע למישהו כמו שילוב של פרנדסטר עם בלוגר - זאת התשובה של מיקרוסופט לשירותים הפופולריים האלה.
עד כה היו בעיקר הרבה ליחשושים בקהילת הבלוגרים העולמית, שכן איש טרם הצליח להשתחל לשם. הספקולציות בעניין וולופ התחילו מיד לאחר הודעת החברה בחודש שעבר, במסגרת כנס המפתחים שהתקיים בלוס אנג'לס, על כך שהיא עובדת על כלי המשלב יכולות של כתיבת בלוגים (יומנים מקוונים) עם רשת חברתית. משקיפים אחדים הניחו, שזה כלי ליצירת בלוג המיועד למערכת ההפעלה העתידית של מיקרוסופט, לונגהורן, שאמורה לצאת לשוק ב-2006. אחרים סברו שזה כלי לניהול מידע.
לפי דיווח שהתפרסם בשבוע שעבר באתר וויירד, וולופ של מיקרוסופט כולל רשת חברתית בסגנון פרנדסטר, כלים מאוד פשוטים ליצירת יומן מקוון כולל הזנת RSS (טכנולוגיה המאפשרת לקבל התראה על תכנים מעודכנים), והכל מבוסס על יכולות תוכנת המסרים המיידיים של מיקרוסופט.
לילי צ'נג, מנהלת מחקר בקבוצת המיחשוב החברתי של מיקרוסופט, אמרה לוויירד: "תוכנת המסרים המיידיים היא מודל למה שאנחנו עושים, יותר מאשר רשת חברתית. אפשר יהיה להוסיף את וולופ לתוכנת המסרים המיידים שלכם ולצרף בדרך זו תמונות ותכנים חדשים".
צ'ן אמרה, שהחוקרים העובדים על לונגהורן ועל מערכות לניהול מידע אכן בודקים את האפשרויות של הרשת החברתית, אבל וולופ היא ישות עצמאית. "אנחנו מתעניינים בתחום הפורח של הבלוגים, שמאפשר לאנשים לבטא את עצמם, ובתוכנות רשת חברתית, כמו 'סיקס דגריז' או פרנדסטר. זאת דרך מאוד קלה לכתוב דברים, כלי בלוגינג פשוט שמאפשר לך להוסיף גם תמונות".
לדבריה, וולופ מאפשר למשתמשים לבנות רשתות של קשרים חברתיים באופן יותר מציאותי מאשר פרנדסטר, אתר פופולרי של קשרים חברתיים, שפועל בשיטת "חבר מביא חבר". לאחדים מהחברים בפרנדסטר יש ברשימה שלהם יותר כ-200,000 "חברים" כאלה.
מישהו חבר בוולופ? אני מחכה להזמנה.


אנציקלופדיה עברית שיתופית באינטרנט

להבדיל מאנציקלופדיות מסורתיות, שנכתבו בידי פרופסורים ומומחים בתחומיהם, ויקי - שם החיבה של אנציקלופדיית האינטרנט החופשית ויקיפדיה (he.wikipedia.org) - נכתבת על ידי מומחים בעיני עצמם, בעיקר. חסרונה, כפי שיוצריה מודים בעצמם, הוא גם יתרונה: כל כותב יכול להוסיף נופך אישי, ידע מגוון ובלתי פורמלי ולשים דגשים על נושאים שונים.
בשבוע שעבר הודיע בשמחה דוד שי, מהפעילים העיקריים בגרסה העברית של ויקי, שהאנציקלופדיה העברית השיתופית החופשית חצתה את קו 1,500 הערכים. שי, המופקד בעיקר על תחומי המתמטיקה ומדעי המחשב, מסביר ש"כל גולש, מכל מקום בעולם, יכול להוסיף ערכים ולערוך טקסט קיים, תוך שמירה על עקרונות וקווים מנחים המתירים חופש פעולה רב". ויקיפדיה היא אנציקלופדיה חופשית - כל אדם רשאי לצטט ממנה בכל היקף שירצה, בתנאי שיתיר ציטוט דומה של היצירה שהוא כותב.
1,500 ערכים אינם יוצרים אנציקלופדיה, מודה שי, אך בהתחשב בכך שביצירת הגרסה העברית הוחל רק בחודש יולי 2003, מספר זה של ערכים הוא הוכחה חד-משמעית להיתכנותו של פרויקט יומרני זה. בגרסה האנגלית, שבהקמתה הוחל לפני כשלוש שנים, יש 170,000 ערכים. יש גם גרסאות ברוסית, צרפתית, ספרדית, הולנדית, ערבית ואפילו אספרנטו.
הערכים בגרסה העברית הם ברמות שונות של העמקה, החל מקישור אחד בודד ועד כמה דפים. שי אומר, שגם אם הכותב אינו יודע את כל הפרטים, הוא יודע שמתקיים בו האמור בפרקי אבות "לא עליך המלאכה לגמור" - גולשים אחרים כבר ישלימו את דבריו וישפרו אותם.
"הוכחנו שניתן לגייס כותבים מוכשרים ומסורים לפרויקט זה, שאין בו רווח אך יש בו הרבה סיפוק", אומר שי. "לכל אדם יש ידע רב בתחום כלשהו - יחד נצליח ליצור את ויקיפדיה העברית כאנציקלופדיה מקיפה, עשירה ושלמה".
בעוד שבאנציקלופדיה רגילה כיוון ההתפתחות הוא מלמעלה למטה - נכתבות מספר קטיגוריות ראשיות, אחר כך קטיגוריות משניות וכן הלאה - ויקי מתפתחת באופן אסוציאטיבי, למעלה, למטה ולכל הכיוונים. במידה רבה כמו האינטרנט עצמו. תורמים חדשים מוזמנים לשחק בשלב ראשון ב"ארגז החול", שם אפשר להתאמן ולערוך ניסויים בעריכה, לפני שמפרסמים את החומר קבל עם ואינטרנט.

למדורים קודמים

כתובת ישירה לדף זה: www.perkol.itgo.com/click23-11-3.htm

Sarit Perkol internet pages


5