Sarit Perkol's Internet columns

חבר מביא חבר

מאת שרית פרקול

מעריב, ספטמבר 2003

friendster
איור: וושינגטון פוסט

 

לרונן מרמת-השרון יש 38 חברות. כך, לפחות, לפי הכרטיס שלו ב"פרנדסטר" www.friendster.com , רשת חובקת-עולם של היכרויות לצורכי רומנטיקה, קשרים, טיולים ועסקים. יש לו שם חברות, או "פרנדסטריות", מאוקראינה, רוסיה, בולגריה, הונגריה, מולדובה ובלארוס, אחת מישראל, ועוד הזרוע נטויה.

באזור ישראל של האתר אפשר לפגוש, בין השאר, גם את שמואל מתל-אביב, את אמיר מחיפה, את "שייח' המדבר" מבאר-שבע, את קורל מלוד, את ג'ואל מאילת, את יובל מצפת, את באסם מירושלים, את שונאר מרמאללה, את אחמד מעזה ועוד ועוד. מאות אנשים מרחבי הארץ, בני כל הגילים, ערבים ויהודים, רשומים אלה ליד אלה, מחפשים חברים, אהבה, מה שיש. נראה כי לפי שעה רונן הוא השיאן המקומי, אבל יש לו עוד כברת דרך ארוכה כדי להשיג את מייק או את אנדי.

אצלנו, ככל הידוע, עדיין לא מנהלים תחרויות "למי יש יותר חברים בפרנדסטר". אבל בארצות-הברית, שם נולד השירות, לפני כחצי שנה, זה כבר עיסוק חברתי פופולרי. מייק נגוין, למשל, אמריקני בן 27, לגמרי מכור לעניין. כמעט כל יום בחמשת החודשים האחרונים הוא מתחבר לפרנדסטר, כדי לספור את החברים שלו ואת החברים של החברים שלו. ואת החברים שלהם. בבדיקה האחרונה, היו לו 210,185 כאלה. אנדי קמאג', עורכת-דין לענייני פטנטים בת 31, סופרת חברים רק כמה שבועות. היא מחוברת בסך הכל ל-17,000 איש.

מאז יוני, אתר החינם פרנדסטר, שבסיסו בקליפורניה, כמעט הכפיל את מספר החברים הרשומים בו, המונים עתה 1.7 מיליון, לדברי מייסד האתר, ג'ונתן אברמס, מהנדס תוכנה מעמק הסיליקון. "וושינגטון פוסט" דיווח באחרונה על הודעה של פרנדסטר, לפיה שלישיית אילי-אינטרנט מפורסמים - מנכ"ל יאהו לשעבר טים קוגל, מנכ"ל PayPal לשעבר פיטר תייל וראם שריראם, לשעבר חבר מועצת המנהלים באמזון ובנטקסייפ וכיום מכהן בתפקיד זה בגוגל - השקיעו בפרנסטר במשותף יותר ממיליון דולר. קוגל גם הצטרף למועצת המנהלים של פרנדסטר.

המשך לשירותי ההיכרויות

פרנדסטר נוסד בהמשך למגמת שירותי ההיכרויות המקוונים - מתן אפשרות לאנשים ליצור קשרים חברתיים בתוך קבוצות השתייכות מורחבות. אבל רבים מתייחסים לזה כאל משחק חברה אחד ענק: בואו נראה מי מחובר להכי הרבה אנשים.

"זה עוזר לך לכמת את מידת הפופולריות שלך", אומר לוושינגטון פוסט יין צ'אנג, איש שיווק ניו-יורקי בן 26, המחובר ל-432,475 פרנדסטרים. "אנשים ממש מתבאסים אם למישהו שהם לא חושבים שהוא קול יש יותר חברים מהם".

באזור וושינגטון, אותו מגדיר אברמס "נקודה חמה" של פרנדסטר (מונח מתחום הרשת האלחוטית), אנשים מדברים על פרנדסטר בבלוגים ובמועדוני לילה, בתוכנות המסרים המיידיים ובאימייל. קורי גרינלץ', מעצב אתרים בן 27, גילה שהוא מחובר אל 34,000 איש, דרך שישה "חברים" ראשוניים, בהם אשתו, קריסטי, דוקטורנטית בת גילו. "אני לא מחפש חברים חדשים", הוא מסביר. "אני מנסה למצוא אנשים שאני כבר מכיר".

מישראל, רשומים בפרנדסטר באזור ההיכרויות, נכון לאמצע ספטמבר, 926 מחפשי פרטנר לפעילות ספורטיבית, 1,194 מחפשים רעים לעט, 2,748 גברים מחפשים נשים, 665 נשים מחפשות גברים, 167 גברים שמחפשים גברים ו-88 נשים המחפשות נשים.

פרנדסטר שונה משירותי היכרויות מקוונים אחרים, בכך שבמקום לחפש בתוך המוני פרופילים אנונימיים, אפשר למקד את החיפוש בתוך רשתות החברים, שנוצרות בשיטת "חבר מביא חבר". מי שנרשם יכול לראות באיזה אופן הוא מחובר לאנשים אחרים, דרך אנשים שהוא מכיר. ביכולתו ליצור איתם קשר ישיר - או לבקש מחבר משותף שיעשה ביניהם הכרה.

בעולם של פרנדסטר, המשתמשים ממלאים פרופיל עם תיאור המעמד האישי שלהם ורשימת תחומי ההתעניינות. לאחר מכן הם מבקשים מחבריהם לכתוב עליהם דברים. את החברים מלקטים על ידי כך ששולחים אליהם אימיילים ומבקשים מהם להצטרף לפרנדסטר. הנרשם וחבריו יכולים להזמין כמה חברים שהם רוצים - אבל ביכולתם "לראות" ברשת רק ארבע "שכבות" של חברים. לדברי אברמס, יותר מזה - והעולם נעשה פשוט גדול מדי, מה שחותר תחת המטרה המקורית.

החברות הבסיסית בפרנדסטר ניתנת חינם, ומי שמעוניין במנוי זהב, בו הפרופיל שלו מוגש בהבלטה לעומת האחרים, משלם בין עשרה דולרים בחודש ל-60 דולר לשנה.

אברמס מקווה שהאנשים יחפשו בתוך הפרופילים בקבוצות ההשתייכות שלהם אחר בני זוג, הזדמנויות עסקיות וחברים, בתוך עולם שהוא לכאורה בטוח ומאורגן יותר מאשר הרשת כולה. הוא עצמו מהנדס תוכנה שעבד בנטסקייפ לפני שהחליט להקים מיזם משל עצמו. לדבריו, פרנדסטר נועד כדי לעזור לחברים שלו, שלא הרגישו נוח לפגוש חברים בדרך "הישנה", דרך מודעות באתרי ההיכרויות המקוונים.

"כל הרעיון היה ליצור אתר בו האנשים אמיתיים", אומר אברמס, שהפרויקט הראשון שלו היה אתר ניווט בשם "הוט לינקס". הוא מוסיף, שכשמחוברים לאנשים זרים דרך החברים, "זה פחות מפחיד".

כמו כל תרבות פופולרית אחרת, לפרנדסטר כבר יש מתנגדים. למשל, אתר שנקרא "אינטרוברטסטר" (מלשון "מופנם"), המגדיר את עצמו "קהילה המונעת מאנשים טיפשים ומחבריהם מלהטריד אנשים ברשת". לפני חודשיים גם קם אתר פארודיה על פרנדסטר, "סטדסטר", שנועד כביכול לקשר בין חולים במחלות מין.

אובססיה מצחיקה

דאנקן ווטס, סוציולוג מאוניברסיטת קולומביה ומחבר הספר "שש דרגות: מדע העידן המקושר", אומר בראיון לוושינגטון פוסט שהפופולריות של פרנדסטר אינה מפתיעה אותו, משום שהאנשים "מאוד מתעניינים באופן בו הם מתחברים לאנשים אחרים". לדבריו, זו "אובססיה מצחיקה. אבל אובססיה שאינה דורשת ממך לחשוב על זה יותר מדי. כמו הרבה פעילויות באינטרנט, זו הנאה רגעית".

ברוס מייסון, יחצן של אולפני מיראמקס,  מגדיר את עצמו "פלרטטן". לדבריו, הוא מעולם לא עבר מפרנדסטר לפגישות בעולם האמיתי, "אבל כבר יצא לי להיתקל מחוץ למחשב באנשים שראיתי את הפרופילים שלהם בפרנדסטר. לפעמים, אני אומר להם 'היי, ראיתי אותך בפרנדסטר'". לפי כתבה שהתפרסמה ב"לוס אנג'לס טיימס", באיזור ניו-יורק ולוס אנג'לס ובמרכזים אחרים בחוף המערבי ובחוף המזרחי של ארצות-הברית יש די הרבה מפגשים כאלה.

על פי המודל של פרנדסטר קמו אתרים נוספים, המתמקדים בקשרים עסקיים ומקצועיים. לינקטין (www.linkedin.com), רייז (www.ryze.com) וזירודגריז
(
www.zerodegrees.com) עוסקים אף הם ברשתות של חברים. העיקרון המנחה את האתרים האלה הוא, ש"נטוורקינג", רשתות חברתיות, הן הדרך הטובה ביותר למצוא עבודה. חברי הרשתות האלה רושמים בפרופילים שלהם באתר את הדברים שיש להם להציע, ואת הדברים שהם מחפשים – בדומה מאוד לשירותי השידוכים. "אנשים מביאים איתם אנשים אחרים שהם סומכים עליהם", מסביר דייויד קארד, אנליסט בחברת המחקרים ג'ופיטר , "זו פשוט אוטומציה של שיטת החבר-מביא-חבר של העולם האמיתי".

~ ~ ~ שש דרגות של ריחוק ~ ~ ~

פרנדסטר, ואתר EveryonesConnected.com הבריטי, עובדים על עיקרון "שש דרגות של ריחוק" - ההנחה שאפשר להגיע מכל אדם לכל אדם על פני כדור הארץ, בשישה צעדים לכל היותר. אחד האתרים הראשונים שהתבססו על עיקרון זה היה אתר קהילתי די ותיק, www.sixdegrees.com, שהתחבר בינתיים עם אתר תיירות, ליצירת קהילת היכרויות וטיולים.

הרעיון הזה, שכל אחד מחובר למיליוני אנשים אחרים בעולם דרך חמישה או שישה מתווכים בלבד, נולד לפני יותר מ-30 שנה, בעקבות ניסוי שערך הפסיכולוג האמריקני סטנלי מילגרם. הוא גייס אנשים מכל מיני מדינות בארצות-הברית ושלח לכל אחד מהם חבילה עם הוראות. החבילות האלה נועדו לשני אנשים שנבחרו על ידי מילגרם, שמסר את שמותיהם של הממוענים וכמה פרטים כלליים על מקום מגוריהם, עיסוקיהם והגילים שלהם. הוא לא נתן כתובות מדויקות שלהם. המשתתפים נדרשו לשלוח את החבילות למישהו ממכריהם, שלפי דעתם עשוי להכיר את הנמענים באופן אישי. מילגרם עקב אחרי המשלוחים והגיע לתגלית המדהימה, שהחבילות בדרך כלל הגיעו ליעדן אחרי שעברו רק חמישה אנשים אחרים. ניסויים מאוחרים יותר הניבו תוצאות דומות. נראה שבממוצע, כי אדם באמריקה מקושר לכל אדם אחר דרך שרשרת של שישה אנשים, לכל היותר.

על בסיס התפיסה הזאת הומצא גם משחק "שש דרגות של קווין בייקון", לפיו ניתן להגיע מכל שחקן, כולל יפה ירקוני שלנו, תוך שש קפיצות, מקסימום. לפי מנוע מיוחד באתר האורקל של בייקון (www.cs.virginia.edu/oracle ) מגיעים מיפה ירקוני אל קווין בייקון בשלושה צעדים קלים.

איך?

יפה ירקוני שיחקה ב"שירת הסירנה" עם ניסים זוהר, ששיחק ב"מעגל הברזל" עם רודי מקדואל, ששיחק ב"תמונה הגדולה" עם קווין בייקון.

~ ~ ~ סתאם, לא תדבקו באיידס ~ ~ ~

השמועה על פתיחת שירות בשם STDster, שירות היכרויות לנשאי מחלות מין, על משקל תוכנת שיתוף קבצי המוזיקה "נאפסטר" ושירות ההיכרויות פרנדסטר, פשטה באחרונה כאש בשדה קוצים לפני וגרמה לאתר לחרוג מהקצבת רוחב-הפס שלו. דובר שם על "דרך חדשה לנהל מעקב אחר מחלות מין, קהילה מקוונת המחברת בין אנשים דרך רשת של פרטנרים לסקס". נכתב שאפשר להשתמש בשירות כדי לפגוש אנשים חדשים להדביק, כדי לברר מאיפה צצה הפריחה הנוראית ההיא, וכדי לעזור לחברים גלמודים לפגוש פרטנרים מזדמנים.

אבל כעבור כשבוע התפרסמה בדף הפותח הבהרה: "אוקיי, לא תיארתי לעצמי שזה יהיה ככה. סטדסטר היה בסך הכל בדיחה שנועדה רק לעיניהם של כמה חברים, אבל זה התפשט להרבה אנשים אחרים (אין כאן תרתי משמע)".

dev.projek7.com/projekx/skunkworks/hosted/fun

 



הכתובת הישירה של דף זה: perkol.itgo.com/friendster.htm


170