המילה "בלוג" - יומן רשת - נמנית עם 10 המילים המבוקשות ביותר בשנה במילון "מרים-וובסטר" המקוון, בין השאר בגלל התפקיד שמילאו הבלוגים בבחירות לנשיאות ארצות הברית. כפי שדיווחה באחרונה סוכנות "רויטרס", המילה כבר תיכלל במהדורת 2005 של המילון. ואם לא די בכך כדי להיווכח שהבלוגים חודרים למרקם החיים שלנו, אולי העובדה שמיקרוסופט נכנסה בגדול לתחום הזה תהווה הוכחה משכנעת יותר.
בתחילת דצמבר, עם השקת שירות MSN Spaces של מיקרוסופט, מערכת "מרחבים אישיים" משוכללת, שתתחבר גם עם תוכנת המסרים המיידיים של MSN בגרסתה החדשה, מסנג'ר 7, אמר ל"דטרויט פרי פרס" מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר: "הבלוגים הם דבר עצום. זה משלב את שלוש המגמות הגדולות ביותר באינטרנט: תקשורת, שיתוף וחיברות. זה התחיל עם אימייל ועם מסרים מיידיים ושיתוף במוזיקה, וזה הולך וגדל מידי יום".
מנקודת מבט עסקית, יש מספר סיבות פוטנציאליות לנהל בלוג, בהתאם למה רוצים להשיג. "בלוגים אינם שונים מערוצים כמו וידאו, דפוס, רדיו, מצגות וכדומה. כולם תורמים לתוצאות - מסוגים שונים", נכתב באתר CorporateBlogging.info. "תוצאות שניתן לצפות מבלוגים הן בעיקר חיזוק היחסים עם קבוצות-מטרה חשובות".
באתר נמנו 8 מטרות לניהול בלוג עסקי:
להפוך למומחה. מצב את עצמך ואת החברה שלך כמוביל החשיבה בביזנס שלך. יחסי לקוחות. במדיום בו המטרה העיקרית שלך אינו למכור, יהיו לך יחסים אישיים יותר עם הלקוחות שלך. בלוגים הם דרך מהירה להצטרף לדיונים בין הלקוחות לבין עצמם, לספק טיפים ותובנות, או לקבל משוב. יחסים עם התקשורת. זה חלומו של כל יועץ יחסי ציבור, ליצור ערוץ שאותו בודקים אמצעי התקשורת לעיתים מזומנות, כדי לראות מה יש לך לומר, במקום שאמצעי התקשורת יהיו כלי קיבול פסיביים - ולעיתים אדישים - של הודעות לעיתונות. שיתוף פעולה פנימי. השתמשו בבלוגים במקום העבודה, כדי לאפשר לאנשים העובדים על פרויקט מסוים ליידע זה את זה, בלי לבזבז זמן על כתיבת דוחות או חיפוש בתיבת הדואר האלקטרוני. ניהול ידע. בלוגים הם דרך קלה לקוראים למצוא מידע ומשאבים שהם רוצים או צריכים. אפשר להשתמש בהם באופן תוך-ארגוני. בדיקת רעיונות או מוצרים. הבלוג יכול להיות מעבדה: פרסמו רעיון, כדי לראות אם הוא מעורר התעניינות. האם אנשים מקשרים את האתרים שלהם לבלוג שלכם? מה יש להם לומר? דירוג גבוה במנועי החיפוש. גוגל ומנועי חיפוש אחרים מתגמלים אתרים המתעדכנים לעיתים תכופות, אתרים שמקושרים בלינקים לאתרים אחרים, וחשוב מכך - אתרים שיש בהם הרבה קישורים פנימיים. הוסיפו בלוג לאתר הקבוע שלכם, והדירוג שלכם ישתפר. גיוס עובדים. אם תבססו את הפירמה שלכם כמובילה, אנשים בביזנס ישימו לב אליכם. הם יקראו מה שיש לכם לומר וידונו בכך. יש סיכויים טובים שיראו בכם מעסיקים אטרקטיביים.
תריסר מודלים עסקיים
באוקטובר פרסמו דייויד טטן וסקוט אלן בבלוג של אתר Online Business Networks מאמר שכותרתו "תריסר מודלים עסקיים לטכנולוגיית בלוגים". נכתב שם, כי עסקים רבים יכולים להפיק תועלת מצמיחת הבלוגים, למשל חברות טלקומוניקציה, המקדמות בברכה את הגידול בתנועת הנתונים ברשתות שלהם, בזכות אנשים המעדכנים את הבלוגים דרך הטלפונים הסלולריים; מעצבי אתרים, שמקימים בלוגים עבור לקוחותיהם; וספקי אינטרנט בפס רחב. טטן ואלן זיהו 12 מודלים עסקיים, הקשורים ישירות לבלוגים.
עסקים קונבנציונליים, המשתמשים בבלוגים כמנוף:
1. נוכחות וירטואלית אישית. השימוש בבלוג מחזק את הנראות ואת המוניטין העסקיים שלכם. היתרונות - שיווק, חיפוש עבודה ופיתוח עסקי.
2. נוכחות וירטואלית של חברה. יצירת בלוגים עבור העובדים, כדי שיוכלו לתקשר עם לקוחות, עם שותפים עסקיים ועם אחרים. היתרונות כוללים שיווק אחד-על-אחד, משוב של השווקים ונופך אישי לפירמה.
3. שימוש בבלוגים לשיפור תהליכים קיימים. חברות רבות משתמשות בבלוגים כדי להחליף תכתובות באימיילים, עלוני חדשות, רשימות דיוור, פורומים ושאר כלי התקשורת הקיימים. למשל, בלוג של משרד עורכי דין ( SchwimmerLegal.com/blog ). המשרד הזה מייחס 20% מהכנסותיו ללקוחות שהגיעו ישירות דרך הבלוג. חברת הסקרים העצמאית של דייויד טטן עצמו, Nitron Advisors, משתמשת בבלוגים ככלי שיווק וכמכרה עשיר של מקורות.
חברות המוכרות טכנולוגיית בלוגים:
4. מכירת טכנולוגיה ליחידים. בדרך כלל, מדובר בתוכנה לכתיבת בלוגים ובתוכנות לקריאת תכנים מתעדכנים אוטומטית (RSS). ההכנסות מבוססות על שילוב של דמי זיכיון חד-פעמיים ותשלום חודשי. דוגמאות: Six Apart (הבעלים של מערכת הבלוגים Movable Type), או Radio Userland, או NewsGator.
(בישראל, מוצעות בתשלום תכונות נוספות, "פרו". למשל, במערכת ישראבלוג, התשלום עבור שירותי פרמיום הוא 100 שקל לשנה - ש.פ.).
5. מכירת טכנולוגיה לעסקים. כלי בלוגים עם דגש על השוק העסקי. דוגמאות: Socialtext, SilkBlogs, 21Publish.
עסקי תקשורת משתמשים בבלוגים:
6. אמצעי תקשורת המבוססים על בלוגים. יש מו"לים המשתמשים בבלוגים כתשתית הטכנולוגית, כשההכנסות באות בדרך כלל מפרסומות. דוגמאות: About.com, Gawker Media, WeblogsInc.com.
(בישראל, יש להוצאות "כנרת", "זמורה ביתן" ו"דביר" בלוג ספרותי, www.kinnblog.com , המשמש להידוק הקשר עם קהל היעד ולהודעות הקשורות בכותרי ההוצאה - ש.פ.).
7. תוכן פרימיום. שימוש בבלוגים להעברת תכנים למנויים. דוגמה: Graphic Communications World (Quoinpublishing.com).
8. קהילות מקוונות. לקהילות מקוונות שבמרכזן בלוגים יש מודל עסקי דומה לזה של קהילות המבוססות על פורומים. ההכנסות מושגות בדרך כלל כשילוב בין פרסום לבין תשלום בעד שירותי פרימיום. דוגמאות: Blogger, LiveJournal, Userland.
(דוגמה מישראל: מערכת הבלוגים של אתר "תפוז אנשים" www.tapuz.co.il/blog - ש.פ.)
שירותים נלווים:
9. כלי פרסום לקהל הבלוגרים. כלים המאפשרים לבלוגרים לקבל נתח ממה שמשלמים המפרסמים עבור הפרסום באתרים שלהם. דוגמאות: AdWords/AdSense של גוגל.
בנוסף, רבים מאמצעי התקשורת המבוססים על בלוגים ממלאים פונקציה דומה, על ידי כך שהם מאפשרים לבלוגרים להצטרף לרשת הבלוגים.
10. נתונים על הבלוגוספירה. כלים לעשיית שימוש טוב יותר בבלוגים, בכלל זה תוכנות לקריאת בלוגים, מנועי חיפוש וכלי ניתוח נתונים. ההכנסות מבוססות על שילוב של פרסומות עם תשלומים עבור שירותי פרימיום. דוגמאות: Technorati, BlogShares.com, BlogCensus.net
11. ייעוץ. עבודה עם ארגונים לקראת עשיית שימוש אפקטיבי יותר בבלוגים, הן לצורך ניהול יידע פנימי, הן לצורך תקשורת חיצונית.
12. השכלה. אספקת כלי אינטראקטיבי להדרכה, לפרסום ספרים ולמשאבים אחרים. דוגמאות: Scott Allen, Rebecca Blood, John Batelle, Kynn Bartlett.
טטן ואלן מציינים עוד, כי "הזדמנויות ההשקעה בתחום הזה משתנות במהירות. בכל שלב שהוא, מובילי השוק בכל המודלים המוכחים שהועלו כאן עשויים להיות הזדמנות טובה להשקעת המשך. הזדמנויות להיות 'מלאכים' יהיו כנראה נגישות יותר סביב טכנולוגיות חדשות, בעיקר השילוב בין טכנולוגיית הבלוגים לבין טכנולוגיות אחרות, כמו בלוגים בסלולרי, בלוגים במולטימדיה, או שילוב אימייל עם RSS. תחום אחד לחדשנות קשור באוטומציה של השימוש בבלוגים למטרות עסקים ושיווק, כמו החדרה אוטומטית של קישורים רלוונטיים, או פרסומות רלוונטיות, לתוך עדכוני ה-RSS".
בכתבה באתר Wired על וועידת BlogOn2004, שהתקיימה בקיץ בברקלי, קליפורניה, ציין ריאן סינגל כי חברת Six Apart, שיצרה את תוכנת הבלוגים Moveble Type ואת מערכת הבלוגים TypePad, מנתה רק לפני כשנה שלושה אנשים בלבד. כעת יש לה משרדים בשלוש יבשות, והיא מוכרת תוכנות ליחידים שמעוניינים לפרסם באינטרנט את הגיגיהם, וכן לחברות שמעוניינות בכלי תקשורת תוך וחוץ-ארגונית. בחודש מאי השתמשה החברה בבלוג שלה כדי להודיע על שינויים מהותיים ומורכבים במבנה התשלום, מה שהניע את לקוחותיה לפרסם יותר מ-800 הודעות זועמות בבלוגים שלהם. (מקרה דומה קרה בארץ ביוני השנה, כשיריב חבוט, מייסד ישראבלוג, שנמכרה לפורטל נענע, התחיל לפרסם את סרגל האתרים של נענע בכל הבלוגים באתר. מיד התעוררה התמרמרות רבה, ותנועת המחאה הווירטואלית גרמה לכך, שלפחות אצל המנויים המשלמים נעשתה החבירה לאתר-האם החדש בצורה דיסקרטית יותר).
בלוג יחסי ציבור, בלוג אסטרטגיה עסקית
כפי שכבר הוכיחה השפעת הבלוגים על הפוליטיקה האמריקנית, יש למדיום העממי הזה כוח עצום. רבבות, אם לא מאות אלפי "עיתונאים", שמסוגלים תוך דקות ספורות להפיץ כל שמועה נכונה או לא נכונה, להפריך טענות לא נכונות, להציג עובדות ותמונות - יותר מהר מכל כלי תקשורת ממוסד. לבלוג החדשות של מאט דראג' (Drudgereport.com), מי שפרסם בראשונה את פרשת מוניקה לווינסקי, יש כ-8 מיליון כניסות ביום, יותר מכל אתר חדשות ממוסד. בבלוגים פוליטיים יש מאות אלפי כניסות ביום. ריץ' אורד, מנכ"ל חברת עלוני המידע העסקיים iEntry, כתב באחרונה ב-WebProWorld, כי בלוגים עסקיים, המיועדים לצורכי שיווק ויחסי ציבור, יפעלו כנראה בצורה דומה בעתיד הלא רחוק. "כבר עכשיו משתמשים אנשי עסקים באינטרנט כמקור מרכזי לחדשות פוליטיות. נראה הגיוני שהבלוגים יהפכו גם הם למקור העיקרי לחדשות מקצועיות". יש בלוגים שמתמקדים בתחומים מקצועיים ספציפיים כמו פרסום, שיווק, יחסי ציבור, טכנולוגיה, מנועי חיפוש, מו"לות, אסטרטגיה עסקית, ואפילו ננוטכנולוגיה. "הם מתחילים להיות המשפיעים החדשים, כלי משלים לאתרי אינטרנט ולמגזינים מקצועיים", כותב אורד. מייקל פאואל, יו"ר ועדת התקשורת הפדרלית של ארה"ב (FCC), הקים ביולי בלוג משלו, כדי להגיע לקהילת ההייטק, תוך עקיפת הלוביסטים של וושינגטון. פאואל, המתנגד לרגולציה של טכנולוגיות חדשות כמו שירותי טלפוניה מבוססי-רשת, אמר לסוכנות רויטרס כי הקים את הבלוג כדי לעודד את תעשיית ההייטק להיות מעורבים יותר, שכן לא תוכל להמשיך לאורך זמן במדיניות של התכופפות מתחת למכ"ם כדי להתחמק מהתקנות. "אני משתוקק לתקשורת פתוחה, שקופה, על בסיס הצטיינות - תכונות שהבלוגרים מפורסמים בהן", אמר פאואל, והזמין אזרחים לשלוח לו את דעותיהם לגבי המעבר לטלוויזיה הדיגיטלית, למשל.
בלוג של מחלבה קטנה
גם מיקרוסופט, כאמור, אינה מתעלמת מהפוטנציאל של הבלוגים. כבר באפריל השיקה בהשקה רכה את "ערוץ 9" (http://channel9.msdn.com), אתר משוב המיועד למפתחים, עם בלוגים סלולריים ועם בלוגי וידאו של בכירים בחברה. "מיקרוסופט היא אמנם החברה הגדולה ביותר שמנסה לרתום את כוח הבלוגים והתוכנות החברתיות כדי להיות פירמה טובה יותר, אבל היא בוודאי אינה היחידה", נכתב בוויירד. "הרבה חברות קטנות וגדולות, בהן eBay ו-PayPal, פונות לבלוגים ולאמצעים אחרים של שיתוף, לצורך פרויקטים פנימיים וחיצוניים".
למשל, יצרנית היוגורט האמריקנית Stonyfield Farm משתמשת בפלטפורמה של (בלוגים) כדי לספר לצרכנים על העובדים שלה ועל החווה בוורמונט שמספקת לה חלב אורגני. דרך הבלוג "קול הפרה" ניתן לפגוש את האיכר ג'ונתן, את אשתו קארן, את ילדיהם, את סבא וסבתא, וכמובן - את הפרות. , סגן נשיא Six Apart לענייני פיתוח עסקי, שסיפר על כך בראיון לוויירד, אמר: "עד שקראתי את הבלוג, לא ידעתי שאכפת לי מיוגורט".
~ ~ ~ בלוגר להשכיר, במכירה פומבית ~ ~ ~
"למיקרוסופט יש 1,500 בלוגרים. ג'ונתן שוורץ, סמנכ"ל התפעול של 'סאן מיקרוסיסטמס', הוא בלוגר פורה בעצמו. נשיאים של ארצות ומנכ"לים של חברות ברשימת ה-500 של פורצ'ן כבר הבינו את כוחם של הבלוגים. האם זה משהו שתרצו להתעלם ממנו?" כתב הבלוגר ג'רמי רייט, בעל הבלוג העסקי-טכנולוגי Ensight.org, שהציע בנובמבר את שירותי כתיבת הבלוגים שלו למרבה במחיר, ב-eBay. ההצעה היתה להשתמש בו לתקופה של שלושה חודשים, כולל כתיבת 5-10 רשומות בבלוג מידי שבוע. "בנוסף, הבלוגר יעבוד אתכם כדי לראות איזה פוטנציאל יש לבלוגים, בשבילכם ובשביל החברה שלכם. למעשה, ישמש לכם כיועץ לענייני בלוגים למשך כל התקופה".
ב-3 בדצמבר התבשרו הגולשים לדף המכירה, כי הזוכה במכרז על רייט, "אינקפרסקום", הציע 3,350 דולר (ההצעה הפותחת היתה 100 דולר, ובסך הכל היו 30 הצעות).