Sarit Perkol internet pages
sarit.perkol@gmail.com



עיין ערך "ויקי"

ויקיפדיה, האנציקלופדיה העברית החופשית, בת שנה. ויש גם דרושות

מאת שרית פרקול

wiki - birthday cake

"המגזין", מעריב 25.7.2004

האנטישמיות באירופה גוברת בימים אלה, אבל לפחות באינטרנט אנחנו מנצחים. ליתר דיוק, ידינו על העליונה בקרב על הערך "Jew" במנוע החיפוש המוביל, גוגל. עד לא מכבר, חיפוש הערך "יהודי" באנגלית היה מניב בראש התוצאות את אתר השיטנה Jew Watch, הכולל נושאים כמו "מרגלים יהודים אנטי-אמריקניים", "טרוריסטים יהודים" ו"רצח עם שביצעו יהודים". מצב עניינים זה אפילו הניע את ראשי גוגל לפרסם מעין התנצלות, או הבהרה, לגבי "תוצאות חיפוש פוגעניות". אבל כעת אנחנו יכולים שוב להרים את הראש: תודות למאמץ משותף של אתרים שוחרי טובתנו, מתנוסס כעת בראש תוצאות החיפוש בגוגל קישור לערך המכובד והאובייקטיבי "יהודי" בוויקיפדיה, האנציקלופדיה האינטרנטית החופשית.

ויקיפדיה, או בכינוי החיבה "ויקי", היא מפעל בינלאומי שמרכזו בארצות הברית, במסגרתו נכתבות באינטרנט אנציקלופדיות בשפות העיקריות בעולם. בוויקיפדיה האנגלית, הפועלת מאז ינואר 2001, יש כבר יותר מ-300,000 ערכים, בכל תחומי היידע. ויקיפדיה מנצלת את האינטרנט ליצירת אנציקלופדיה שיתופית, שנכתבת בידי הגולשים באופן הפתוח ביותר – כל אחד, מכל מקום בעולם, יכול להיכנס לאתר www.wikipedia.org להוסיף ערכים חדשים ולערוך ערכים קיימים. "זה עסק לאנשים עם אגו מסוג אחר", מסביר דוד שי, אחד הפעילים בוויקיפדיה העברית, החוגגת בימים אלה שנה להיווסדה, עם כ-8,000 ערכים. "אנשים שאומרים 'גם אני יכול לכתוב אנציקלופדיה' ולא משאירים זאת רק לפרופסורים מהאוניברסיטה". וכמו שכל אחד יכול לכתוב בוויקי, כל אחד גם יכול כמובן להשתמש בה, לגמרי חינם.

מחיצה על ידי פיל

ויקי העברית שוכנת בכתובת he.wikipedia.org וניזונה מכ-100 כותבים פעילים. לפי נתונים שמוסר שי, מספר המבקרים היומי הוא יותר מ-4,000 איש, והעברית נמצאת במקום ה-14 מבין הוויקיפדיות בשפות השונות, לפני רומנית, סלובנית, פינית ונורבגית. הערכים בוויקי נחלקים למדי הטבע ומדעים מדויקים, מדע שימושי והנדסה, מדעי החברה, מדעי הרוח, תרבות ואמנות, ורובם עוסקים בתחומי ידע קונבנציונליים, כמו אלה המופיעים בכל אנציקלופדיה המכבדת את עצמה. אלא שבוויקי, בשל טבעה המיוחד, אפשר למצוא גם ערכים אזוטריים. למשל, בשעת כתיבת שורות אלה, בעיצומה של חגיגת יום ההולדת, הכוללת גם כנס פיזי של הכותבים, התנוסס בראש האתר הערך "מחיצה על ידי פיל" - עונש מוות שהיה נפוץ בדרום ודרום-מזרח אסיה במשך כ-4,000 שנה.

דוד שי, מפתח תוכנה במקצועו, שמודה בהתמכרות לוויקיפדיה (הוא מקדיש לה בממוצע שעתיים-שלוש ביום), אומר שדווקא אין באנציקלופדיה יותר מדי דברים מוזרים. ובכל זאת, באיזו עוד אנציקלופדיה תמצאו את הערך בעל השם המלבב "יש לך שתי פרות". מאחורי השם המוזר מסתתר ניתוח מאוד מעמיק של סדרת בדיחות פוליטיות שנולדה בקורס מבוא לכלכלה, המתחילות במילים האלה. למשל, הגדרה של סוציאליזם: יש לך שתי פרות, אתה נותן אחת לשכן שלך. או ליברליזם: יש לך שתי פרות. למדינה לא אכפת מקיומך, ובוודאי שאינה מתעניינת בפרות שלך.

- אם כל אחד יכול לכתוב, איך שומרים שהאנציקלופדיה לא תהיה מלאה שטויות?
"קוראים אחרים כל הזמן בודקים. כל ערך משוכתב בממוצע 6.5 פעמים. אם משהו יהיה שטות גמורה, סביר להניח שימחקו אותו. אם זה יהיה גרעין שרק צריך להרחיב אותו, יהיה מי שידאג להרחיב אותו ולהפוך אותו לערך שאכן יש לו ערך. יש כאלה שמלכתחילה נכנסים כדי לבדוק. הם רואים בזה חלק מהשליחות, המוטיבציה היא לא להיות קטנוניים ולהצביע על טעויות, אלא לתרום למפעל הזה".
זה לא כאילו הערכים מבוססים על ידע אישי, או על הגיגיהם של הגולשים. לדברי שי, מקובל לכתוב ערך בוויקיפדיה על בסיס 2-3 מקורות מבוססים אחרים. "כשלוקחים מקור ומעתיקים אותו מילה במילה, זו פגיעה בזכויות יוצרים, ומובן שאנחנו נלחמים בזה בתוקף. חלק גדול מהמאמרים הם הצגה יפה של ידע שמישהו אחר אסף".

- ואפשר ממש להסתמך על זה?
"כשמחפשים מידע, באינטרנט או באנציקלופדיה מודפסת, תמיד טוב להצליב. כי גם באנציקלופדיות ממוסדות עם מערכת כבדה וחשובה נופלות טעויות. אז כדאי להצליב מידע, וגם להיות ספקן. להתייחס בגישה ביקורתית, לדעת שלכותב ולעורך יש אינטרסים".
בינתיים לא ידוע על מאמרים אקדמיים שמצטטים מתוך ויקיפדיה, אבל לדברי שי, יש בהחלט מספר גדל והולך של אתרים המפנים לוויקיפדיה, כולל אתרים של ארגוני מורים, שרואים בה מקור מידע חשוב.

משיח לא בא

לדברי שי, לפעמים נוצר פינג-פונג, כשהכותב המקורי של הערך מתעקש להחזיר את הטקסט לקדמותו לאחר שמישהו תיקן לו אותו. כשנוצר קונפליקט כזה, אפשר לפתוח דף שיחה, בו כל אחד מהכותבים מנסה לשכנע את השאר בצדקת דרכו. אם זה לא נגמר בשכנוע, למשל בנושאים כמו דת או פוליטיקה מזרח-תיכונית, מנסים להגיע לנוסחה מקובלת על הכל. במקרים מאוד קיצוניים, יש אפשרות למפעילי המערכת לחסום ערך לעריכה, כך שרק המיוחסים - כ-15 "מפעילי המערכת" - יוכלו לשנות אותו. דוגמה לערך חסום שכזה מתחום הדת הוא "משיח". בתחום הפוליטי, היה גולש שהתעקש מאוד כי באר-שבע היא חלק מפלשתין, ובסופו של דבר הערך היה חסום לעריכה במשך כמה ימים.

יש לפעמים אנשים שמשאירים הודעה "פרצנו לכם לאתר והרסנו אותו", הם לא מבינים שהתפרצו לדלת פתוחה. באופן כללי, שי אומר שבעיית הוונדליזם זניחה. לדבריו, חלק גדול הם בני נוער, שבאים ורואים שהערך שחיפשו עדיין איננו, ואז רושמים משהו כמו "תכתבו סופסוף את הערך הזה, יש לי שיעורי בית למחר". מאוד נדיר שיש אנשים שבאים בכוונת זדון. יש כאלה שבאים מכוונות טובות, אבל קשה לקבל אותם, כמו קיצונים דתיים או פוליטיים, המנסים להפוך את ויקי במה לרעיונות שלהם.

הבעיה מתחילה כשמגיע מישהו שמנסה להפוך דעה לעובדה. למשל, בערך "משיח" יש גם התייחסות של חסידי חב"ד למושג. אבל כמישהו קובע עובדתית שהרבי מנחם מנדל שניאורסון חי עד עצם היום הזה, קשה לקבל את זה כקביעה עובדתית. היו כמובן גם ויכוחים בשאלה אם יש"ע היא "נחלת אבותנו" או "שטחים כבושים", אבל בסופו של דבר, מוצגות שתי הגישות.

מי שמתעניין דווקא בדיונים האלה, וגם ברכילות ובנעשה מאחורי הקלעים של הוויקיפדיה העברית, מוזמן לעיין בדפי השיחות של הערכים היותר שנויים במחלוקת, או לפקוד את "המזנון", אזור המוקדש, בין השאר, לטענות ומענות נגד מדיניות מפעילי האתר (דוד שי, למשל, הוכתר שם כ"דיקטטור" על ידי אחד הכותבים). משעשע לקרוא את הדיון, בסגנון הליליפוטים, שהתנהל שם בשאלה, אם יש לכתוב "ויקי", כמו קנפו, או "וויקי", שדומה יותר להגייה המקורית. עיניכם הרואות, ויקי ניצחה בסוף.

איפה הבנות כולן?

יש בוויקיפדיה חסר בשני תחומים עיקריים: אמנות, ומצד שני טכנולוגיה שאינה מחשבים, כמו הנדסת מכונות והנדסה אזרחית. לדברי שי, "לפעמים מספיק גולש אחד או שניים בעלי אהבה לנושא מסוים, שמסוגל לשנות את התמונה מקצה לקצה". חסר נוסף, מתמיה, הוא בנשים בין הכותבים. רוב הוויקיפדים (=תורמי ערכים לאנציקלופדיה) הם סטודנטים, בין השאר גם לתארים מתקדמים, ויש גם עורכי דין ואנשי מחשבים - לצד תלמידי תיכון. הכותב הצעיר ביותר הוא בן 15 והמבוגר ביותר, בן 69. אבל למרות הגיוון הזה, בגרעין של 100 הכותבים הבולטים יש רק שתי נשים: F16 (לא על שם המטוס) שמטיילת בהודו וממשיכה לעדכן במרץ משם, ו-Xslf - שושנה פורבס, פעילה ותיקה באינטרנט.
בנות, איפה אתן?

~ ~ ~ פוקימון והארי פוטר ~ ~ ~

F16, מהפעילות המרכזיות בוויקיפדיה העברית, תרמה מאמר על שילוב ויקיפדיה בהוראה. במסגרתו תמצאו רעיון המשלב תעסוקה לילדים עם תרומה למפעל הציוני הווירטואלי: תלמידים יכולים לתרום מהידע שלהם לערכים בתחומים כמו משחקים (יוגי-הו, פוקימון וכדומה), ספרי ילדים ואגדות (דמויות בהארי פוטר, ג'ינג'י וכדומה), היסטוריה של היישוב שלהם ועוד.

אפשרות מעניינת אחרת היא תרגול תרגום מאנגלית - ניתן לתת לתלמידים בתיכון הלומדים במגמת תרגום או בהקבצת אנגלית מוגברת לתרגם ערכים מתוך ויקיפדיה האנגלית ולהכניסם לויקיפדיה העברית.

מבחינת המורים, התנסות כזאת מאפשרת, לדעת הכותבת, לימוד מעמיק יותר של שימושי האנציקלופדיה, התייחסות לעולם החברתי של האנציקלופדיה ושילוב תוצרי למידה כמו עבודות חקר ומצגות קבוצתיות.


כתובת דף זה: www.perkol.itgo.com/wiki.htm



649