Sarit Perkol - internet columns

מתחפשים כל השנה

מאת שרית פרקול

מעריב, 16.3.2003

זה כנראה סימן לצוק העתים, אם חיפוש המילה "מסכות" במנוע של נטקס מוביל ישירות אל האתר של "דורם", המפעל לייצור מסכות גז בקיבוץ רמת-הכובש. אבל אם נניח בצד את המועקה הזאת, המרחפת מעל ראשינו כענן כבד, נוכל לצאת לקראת פורים למסע פתלתל ברשת האינטרנט, שבכל ימות החול ניתן למצוא בה קרנבלים, מסכות ותחפושות לכל דבר שבעולם.
באינטרנט אפשר לפגוש, באופן מרוכז ובלי לצאת מהבית, אנשים השוקדים בלי הרף על שינוי הגוף עימו באו לעולם, אם זה על ידי איפור זמני, אם זה על ידי קעקועים, אם זה על ידי ניתוחים משונים ובלתי הפיכים. אנשים שבשבילם "שינוי הגוף" אינו אומר דיאטה חריפה, או תרגילים מחטבים במכון כושר, אלא קיצוץ, חיתוך, מילוי, חירור, השחזה וכגון אלה פעולות, שבדרך כלל אינן מתקשרות עם גוף האדם.

Agreements Etc. automated legal forms and contracts

אפשר למצוא באינטרנט רשתות של רבבות אתרים המתמחים בציורי גוף ופנים, עם גלריות נפלאות של תמונות. למסכות, שבטיות או מסוגננות או מודרניות או ילדותיות, יש גם כן עשרות אתרים, בעזרתם יכול גולש המעונין בכך ללמוד איך לעשות מסכה, להדפיס לעצמו מסכת נייר מוכנה, או להזמין מסכת אותנטית של הקרנבל בוונציה. יש מסכות פנים, יש מסכות בטן (לנשים בהריון), ויש אפילו "קוקיגמי" - מסכות-קישוט לאיבר המין הזכרי. ומי שבכל זאת יתעקש על מסכות אב"כ, ימצא גם אתרים המתמחים במסכות אב"כ פטישיסטיות, שלא למטרות סדאם חוסין.
באגף אוסף המסכות של מוזיאון מילווקי (www.mpm.edu/collect/mask.html), המכיל מאות מסכות, נכתב: "מסכה היא כל אמצעי המסתיר, באופן שלם או חלקי, את הפנים". המילה "אדם" (person) נגזרת ממילה יוונית שפירושה מסכה, או תפקיד שמגלם שחקן. לכן, הפרסונה, המסכה, קשורה לאישיות שלנו, לדמות שאנחנו בוחרים להציג בפני העולם. מסכות, נאמר באתר, קיימות כבר לפחות 20,000 שנה, לפי ציורים שנמצאו במערות בדרום צרפת, המתארים אנשים עם ראשים של בעלי חיים.

איש הלטאה

אריק ספארג לקח את העניין הזה של מסכת בעל חיים כמה שלבים רחוק יותר. ספארג, המכונה "איש הלטאה", עובר תהליך מתמשך של שינוי הגוף, שנמשך כבר יותר מעשר שנים. באתר שלו (www.thelizardman.com) נכתב, כי התמורות שהוא עובר חורגות מהצורות המסורתיות של קישוט הגוף, הוא אינו מסתפק בקעקועים ובחירורים (פירסינג), אלא עובר גם "פרוצדורות תלת-ממדיות חדישות" - השתלות טפלון תת-עוריות מעל הגבות ליצירת רכסים וניתוח חדשני לפיצול הלשון, בנוסף על השחזת השיניים. לפי הכתוב באתר, ספראג עבר כ-650 שעות של קעקועים, אשר כיסו את כל גופו, לרבות הפנים, בקשקשים. בשנה שעברה, הוא קיעקע גם את העפעפים. באתר שלו ניתן לראות צילומי סטילס וגם וידאו של התהליכים השונים שעבר כדי להגיע אל הלוק הנכסף.
באתר BME, המגזין לשינוי הגוף (www.bmezine.com), ספארג לא ייראה חריג. האתר המקיף הזה, המתאים למבוגרים בלבד, מכסה את כל הצורות של שינוי הגוף, שלא לומר התעללות בגוף, בכלל זה שינויים מרחיקי לכת - ומכאיבים למראה - באזורים מוצנעים. אזהרה המתנוססת בפתח האתר אומרת, שהוא מכיל מידע על פעילויות מסוכנות, לפעמים אפילו קטלניות, בעלות חוקיות מפוקפקת. לכל פעילות כזאת, בכל איבר גוף שאפשר להעלות על הדעת, יש שם ספציפי וקהל אוהדים, החולקים זה עם זה ועם כלל הגולשים את סיפוריהם האישיים, הסברים כיצד לבצע את הפרוצדורות המשונות ותמונות. אם מתעלמים מההיבטים המעשיים המחרידים למדי של האתר הזה, אפשר להתייחס אליו באופן אנתרופולוגי גרידא.
בקהילת קעקועים הטרייה של וואלה, הפועלת כחצי שנה, מתפרסם מאמר מאת אפרת אלטר ("ונוס דה לוקס"), שכותרתו "מחוכים - הצהרת אופנה?", בו נאמר שהמחוך, שבתקופות מסוימות היה פריט חובה אצל כל אשה המכבדת את עצמה, נחשב כעת אבזר בידי סוג מסוים של אמני גוף. "הצרת המותניים באמצעות מחוך אינה דבר מסובך", נכתב שם. "היא נעשית פשוט ע"י לבישת המחוך על הגוף במשך רוב שעות היממה הפעילות. המחוך חייב להיות כזה שנתפר בקפידה בהתאם למידותיו המדויקות של הגוף. התהליך אותו עובר הגוף בזמן לבישת המחוך הוא קרוב הצלעות התחתונות ודחיפת האיברים הפנימיים מטה לחלל הבטן". יש גם גברים שעוברים את התהליך הזה, אם כי אצלם, נכתב, זה דורש קצת יותר סבלנות, שכן "הצלעות והמותניים אינם גמישים כמו אצל נשים". במאמר, בו משובצות גם תמונות המדגימות את מותני הצרעה, נכתב שבארץ אי אפשר בינתיים לעשות זאת, ומי שמעוניין יצטרך להרחיק עד אנגליה, הולנד, צרפת או ארה"ב, שם יש סצינת פטיש מפותחת יותר.
במכתב הפתיחה של פורום קעקועים בוואלה, המנוהל בידי אפרת אלטר ומיסטר מו, נאמר: "בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים בארץ מתקעקעים, ולמרות זאת אין יותר מידי מודעות מקצועית אצל רוב אוכלוסיית המקועקעים. הקהילה באה לדאוג לתחת שלכם!!! לעזור לכם להיחשף לעולם הקעקועים בישראל ומחוצה לה, סגנונות ולאומנים שונים וכללית לדעת יותר על כל תהליך הקעקוע לפני ואחרי שאתם עוברים אותו". בקהילת פירסינג הטרייה של וואלה, בהנהלת שירי וספיירלז, נכתב כי הנושא "הפך בשנים האחרנות לפופולרי ביותר, בעיקר בקרב בני נוער (אבל לא רק), ואנשים כבר לא מזדעזעים לראות מישהי עם ספטום ("עגיל" באף - ש.פ.) או מישהו עם עגיל בגבה. עם כל זאת, המודעות בארץ לנושא נמוכה, וכן המודעות לנושא סטריליזציה והגיינה בכל הקשור לפירסינגים. ובשביל זה אנחנו פה. לתת מידע מקצועי ומהימן, בשיתוף עם הסטודיואים המובילים בארץ, על כל נושא הפירסינג, שהוא גדול ומגוון - החל באיך ומה וכלה באיפה ולמה". ניתן למצוא שם, לצד ההודעות בפורום, גם מאמרים וגלריות תמונות (עם אזהרה לא להעתיק), ותמונות ופרטים נוספים על מכוני קעקוע בישראל יש באתר הקהילה (www.geocities.com/wallatattoos).
ציורי הפנים והגוף הם דרכים הרבה יותר ענוגות ונעימות ליצור מראה אחר. באזור סרטוני ההדרכה באתר בית הספר לאיפור של ירין שחף (www.yarin-shahaf.com) יש דוגמאות בווידאו כיצד ליצור ציור פנים של נמר וכיצד לחקות בצורה משכנעת מראה של פצוע. באתר של עירית לוביץ ניתן לראות כמה דוגמאות של ציורי פנים וגוף, וגם להזמין אצלה כאלה (אתר לועזי עם שלל דוגמאות לציורי פנים, מאת ואל למפקין: www.facepainter.net). מי שרוצה לקבל השראה ממקומות אקזוטיים, או סתם ליהנות מתמונות מדהימות ביופיין, כדאי שיבקר באתר הקוריאני של ציורי גוף
(www.koreabodypainting.com). המתעניינים בתחום ימצאו רשימה ענקית של קישורים באתר members.aol.com/Sentai/BP-LINKS.htm.
הפרצופים הצבועים הכי מפורסמים שיש, ככל הנראה, הם חברי להקת "קיס". באתר המושקע שלהם (www.kissonline.com) מתפרסמות תמונותיהם הססגוניות והסברים על השינויים שחלו אצלם לאורך השנים באיפור הפנים ובתלבושות יוצאות הדופן, הפורימיות בפני עצמן.

פורים נפתלי, פורים

אם נעזוב לרגע את המוזרויות, ככל שהן מרתקות, יש כמובן באינטרנט גם אתרים רשמיים של תלבושות ותחפושות, בין השאר פורטלים בינלאומיים מקיפים כמו "תלבושות" (www.costumes.org) או "מיליה" (www.milieux.com), הכוללים מידע היסטורי על תלבושות ואבזרים, קישורים למוזיאונים של תלבושות תקופתיות ומסכות, עיצובים ואספקת ציוד. למעשה, יש רשת שלמה של אתרי תלבושות (www.marquise.de/webring), עם עשרות אתרים הקשורים בתחום זה.
על חג הפורים עצמו, מקורותיו, מנהגיו, המאכלים שלו, שיריו והחגים המקבילים לו בקרב אומות העולם - קרנבלים למיניהם - אפשר לקרוא באתרים חינוכיים בעברית. למשל, אתר "עד חצי המלכות" של גלים (galim.org.il/holidays/purim), אתר פורים ברשת אורט (www.ort.org.il/year/purim) או אתר המוקדש לפורים במכון שיטים של התנועה הקיבוצית (www.chagim.org.il/purim1.html). בין השאר, ניתן למצוא שם גירסאות מקוונות מצוירות של מגילת אסתר, הפעלות ומתכונים פורימיים.
טריקים לפורים, כמו כריות שמשמיעות קולות של נפיחה כשמתיישבים עליהן, פחית שימורים שמתוכה קופץ ליצן או סוכריה על מקל בטעם דגים, נמצא באתר של "זמיר טריקים" (www.tricks.co.il), המציע למכירה דרך האינטרנט גם איפורים, מסכות ותחפושות שלמות. ומי ששאינו רוצה להישאר עם שתי רגליים על הקרקע בפורים, ימצא באתר של האגודה הישראלית למנצחי רחיפה (users.actcom.co.il/ipa) הזמנה חופשית ל"פורים בשחקים" - אירוע רחיפה עם תחפושות של מעופפים כמו מכשפה על מטאטא, אלאדין על השטיח, דרקון מעופף ועוד (יונת השלום תצטרך מן הסתם לחכות עוד שנה).
מסכות, תחפושות, איפורים - הכל טוב ויפה, אבל בל נשכח, באינטרנט עסקינן. ובאינטרנט, לא צריך בעצם שום דבר כדי להתחפש. כפי שהתבטאה ברנדה דאנט, מחברת המאמר "טקסט כמסיכה - מיגדר, משחק והתנהגות באינטרנט": "הואיל והתקשורת מבוססת בעיקר על טקסטים, אנשים אינם יכולים לראות זה את זה. אפילו מאפיינים בסיסיים כמו גיל ומיגדר אינם נראים. האלמוניות והאיכות הדינמית והמשחקית של המדיום משפיעות על ההתנהגות באופן חזק ומשחרר מעכבות. אנשים מרשים לעצמם להתנהג בדרכים שונות מאוד מהתנהגותם בחיי היומיום, להביע צדדים של עצמם שלא נחקרו בעבר, במידה רבה כאילו חבשו מסיכות ותחפושות בקרנבל או בנשף מסיכות". אז נצא נא בהמונינו אל הצ'אטים, נעטה על עצמנו כינויים כיד המלך, ויהיה שמייח עד לא ידע.

מותק, האותיות התחפשו

אין למעשה גבולות לשטויות הנחמדות שאפשר למצוא באינטרנט, אבל הפעם נתמקד בדברים שהתחפשו. למשל, את אותיות הא"ב הלועזי. אפשר ליצור אותן, כולל האות O על ידי גופות ערומים של רקדנים חטובים. אתר www.petardas.com/pornonombre מציע מחולל-מילים-ערומות. רושמים את השם, או מילה מסוימת, לוחצים על הכפתור ומקבלים את המילה, שאותיותיה מעוצבות על ידי רקדנים בלבוש אדם וחווה.
או שעון דיגיטלי. נכון שמשעמם לראות סתם ספרות מתחלפות? אז אתר www.yugop.com/ver3/stuff/29/bclock.html מציע שעון עשוי קוביות. השעות, הדקות והשניות מיוצגות על ידי קוביות צבעוניות.
ותמונות של מפורסמות: מי שנמאס לו לראות את סינדי קרופורד, את שאניה טוויין או פמלה אנדרסון סתם ככה בפנים ערומות, יכול להיכנס לאתר www.geocities.com/TimesSquare/Alley/8207 ולשחק במשחק, בו צריך לנחש איזו כוכבת מסתתרת מאחורי מסכת הגז.
דוגמאות של מסכות לבטן הריונית יש באתר www.bellymask.com ומה עם תחפושת לשרגא? ובכן, גם לקטן יש תחפושות. קוראים לזה "קוקיגמי" - מסכות נייר המיועדות ללבישה על איבר הזכרות, בדמויות של דיונון, פרפר, ברבור וכדומה, כמתנה לאשה
(www.kokigami.com).

כל יום פורים - משחקים בזהויות Playing with Identities

כתובת ישירה לדף זה: www.perkol.itgo.com/purim.htm


413