Sarit Perkol internet pages

התחזית לגולשים

מאת שרית פרקול

מעריב 9.3.2003

אם שאלתם את עצמכם לאן נעלמו הילדים ההם מהגן, שהיו אוגרים מי גשם בכלי מדידה, שהיו יודעים בדיוק מתי ירד הגשם הראשון, שהיו אלופים בלהבדיל בין ענני נוצות לענני כבשים - הם לא נעלמו. הם פשוט עברו לגור באינטרנט. הם אלה שדף הבית שלהם הוא הדף של השירות המטאורולוגי (www.ims.gov.il), או אתר מזג האוויר הישראלי
(www.israelweather.co.il), או אתר מצלמות גלישת הגלים והשלג ישרקם
(www.isracam.co.il). הם אלה שמקימים אתרים על עננים וברקים, מפרסמים באינטרנט מאמרים על גשמים ועל שקעים ברומטריים, מעיינים להנאתם בתצלומי לוויין ובמפות סינופטיות ומשווים ביניהם תחזיות בפורום.
"יש אלפי אנשים חולי מזג אוויר, משוגעים לדבר", אומר החזאי דני רופ, שחי ונושם את האינטרנט מאז .1993"הם מקבלים כמעט ריגוש מיני מסופת רעמים וברקים ומשלג. פשוט נולדו עם דפקט כזה, המילה הראשונה שלהם היתה 'גשם'. אנשים חולים".
רופ נמנה עם הישראלים הראשונים שהתחברו לאינטרנט. "הייתי המום מזה. איך יכול להיות שאני יושב בבית שלי, בחדר שלי, ובלחיצת כפתור אני מצליח להגיע למקומות. זה היה דמיוני בעיניי, זה עדיין פלא גם עכשיו, כשאני בקיא בטכנולוגיה. אני בכל פעם נפעם מחדש". ב-1993 ובכלל, בימים ההם של ראשית האינטרנט, לא היו הרבה נתוני מזג אוויר ברשת. "בהדרגה, מקורות המידע על מזג האוויר הלכו והתרבו. אבל עדיין לא היו הרבה מפות, לא היו הרבה תחנות מידע".

לדברי רופ, "בשלוש השנים האחרונות האינטרנט מהווה מקור כמעט שווה ערך לשירות המטאורולוגי. תחנות בינלאומיות משדרות לאינטרנט. יש גם המון תחנות של חובבים, שהדאטה שלהם משודר חי באינטרנט. למשל, התחנה בנמל התעופה בן-גוריון, או התחנה בחרמון. מודלים ממוחשבים ממחשבי-על בכל מיני מקומות בעולם נמצאים כיום באינטרנט, וכך גם תמונות לוויין, תמונות מכ"ם. אינפורמציה שפעם היתה מאוד יקרה וקשה להשגה, היא היום מאוד זמינה באינטרנט". הזמינות החינמית הזאת, אגב, כנראה לא תימשך לנצח. בהתאם למגמה הכללית של גביית כסף עבור מידע ושירותים באינטרנט, יש אסכולה הגורסת שצבירת המידע הזאת עולה כסף, לכן צריך לגבות תמורתו כסף. רופ אומר שכבר יש גורמים, למשל חברה המספקת לטלוויזיה מכ"ם עננים, שמסרבת לפרסם חינם את הנתונים האלה באינטרנט.
דני רופ מספר, שאתר מזג האוויר הראשון בישראל היה כנראה שלו, חלטורה שעשה בתוך חברת החדשות. "הקמתי לבד, עם קצת עזרה מהמחלקה הטכנית וגרפיקאי, את האתר של חדשות ערוץ 2 מזג אוויר. האתר היה פופולרי ביותר". היום, מי שיחפש את חדשות מזג האוויר של ערוץ 2 באינטרנט - לא ימצא. רופ אומר שהאתר נפל, לא היה לו גיבוי, וזהו. הוא נמנע מלהרחיב בנושא, לדבריו, כדי לא להתרגז.
אחד האתרים העבריים הפופולריים ביותר בתחום מזג האוויר הוא ישרקם, של איתן קונדה, חבר טוב של רופ. "האתר הזה נותן מידע חשוב לציבור מאוד גדול של גולשים", אומר רופ. "תחזית גלים מפורטת על סמך מודל שהם פיתחו בעצמם, תמונות מהחרמון ומחופי הים, קישורים למפות ולתמונות לוויין. אני עצמי משתמש במידע של ישרקם בתחזית על הגלים".
ישרקם הוקם ב-1998, בידי איתן קונדה וצבי רקוץ. קונדה אומר, שהרעיון היה "לחסוך מאיתנו את הצורך ללכת עד הים רק כדי לגלות שאין גלים. התחלנו עם מצלמה אחת וסיפרנו לשלושה חברים. הם כנראה סיפרו לעוד כמה חברים, מפני שבאותו יום היו לנו 10,000 כניסות לאתר, והחלטנו להקים חברה".
בינתיים הם הוסיפו מצלמות רבות בחופי ישראל ובחרמון, ולדברי קונדה, מידי חודש יש לאתר 150,000 כניסות. נוספו גם נתונים על ים ורוחות, תחזית עננים, מפת גובה הגלים, תמונות לוויין ומפות מזג אוויר עדכניות. יש אפילו מפות של זיהום האוויר. אתר ישרקם מחובר למצוף הימי של המכון הלאומי לחקר ימים ואגמים. הנתונים שמספק המצוף - תאריך, שעה, גובה גלים ממוצע, גובה גלים מקסימלי, עוצמת הרוח, כיוון הרוח ולחץ ברומטרי - נכונים מאשדוד ועד חיפה ומתעדכנים מדי שעה. בנוסף מחובר האתר למצופי הטכניון בחיפה ובאשדוד, מהם ניתן ללמוד גם על כיוון הגלים. כל הנתונים באתר הם חינם. מי שרוצה לקבל ישירות לטלפון הסלולרי שלו אתראות כאשר גובה הגלים או מהירות הרוח עוברים סף מסוים שנקבע, יכול לקבל זאת תמורת תשלום (20 שקל לחודש מנוי משולב, פלוס חיוב של 30 אגורות להודעה). לדברי קונדה, יש לשירות הזה יותר מ-300 מנויים. "באים לאתר שלנו גולשי גלים, גולשי רוח, צוללים, בעלי קייקים, גולשי סקי וסנובורד ועוד רבים אחרים", אומר קונדה. "הישראלים אוהבים אתרי מזג אוויר, מפני שיש לנו ארץ מיוחדת במינה, עם שלג ועם מדבר במרחק ארבע שעות זה מזה". בשבועיים-שלושה האחרונים, מצלמות הרשת הפופולריות ביותר היו אלה שבחוף הקאנטרי קלאב ובחוף הילטון - ומצלמות החרמון, בגלל השלג, שהביאו לאתר גולשים חדשים. באתר יש גם שירות ייחודי, "מי באתר", המבוסס על תוכנת "קומיוניקייט" שפיתחה חברה אחרת של קונדה, ספקית האינטרנט אקוונט. זו תוכנת מסרים מיידיים בשפת ג'אווה (אינה מצריכה התקנה), המאפשרת למשתמשים באתר הרוצים בכך לשלוח הודעות מיידיות זה לזה ויוצרת בעצם קהילה.

דבר ראשון על הבוקר

לדברי קונדה, "האנשים בתחום הזה, הדבר הראשון שהם עושים על הבוקר, זה להיכנס לישרקם. התחום הספציפי הזה - גלים, ים - נוגע בקטע של הפריקיות. יש אנשים שהאתר פתוח אצלם בעבודה כל הזמן". חברת ישרקם "רווחית מיום הקמתה", אומר קונדה. "יש לנו הכנסות מפרסום של חנויות נישה: קייקים, גלישה, סנובורד, סקי. גם משירותי צילום שאנחנו נותנים - אני מתקין מצלמה עבור גוף מסוים, והוא משלם ריטיינר חודשי. גם משירותי SMS ומתוכנות מזג אוויר שאנחנו משווקים בחו"ל". לדבריו, תחנת מזג האוויר בשדה התעופה בן-גוריון היא הראשונה שעובדת בשידור חי, "מערכת שאנחנו פיתחנו ומשווקים אותה בכל העולם, באמצעות חברות בארצות-הברית". את רוב הדברים, הם פיתחו בעצמם. קונדה הוא בעל תואר במנהל עסקים ובמשפטים, שמגדיר את עצמו "סנובורדיסט, גולש גלים, קרטיסט" (הצד של הקארטה הוא היחיד שלא מוצא ביטוי באתר).
קונדה, וגם רופ, מפרגנים ל"אתר מזג האוויר הישראלי", שלמרות שמו הממלכתי הוא אתר פרטי, המנוהל זה שלוש שנים בידי בועז דיין, מנהל פורום מזג אוויר בפורטל תפוז ופריק של מזג אוויר. "האתר שלו טוב", אומר רופ, "יש בו קישורים להמון מקורות מידע, והפורום בתפוז מאוד מאוד פעיל". רופ אומר שהוא עצמו מלקט מהפורום מידע - חובב בעכו מעביר "סקופ" על גשם בעכו, למשל, וחברי הפורום מפרסמים תמונות יפות של שטפונות, תמונות לוויין, שהוא משתמש בהן לפעמים. בפורום מזג אוויר של תפוז מדברים על "מודלים ארוכי טווח", "שקעים", "סיכוי לשלג". יש שם הרבה תמונות מרהיבות וכתבות ומאמרים על אפקט החממה, על השפעות האל-ניניו ועל סוגי משקעים ומצבים סינופטיים בישראל. מי שרוצה לדעת אחת ולתמיד מה זה "אפיק מים סוף", יכול למצוא גם לכך תשובה, במאמר פרטני שכתב דיין יחד עם תמיר אנגל
(www.israelweather.co.il/rainsnow.htm).
דני רופ חושב שזה יופי. הבעיה היחידה היא, "שהיום כולם נהיים לי פתאום חזאים", הוא אומר. "הם לומדים לנתח מפות, לחלקם יש כישרון ויכולת, והם מצליחים לא רע. אבל הם לא חזאים. לפעמים הם מפנטזים, בגלל שהם חולי מזג אוויר. הם נותנים תחזיות של יותר מחמישה ימים קדימה, עושים תחרויות מי צדק יותר. הם מגזימים ומדמיינים. אפילו חברי הטוב איתן לא יכול לתת תחזיות - זה לא המקצוע שלו. יש לו אתר מדהים, שפתוח אצלי כל הזמן. אבל תחזיות צריך לתת חזאי, או השירות המטאורולוגי. למרות שהאינטרנט הוא מקור מידע בלתי רגיל, עדיין בסיס הנתונים של השירות המטאורולוגי הוא הרבה יותר מעמיק. אלה נתונים שלא משוחררים לאינטרנט. שכבות באטמוספירה, הפרחות בלונים, מודלים יקרים שלא מתפרסמים ברשת", מוסיף רופ, ומגלה כי הוא עובד בימים אלה יחד עם איתן קונדה על אתר גדול של מזג אוויר.

~ ~ ~ ציד פתיתי שלג ~ ~ ~

במסגרת מערכת סנונית ואתר גלים, פועלים אתרים חינוכיים יפהפיים, המוקדשים למזג האוויר. באתר "שלג שלג בוא" (www.galim.org.il/snow) יש מידע על השלג, כיצד הוא נוצר, מדוע הפתיתים סימטריים ומדוע הם לבנים. אפשר לשחק במשחקי שלג, ובמדור "לחקור בקור" לערוך ניסויים מעניינים בנושא שלג, לצוד פתיתים ולשמר אותם, לראות תמונות של ירושלים המושלגת ולקרוא מאמרים בנושא.
באתר "טפטופים" (www.galim.org.il/nature/rain) יש מידע על משמעות הגשם ביהדות ובקרב עמים אחרים בעולם, ניתן לקרוא על תולדות המטריות, ללמוד על מחזור המים בטבע, לקרוא סיפורים על גשם וליהנות מהפעלות סביב הנושא. הצד הקיצוני יותר של הגשם - שטפונות - מוצג בתערוכה וירטואלית
(www.snunit.k12.il/vmuseum/floods) בה יש מידע על הגורמים לשטפונות, כיצד ניתן לחזותם (כולל חלק אינטראקטיבי המדגים איך לא להיקלע לשיטפון) ותמונות שלהם.
אתר המטאורולוגיה הפועל במסגרת מערכת האתרים לילדים מחוננים
(gifted.snunit.k12.il/activities/meteor) פותח בידי זאב שטסל, במטרה לנצל את האינטרנט להעשרה ולהוראה מתקדמת של המטאורולוגיה, תוך ניצול החומר (תמונות לוויין ומפות) שברשת. לב האתר הן פעילויות בנושאים שונים במטאורולוגיה. בכל פעילות שאלות, שבהן התלמידים מנתחים תמונות לוויין ומפות מטאורולוגיות מעודכנות ליום הפעילות. יש באתר נווט לאתרים מטאורולוגים, המחולק לאתרים כלליים ולכאלה המיועדים לחינוך ולהוראה.
ואחרון חביב, "עננים" (www.inter.net.il/~clouds)
אתר פרטי מקסים, בו ניתן לקרוא כיצד נוצר ענן גשם, לקרוא על ברקים בסיפורי העמים, לעיין במאמר של עמוס כהן עם הסבר פיזיקלי לתופעת הקשת והקשר הרוחני של האדם אליה, מילון מונחים (מהם "לחות יחסית", "רוויה", "גרעיני התעבות") ומבחן "זהה את הענן". חלק מהקישורים באתר הזה כבר אינם פעילים, אך ניכר שהוא נעשה מתוך אהבה.

~ ~ ~ חיידק מזג האוויר ~ ~ ~

אחד ממקורות המידע "החמים" ביותר בתחום מזג האוויר באינטרנט, ואחד הכלים הפופולריים ביותר ברשת, הוא תוכנה בשם "ווד'רבאג" - חיידק מזג אוויר
(www.weatherbug.com), המביאה ישירות למחשב האישי נתוני מזג אוויר בחינם. לפי כתבה שהתפרסמה באחרונה בעתון בולטימור סאן, התוכנה הזאת, של חברה מגיית'רסברג, מרילנד, הפכה למקור השני הכי פופולרי ברשת לנתוני מזג אוויר, אחרי ערוץ מזג האוויר של הטלוויזיה בכבלים - זאת לפי נתונים של חברת האנליסטים קומסקור נטוורקס ולפי המידרג של נילסן לאינטרנט. ווד'רבאג דורגה בינואר השנה במקום ה-38 בדירוג האתרים והתוכנות השימושיים ביותר באינטרנט, משיגה בכך אתרים כמו טראוולוסיטי, בארנס אנד נובל וחדשות NBC.
לפי הכתבה בבולטימור סאן, ביום טיפוסי מצטרפים לתוכנה 35,000 משתמשים חדשים - כמות שממלאת איצטדיון. ובניגוד להרבה חברות אינטרנט, היא הגיעה לרווחים כבר בשנה השלישית לפעילותה, לדברי AWS קונברג'נס טכנולוג'יס, חברה פרטית לדיווחי מזג אוויר, שפיתחה את התוכנה.
בזמן סופת שלגים שהיתה באחרונה בארצות-הברית, ב"יום הנשיאים", הורידו את התוכנה 100,000 משתמשים חדשים, תוך וויקאנד אחד. אבל השיא היה בחג ההודיה האחרון, כאשר הצטרפו לשירות 81,000 איש תוך יום אחד, בגלל חשש לשלג.
AWS מספקת נתוני מזג אוויר לחברות אנרגיה בארצות-הברית, ובאחרונה הצטרפה גם לפרויקט "הומלנד" של משרד ההגנה האמריקני, אבל ווד'רבאג הוא כנראה הרעיון הטוב ביותר של החברה, המעסיקה כיום 115 עובדים ולפי התחזיות צפויה לה הכנסות של 33 מיליון דולר, לעומת 16 מיליון בשנה שעברה - מחציתן בזכות ווד'רבאג. ההכנסות הן מפרסומות ממוקדות ומגירסה בתשלום של התוכנה, ללא פרסומות.
התוכנה כוללת רק מידע מזג אוויר על ארצות-הברית, לפי מספרי מיקוד אמריקניים. אבל אם למישהו יש חבר בניו-יורק, אהובה וירטואלית בקליפורניה או בן בשיקגו, אפשר להתקין את התוכנה ולדעת כל הזמן מה המצב - לפחות מבחינת מזג האוויר.

כתובת ישירה לדף זה: www.perkol.itgo.com/mezeg.htm

952