מעשי מרמה מסוג ה"פירמידה" הם בעיה ידועה, גם מעשי מרמה באתר המכירות הענקי eBay אינם דבר חדש, ואפילו מעשי מרמה מסוג הפירמידה באינטרנט כבר אינם דבר חדש. אבל הנה, חידוש בתחום הזה - מעשי מרמה באתר איביי, שעושים שימוש בנגן המוזיקה הפופולרי של אפל, אייפוד.
"וויירד ניוז" מגלה, כי חיפוש המילה "iPod" באתר המכירות מניב אלפי תוצאות של נגני מוזיקה ואבזרים נלווים, אבל צריך להיזהר: מאות מהתוצאות האלה הן בעצם פיתוי להצטרף למעשה נוכלות בסגנון הפירמידה.
איביי, לפי הכתבה, מוצף מעשי נוכלות מסוג חדש, שנקרא כאן "מטריקס": מקימים משהו שנראה כמו מועדון קונים לגיטימי, אבל בעצם הוא וריאציה על תרמית הפירמידה הקלאסית, האסורה ברחבי העולם.
ברוב המקרים, מציעים לקונים באיביי מוצרים כמו אייפוד, קונסולת משחקים או טלפון סלולרי, בהנחות מדהימות. למשל, במחיר 40 או אפילו 25 דולר בלבד. נאמר לקונה הלהוט לא להציע הצעה על הפריט, אלא לגשת לאתר אחר - כמו My3Mobile, או The Phone Matrix ,או Goraks.com, המציע נגני אייפוד או טלפונים סלולריים כמתנות, כנגד רכישת מוצרים כמו קומפקט דיסק או ספרים אלקטרוניים.
הטריק הוא, שהקונים מקבלים את האייפוד במתנה רק אם עוד אנשים נרשמים. כשמישהו מבצע רכישה, שמו נוסף לרשימה. ככל שמצטרפים עוד חברים, שמו של הקונה עולה למעלה ברשימה, וכשהוא מגיע לראש הרשימה, הוא מקבל את האייפוד. כדי לזרז את התהליך, מעודדים את הקונים לגייס חברים חדשים להצטרף לקנייה. כאן נעשה השימוש באתר איביי - הקורבנות, שמנסים לקבל את המתנה שלהם, משתמשים באתר המכירות כדי לגייס חברים חדשים.
דובר איביי, האני דרזי, אמר לוויירד ניוז שהוא לא היה מודע לתיחמון הספציפי הזה. "יש לנו 20 מיליון פריטים באתר בכל זמן נתון. מבחינת התמונה הכללית, זה בטל בשישים", אומר דרזי, בהתייחסו למספר הגדול של רישומים מסוג המטריקס (חיפוש באיביי אחר המילה "iPod" ומיון התוצאות לפי המחיר הנמוך ביותר, מגלה את היקף מעשי הנוכלות).
אבל יש משתמשים, שחושבים שהפופולריות של הרישומים האלה באיביי היא סימן לכך שהם לגיטימיים, שכן אחרת היתה הנהלת האתר מוחקת אותם. "יש כל כך הרבה, שאתה חושב שזה מוכרח להיות בסדר", אמר לוויירד ניוז דני יי, מעצב גרפי בן 22 מניו-יורק, שנרשם לקבל אייפוד חינם עם קניית קומפקט דיסק ב-40 דולר. הוא הגיע לאתר "מיי 3 מובייל" דרך איביי, לפני שבוע, ואז פרסם את המודעה שלו באיביי, כדי לגייס עוד אנשים. הוא עדיין לא קיבל את הקומפקט דיסק שרכש, שלא לדבר על האייפוד במתנה. ולדבריו, הופתע לשמוע שזה טריק.
הסוד המלוכלך של iPod
שירות וושינגטון פוסט @ תרגום: שרית פרקול
מעריב אינטרנט, 24.12.2003
האהבה הנכזבת של קייסי
קייסי ניסטאט הוא אמן מולטימדיה בן 22, המתגורר במנהטן, כך שכמעט מובן מאליו שיש ברשותו נגן מוזיקה iPod של אפל, וכי איזה אמן מולטימדיה ניו-יורקי צעיר ראוי לשמו מסתובב בלי iPod?
השבר, לפי כתבה משעשעת וגם עצובה למדי שהתפרסמה השבוע ב"וושינגטון פוסט", אירע כאשר ה-iPod שבק חיים, והוא לא הצליח להחיותו.
הבעלות על נגן המוזיקה הדיגיטלית הזה הפכה, מסתבר, לעניין של קאלט. אנשים אומרים, אפילו, שזה שינה את חייהם המוזיקליים הפנימיים. זה נשמע מטורף, כותב האנק סטואבר בוושינגטון פוסט, עד שאתה קונה iPod, ומבין איך זה, לפתח רומן עם חפץ כזה זעיר. הסימנים המסגירים הם חוט לבן, המשתלשל מכיס הז'קט אל האוזניים, והילוך בתוך ענן של מוזיקה. אתה הולך, ואיתך מתהלכים כל השירים שרצית אי פעם. אפילו 10,000 שירים.
אז קייסי ניסטאט קנה את ה-iPod שלו בתחילת 2002, זמן קצר אחר כניסתו לשוק. הוא היה מאזין לו ברכיבה היומית על אופניו לסטודיו הקטן שלו ושל אחיו ואן. השניים עובדים יחד על סרטים ועל פרויקטים אחרים בתחום האמנות, וקוראים לעצמם "האחים ניסטאט".
בסוף אוקטובר, אחרי כ-18 חודשי שימוש, סוללת הליתיום הנטענת בנגן של קייסי ניסטאט הפסיקה לעבוד. אז הוא ניגש אל החנות המהודרת של אפל בסוהו וביקש לקנות סוללה חדשה. הוא היה רגוע, וגם הזבנים, שרמסו את תקוותיו.
"הסברתי שהסוללה כבר לא נטענת", סיפר קייסי ניסטאט לכתב הוושינגטון פוסט, "והם אמרו שהם לא מוכרים סוללות חדשות, וצריך פשוט לקנות לקנות iPod חדש".
הוא אמר להם שאין לו מאיפה להקריץ עוד כמה מאות דולרים על נגן חדש, אבל הם רק משכו בכתפיהם. הוא התקשר לתמיכה הטכנית של אפל, שלוש פעמים. וכאן התחיל הסיפור האמיתי. עכשיו, כעבור חודש, כמעט מיליון גולשים (ועכשיו גם אתם) למדו להכיר את האחים ניסטאט, כיוצרים של "הסוד המלוכלך של iPod", סרטון מחתרתי בן שתי דקות, על תרמית ונקמה. בסרט, קייסי ניסטאט מתקשר לתמיכה הטכנית של אפל, לוחץ על הספרה 1 ומסביר את בעיית הסוללה שלו למישהו בשם ריאן. ריאן מסביר שהואיל ושנת האחריות חלפה ועברה, מחיר החלקים, העבודה והמשלוח יהיה שווה כמעט למחיר של מכשיר חדש. הוא מציע, אם כך, פשוט להירגע ולקנות iPod חדש, שמחירו נע בין 299 ל-499 דולר, לפי גודל הזיכרון. בעוד קולו של ריאן מפרט את המנגנון הפנימי של המכשיר, האחים, כשברקע שיר הראפ "בטא את עצמך", יוצרים כרזה גדולה עם הכתובת: "הסוללה החד-פעמית של iPod חיה רק 18 חודש". הסרט מראה את קייסי מתהלך במנהטן ומרסס אזהרה לציבור על עשרות כרזות של iPod.
בין האימיילים הרבים שקיבלו האחים (כאלף כבר בימים הראשונים), היו כמה שלעגו להם ואמרו שאפשר לקנות סוללות באינטרנט ולהחליף לבד. קייסי ניסטאט אומר שניסה גם את זה. הוא חיפש בגוגל, קנה סוללה וניסה לפתוח את המכשיר ולהחליף את הסוללה. לדבריו, הוא הרגיש כאילו הוא מבצע נוירוכירורגיה חובבנית. הפציינט, כמובן, מת על שולחן הניתוחים. קייסי ניסטאט ניגש לחנות של אפל וקנה iPod חדש ב-400 דולר.
וושינגטון פוסט מציין, כי לפי אפל, שהוציאה באחרונה לחנויות יותר מ-300,000 נגני iPod לקראת חג המולד, יש ברחבי העולם 1.4 מיליון נגנים כאלה. תוך ימים, אלפים הורידו מהאינטרנט את הסרט והתחילו להפיץ את הסוד המלוכלך.
ימים אחדים לאחר מכן, הרחיבה אפל את האחריות הניתנת למי שקונה מעכשיו iPod, תמורת 59 דולר, וגם השיקה שירות החלפת סוללות במשלוח בדואר, תמורת 99 דולר. לפי הוושינגטון פוסט, אפל מכחישה שיש למדיניות החדשה שלה קשר עם סרטם של האחים ניסטאט.