הגוגלמניה בעיצומה
מעריצי גוגל כבר ערוכים למה שאמור להיות הנפקת העשור
וושינגטון פוסט. עיבוד: שרית פרקול
מעריב אינטרנט 16.1.2004
כדי לדעת לאיזו רמה של התלהבות הגיעו השמועות סביב ההנפקה העתידית של גוגל, צריך פשוט לגגל את שתי המילים "Google IPO". כשעשה את זה גריף וויט מטעם "וושינגטון פוסט", ב-13 בינואר, הוא קיבל קישורים ל-14,000 אתרים. אמש, כשגיגלתי את אותן המילים בעקבותיו, הגעתי ללא פחות מ-23,200 תוצאות בגוגל. אין שום ספק, הגוגלמניה בעיצומה.
הקישורים מובילים לכל הכיוונים: בעל טורים מקוונים מתנבאים שההנפקה הראשונה של גוגל תהיה המפץ הגדול של פריחת האינטרנט המחודשת, משקיעים פוטנציאליים מדברים בשקיקה בפורומים על נתח מהחברה, ויש בלוגרים הטוענים שהנפקת גוגל היא הרשע בהתגלמותו.
רוב האתרים באנגלית, אבל יש גם בצרפתית, בגרמנית, ביפנית, בעברית. אתר בשם "הנפקת גוגל" מגדיר את עצמו "המקור הבלתי רשמי שלכם לדיונים ולחדשות לגבי ההנפקה העתידית" ומציע פורום, חדשות ספציפיות בדבר הנפקת גוגל, קישורים רלוונטיים וגם סקר מקוון: האם eBay, מיקרוסופט או אמזון יקנו את גוגל, או שגוגל יקנה את אחת מהן?
סירובה של חברת גוגל להגיב בשאלת ההנפקה אינו מרגיע כהוא-זה את ההתלהבות. אדרבה. מבחינת אזרחי עמק הסיליקון, כמו מבחינתם של אזרחי וול סטריט, ההנפקה של גוגל הוכרזה אירוע מונומנטלי עוד לפני שקרה. משהו שעשוי להוציא את ענף ההייטק מהקיפאון.
"אין ספק שזו הנפקת העשור", אמר לוושינגטון פוסט רוג'ר מקנאמי, מנכ"ל "סילבר לייק פרטנרס", חברת ניירות ערך המתמחה בטכנולוגיה. "אין מי שלא מכיר את גוגל. הביקוש מרקיע שחקים".
חוששים לטוהר התוצאות
הואיל והציפיה הגיעה לשיאים כאלה, יש אנליסטים ששואלים את עצמם עד כמה יכולה הנפקה של גוגל להצליח, לעומת הציפיות. הם חוששים גם, שגוגל כחברה ציבורית תכנע בסופו של דבר ללחץ המשקיעים להשיג רווחים גבוהים יותר, ותקריב בדיוק את מה שהפך את מנוע החיפוש הזה לפופולרי כל כך - מידת הטוהר של התוצאות. לפי הוושינגטון פוסט, האנליסטים מצביעים על חברות חיפוש אחרות שהונפקו, כמו יאהו, ואגב כך דיללו את ההתמקדות שלהם בחיפוש, לטובת מודעות דרושים, הורוסקופים, צ'אטים והכרויות.
כחברה הנסחרת בבורסה, "אם הם לא יפתחו מוצר ספציפי, ולמתחרה שלהם יש מוצר כזה, הם עלולים להרגיש לחץ להיכנס לתחום, כדי לשמח את המשקיעים", אומר דני סאליבן, עורך אתר searchenginewatch.com, המתמחה בפרשנות על תעשיית החיפוש באינטרנט. סאליבן אמר לוושינגטון פוסט, שזה עניין של צורך לעשות מה שעושים השכנים, גם אם הם אינם עושים את הדבר הנכון. "כרגע הם נהנים מהלוקסוס של הימנעות מכך".
"השכנים", במקרה זה, הם שתי חברות הטכנולוגיה המפורסמות ביותר בעולם, יאהו ומיקרוסופט. שתיהן היו רוצות לתפוס את נתח השוק הדשן של גוגל בתחום החיפושים. כשתתחיל המלחמה בין השלוש, גוגל תוכל ליהנות מהמוניטין שלה כחברה המציבה בראש סולם העדיפויות שלה את איכות התוצאות, לא את האינטרסים המסחריים.
"הקטע של גוגל הוא לספק גישה למידע, לא לשמש פלטפורמה לפרסומות", אומר פיטר נורוויג, המופקד על איכות החיפוש בחברת גוגל. נורוויג אמר לוושינגטון פוסט, כי אף שהחברה מציעה תוצאות חיפוש בתשלום, הן מסומנות תמיד באופן ברור ואף פעם לא מפריעות לתוצאות האוביקטיביות.
הפילוסופיה הזאת קנתה לגוגל את נאמנותם של מיליוני משתמשים. מצד שני, כפי שאומר סאליבן, "כשאתה אלוהים, יש לך דרך מאוד ארוכה ליפול אם עשית טעות".
לדברי האנליסטים, יכולתה של גוגל לעשות רווחים בלי להרגיז את המשתמשים על ידי הפגזתם במודעות פרסומת היא תוצאה ישירה של חזון המייסדים, סרגיי ברין ולארי פייג', שהקימו את גוגל בהיותם סטודנטים אידיאליסטיים באוניברסיטת סטנפורד. ברשימת "עשרת הדברים שגוגל גילה" אפשר למצוא את "אפשר להרוויח כסף בלי לעשות רע".
ברין ופייג' אינם משתוקקים להנפיק. אבל בגלל התקנות של רשות ניירות הערך האמריקנית, המפקחות על חברות פרטיות בגודל מסוים, גוגל תיאלץ לפרסם את הדוחות הכספיים שלה באביב הקרוב, גם אם לא תצא לבורסה. והואיל והיא ממילא עומדת להפסיד את התועלת העיקרית מהישארותה בידיים פרטיות - רוב הפרשנים חושבים שכמעט בטוח שהיא תנסה לקטוף את פירות ההנפקה העסיסיים.
לפי הוושינגטון פוסט, אנליסטים מעריכים את שוויה של גוגל ב-15 עד 20 מיליארד דולר. לדבריהם, הנפקה עשויה להביא עד ארבעה מיליארד דולר.
לדברי רבים בוול סטריט, גודלה של חברת גוגל והרווחיות המוכחת שלה הופכים אותה להימור כמעט בטוח, לעומת כל אותן חברות סטארט-אפ מעמק הסיליקון, בעלות טכנולוגיה חזקה אך מודלים עסקיים רעועים, שפשטו את הרגל בשנים האחרונות. "גוגל נראית כמו מכונה להדפסת כסף", אמר דייויד מנלו, נשיא חברת המחקרים "איי.פי.או פייננשל", המתמחה בהנפקות. "כמעט כל מחיר ייחשב סביר".