עיתונאי הוא עיתונאי, איפה שתשימו אותו

בכנס של עמותת אשנ"ב דיברו על כללי אתיקה מיוחדים לאינטרנט, ואם בכלל צריך כאלה

מאת שרית פרקול


מעריב אינטרנט - 11.2.2004


עכשיו, כשכבר פחות או יותר למדנו את היקף הסכנות הפוטנציאליות של האינטרנט, אפשר להתחיל לטפל בנושא מעט פחות דחוף, כמו אתיקה - נושאו של כנס החורף של עמותת אשנ"ב (אנשים למען שימוש נבון באינטרנט), שהתקיים אמש באוניברסיטת תל-אביב.
עמותת אשנ"ב, מייסודו של ד"ר אבשלום אדרת, התחילה את פעילותה בטיפול בסכנות חיים שמציבה הרשת, בעקבות מקרה טראגי של התאבדות צעיר ישראלי שקיבל "עצות" מעשיות באחד הפורומים. לדברי אדרת, שפתח את הכנס, הנושא הזה מטופל על ידי עמותת סה"ר (סיוע והקשבה ברשת), כך שניתן להתפנות לסוגיית האתיקה.
בהרצאה המרכזית בכנס דיבר ד"ר מיכאל בירנהק, מהמרכז למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה, על הטריטוריה אותה מנסים אולי להסדיר: מה שמשתרע בין הסף (המשפטי) לבין הרף (האתי), מונחים שטבע פרופ' אסא כשר. כלומר, מה שמותר מבחינה משפטית, אבל לא בסדר מהבחינה האתית. בירנהק הזהיר מפני שימוש מופרז בכללי אתיקה, באומרו שבתי המשפט והמחוקקים מתחשבים בהם, ולפעמים מקבעים אותם בסופו של דבר ככללים משפטיים.
בירנהק ציין, שבשלב איסוף המידע אין הבדל בין התקשורת הקונבנציונלית לבין התקשורת באינטרנט, ההבדלים נובעים מהטכנולוגיה. בין השאר, יש סוגיות כמו קישורים (האם בדיווח על אתר פורנו צריך או מותר לתת קישור אליו?), תיקון בדיעבד (האם יש לתקן טעויות בידיעה מקוונת, או שצריך לפרסם תיקון נפרד?), וכמובן נושא הפורומים והטוקבקים - תגובות הגולשים.
בפאנל שנערך לאחר מכן, בהנחיית ד"ר יעקב הכט, די הוסכם ש"עיתונאי הוא עיתונאי הוא עיתונאי", כדבריו של יובל דרור מ"הארץ", ולא חשוב אם הוא כותב לאינטרנט או לכלי תקשורת קונבנציונלי. דרור דיבר על הקושי להבחין, בתוך מבול ה"אני ראשון!!!!!" והביטויים העילגים והגסים של המגיבים לידיעות בעיתונות האינטרנט, בתגובות הכוללות דברים של טעם.
יון פדר מ-Ynet אמר שכ-80% מהטוקבקים באתר נפסלים, ובישר שהוא עובד על ניסוח "אמנת טוקבקים" חדשה לאתר. הוא דיבר גם על הבעייתיות של צנזורה במדינה בה לכל אחד בשדה הקרב יש טלפון סלולרי, ומיד כל המדינה יודעת כל דבר שקורה.
איתן אבריאל מ"דה מרקר", שדיבר על העיתונות הכלכלית, אמר משהו מפתיע למדי - סוחרים בוול סטריט מתבססים בעבודתם אפילו על אתרים כמו "תיק דבקה", מפני שכל דבר, כולל שמועות ורכילות, יכול להשפיע, בין אם הוא נכון או לא.
עו"ד נעמי אסיא ציינה שהמשפט מפגר בהרבה אחרי הטכנולוגיה, ושבמקום חקיקה פרטנית, עדיף לעבוד על אמנה בינלאומית.
כותבת שורות אלה, שנתבקשה לומר אם הבלוגים משמשים "ערי מקלט" לעיתונאים כדי לחרוג מדרישות האתיקה המקצועית, הביעה את דעתה שעיתונאים הכותבים בשמם האמיתי מקפידים על האתיקה מבחינה מקצועית, אבל משתמשים לפעמים בבלוג כדי להביע דעות פוליטיות, לפרסם ספרים שכתבו או מופעים מוזיקליים בהשתתפותם - מה שאין באפשרותם לעשות בעיתונים המעסיקים אותם. ציינתי לטובה את הפירגון השורר בין הבלוגרים, בניגוד למקובל בין העיתונים, וכראייה לכך היו העקיצות שהוחלפו בפאנל בין העיתונאים עצמם.

walla about Sarit Perkol's reaction to Yon Feder's allegations
מערכת וואלה מסתלבטת

יהודה קונפורטס מ"אינפורמיישן וויק" הציע שאולי תצא מהכנס הזה קריאה לאיגוד האינטרנט להסדיר גם את ענייני האתיקה. אבל המילה האחרונה היתה דווקא של עיתונאי שישב בקהל, שהציע להניח לשטח לעשות את שלו ולכללי האתיקה של האינטרנט להתגבש מאליהם.

כתובת ישירה לדף זה: www.perkol.itgo.com/ethics2004.htm

Sarit Perkol internet pages


151