דאבל קליק / שרית פרקול

מעריב 15.5.2004

איך היה? היה גוגל

Yoav Nachum
צילם: עידו קינן, מעריב אונליין

"מה שלא בגוגל כאילו לא קיים מבחינתם", סיכמה יהודית קורן מצוות השופטים, בתום אליפות ישראל למנועי חיפוש, שהתקיימה בשבוע שעבר בתל-אביב במסגרת כנס "מידע 2004" של טלדן. קורן, מידענית שחיברה חלק מ-16 השאלות שהוצגו לפני ארבעת המתמודדים הסופיים בתחרות, ביקשה להוכיח שלא על הגוגל לבדו יחיה האדם – יש גם מאגרי מידע, למשל. לשם כך, היו בין השאלות גם כאלה שלא ניתן לפתור בעזרת מנוע החיפוש הפופולרי ביותר בעולם.
"הם ציירו את העיגול של המטרה סביב החץ", הגדיר את השאלות האלוף הנבחר, יואב נחום, שצבר 896 מתוך 1,600 הנקודות האפשריות. נחום, בן 27, סטודנט שנה חמישית לרפואה באוניברסיטה העברית ומידען מקצועי, בכל זאת השתמש בעיקר בגוגל, כמו יריביו - רועי בר-און, ינון קוסטיקה וסער וילף. המתחרים ישבו עם אוזניות, כדי שרעש הכנס לא יפריע להם. במחשביהם הותקנה תוכנת מעקב, לוודא שלא השתמשו בעזרה מבחוץ - וגם כדי לנתח אחר כך את אופן החיפוש שלהם. בין השאלות שנשאלו: האם קיים חוק פדראלי אמריקני המונע מסוי סחר אלקטרוני, איזה פטנט אמריקני שאושר ב-21.5.1996 מוזכר באוסף הפרסומים של חוקר בתחום המתמטיקה בטכניון, איפה יש מסעדה כשרה ובית כנסת במרחק הליכה למלון מסוים מסוים בסאן פרנסיסקו ובאיזה ישוב בארץ בית מס' 19 ברחוב מסוים צמוד לבית מס' 37 ברחוב אחר. השאלה שהתקילה אפילו את האלוף היתה קשורה דווקא בתמונה של אגרטלים.
נחום, שעוסק במידענות יותר משמונה שנים, נעזר, כמובן, גם במאגרי מידע ייעודיים. אבל לדבריו, גם אליהם מגיעים דרך גוגל. או ליתר דיוק - "גוגל ושכל". הוא מגדיר את החפשן המצליח כ"ארגז הכלים הגדול ביותר בעולם", המכיל גם כלי תוכן וגם כלים טכניים (קישורים לתוכנות למיניהן). לשאלה מה העיקרון החשוב לו ביותר השיב לי האלוף הטרי: "לנסות לדמיין איך תיראה התשובה שאני מחפש". כלומר, אם רוצים לדעת מתי נולד אריק שרון, לדוגמה, כותבים בגוגל, בין מרכאות כפולות, "אריק שרון נולד".
עוד עקרונות חיפוש, מפי האלוף: כשמצאתם מסמך טוב, חפשו עוד מהסוג הזה, לפי מילות מפתח בתוכו; היכנסו לסצינה האינטרנטית של המונח שאתם מחפשים (פורטלים, פורומים, קבוצות דיון) ועקבו אחר הקישורים שם. עיקרון מוביל נוסף של נחום, שדי מנוגד לעקרונות "הרשמיים" בתחום החיפוש, הוא פשטות. "לא להתבייש לנצל את השפה האינטואיטיבית של מנועי החיפוש, לא להתחכם עם פלוסים ומינוסים". ומה עוד חשוב? לחלק את המשימה לחלקים קטנים, ובעיקר, "הרבה סבלנות ועקשנות". בזכות הסבלנות והעקשנות (והשכל), יואב נחום קיבל תעודה משר המדע והטכנולוגיה, מודי זנדברג, וכרטיס טיסה לכנס המידע הבינלאומי בלונדון, כולל אירוח.
צבי שוורצמן, יו"ר המושב למנועי חיפוש, הדגים בכנס להטוטי גוגל שימושיים. וארז פילוסוף, סמנכ"ל וואלה, חשף בתשובה לשאלתי את קיומה של גרסת בטא לאתר המלקט ומדרג את מילות החיפוש הפופולריות ביותר (buzz.walla.co.il). המילה "גוגל", אגב, מדורגת שם במקום השישי, לפני "עולם הסקס של ענת".


כתובת ישירה לדף זה: www.perkol.itgo.com/champ2004.htm

איך מחפשים: www.perkol.itgo.com/search.htm

Sarit Perkol internet pages


231