דאבל קליק / שרית פרקול

יום ראשון - 25.7.2004

אל תבלבלו לי ת'מוח

שירות Bugmenot מאפשר לעקוף את דרישות הרישום הטורדניות באתרי תוכן

נניח שחיפשתם חומר כלשהו בגוגל, ומצאתם קישור לכתבה רלוונטית ב"ניו-יורק טיימס". אין בעיה, זה חינם, אבל צריך להירשם. רישום גוזל זמן, וזמן, כידוע, זה כסף. או, אז בדיוק בשביל זה קיים האתר באגמינוט - "אל תטרידו אותי" (www.bugmenot.com) - מאגר זריז של ססמאות כניסה. כותבים או מדביקים בתיבה את כתובת האתר, ובהינף מקש מקבלים שם משתמשים וססמה. אפשר גם להיות יעילים יותר: להתקין תוסף קטן לדפדפן, שמאפשר להשתמש בשירות הזה באמצעות הקלקה על הכפתור הימני של העכבר (תפריטון תלוי-הקשר).
בקובץ השאלות והתשובות באתר משיב הבעלים, אוסטרלי המעדיף להישאר בעילום שם, על השאלה הבסיסית, למה בעצם לא להירשם לאתרי תוכן: זו הפרה של פרטיות, הזמנה לקבלת דואר זבל, מנוגד לרוח החופשית של האינטרנט, ממילא הרוב רושמים נתונים אישיים בדויים, זה בזבוז זמן, זה מעצבן.
מי ששואל את עצמו אם זה מוסרי לעקוף כך את הרישום, מוזמן לדיון הפורה שהתקיים סביב כתבה בנושא זה באתר פוינטר (www.poynter.org). "אני נדהם מכך שזה לא ברור", כתב שם אדם לסניק. "אתם לא אוהבים למלא טפסי רישום? אין בעיה! אל תיגשו לכתבות של הניו-יורק טיימס. אין לכם שום זכות יסוד לקרוא כל מה שאתם רוצים לקרוא, איך שאתם רוצים לקרוא אותו. הטקסט הזה הוא קניין רוחני של מישהו. הוא מוגש באדיבות הניו-יורק טיימס, תוך שימוש בשרתים וברוחב-הפס שלהם". מגיב אחר כתב: "באגמינוט פשוט הכניסו אוטומציה במה שאני עושה ממילא באופן ידני ומה שעשיתי גם באתר הזה כדי לפרסם את התגובה שלי: הזנת פרטים אישיים שגויים, כדי שהאתר לא ייצור איתי קשר". הנציג של באגמינוט בחר לצטט שם את הפילוסופית האוביקטיביסטית איאן ראנד ("המעיין המתגבר", "מרד הנפילים"), שכתבה: "הציביליזציה היא התקדמות לקראת חברה של פרטיות. כל הקיום של הפרא היה פומבי, נשלט על ידי חוקי השבט שלו. הציביליזציה היא תהליך של שחרור האדם מידי בני האדם". והוסיף: "אם כל אתר באינטרנט ידרוש רישום, האינטרנט פשוט לא יעבוד".
עד כה "שוחררו" על ידי השירות הזה 15,160 אתרים הדורשים רישום. בינתיים, האתרים הפופולריים ביותר שם הם אתרי העיתונים האמריקניים החשובים, כמו "ניו-יורק טיימס", "וושינגטון פוסט" ו"לוס אנג'לס טיימס". מפעיל האתר, שסירב למסור את שמו מחשש מפני תביעות משפטיות, אמר ל"וויירד ניוז", שמידי יום יש אליו כ-10,000 כניסות. אין דרך לראות את כל האתרים הנכללים שם, כך שנבצר מאיתנו לבדוק אם יש נציגויות ישראליות. אבל אתם מוזמנים לבדוק, בפעם הבאה שתתקלו באתר חינם מקומי הדורש רישום.
וברוח האינטרנט החופשי, הגולשים מוזמנים לתרום שמות משתמש וססמאות משלהם, לאתרים שעדיין אינם מופיעים במאגר. לעומת זאת, מי שרואה את עצמו נפגע מהשירות הזה (אתרים הגובים תשלום בעד תכנים אינם אמורים להיכלל בו) מוזמן לכתוב לבעל האתר, והוא יסלק אותו מהמאגר.

HOT משחקת אותה בתערוכת Game On

התחרות בין הכבלים ללוויין מתחממת בכל החזיתות, והנה שלב נוסף: HOT הודיעה בשבוע שעבר על השקעה של כ-5 מיליון שקל בתערוכת Game On הנחשבת, המתמקדת במשחקי מחשב לדורותיהם. התערוכה נודדת ברחבי אירופה (בריטניה, פינלנד, צרפת), ותגיע בספטמבר ארצה, למרכז עזריאלי בתל אביב, בדיוק בזמן לחופשת סוכות.
לדברי גוסטבו טרייבר, מנהל השיווק של HOT, מעבר לקטע "החם" של המותג, המתחבר יפה עם טרנדים, "התערוכה מבטאת חדשנות, טכנולוגיה מתקדמת, עולם אינטראקטיבי וכיף, והיא מתאימה לערכי המותג HOT". כמובן, חברת הכבלים גם מבקשת לחזק את העליונות שלה בתחום המשחקים האינטראקטיביים.
התערוכה מציגה את תולדות משחקי המחשב משנות ה-60 ועד היום, והיא כוללת גם כותרים שטרם הושקו בארץ. במסגרת התערוכה יוצבו 200 עמדות משחק אינטראקטיביות, שיאפשרו למבקרים לשחק ולהתנסות במשחקים החדשים - וגם העתיקים - ביותר.
תערוכת Game On היא פרויקט של מרכז ברביקן בלונדון, מרכז רבתחומי לתרבות ולאמנות, עם התמחות בתערוכות בתחום התרבותות הפופולרית. בינתיים אפשר לשוטט באתר האנגלי הרשמי של התערוכה (www.gameonweb.co.uk) ולראות את אזורי התצוגה השונים. למשל, איך הפכו קיפוד כחול (סוניק) ושרברב איטלקי (מריו) לדמויות מפורסמות, תפקידה של תרבות הקומיקס היפנית ומשחקי ארקייד קדמוניים, החל במשחק הראשון, Spacewar, משנת 1962, וכמובן דרך פאקמן, דונקי-קונג והפולשים מהחלל. יש אזור מיוחד לקונסולות המשחק למיניהן, משנת 1972 ועד החידושים האחרונים בפלייסטיישן 2, ואזור המוקדש לייצור משחקים ולשיווקם.
באגף "חינוך" שבאתר יש חומרי הוראה מעוררי מחשבה בקשר למשחקי מחשב, כולל ציטוט מאת דויד גרוסמן: "כשם שהצוות של אפולו 13 למד להנחית חללית על הירח תודות לאימונים בסימולטור, הילדים לומדים להרוג דרך משחקים".
את התערוכה תביא לארץ קבוצת מולטי מדיה, שתפיק את הפרויקט עבור HOT. ורק אחרינו, יוכלו גם מבקרי מוזיאון המדע בשיקגו ליהנות מהתערוכה.


הכלל הראשון במועדון התירוצים: לבלף

רוצים להיחלץ מבליינד-דייט מעיק או מפגישת עסקים מייגעת? להסביר לבן הזוג החוקי למה טרם הגעתם הביתה? "מועדון אליבי", אחת הקבוצות הפועלות במסגרת אתר המאגד מועדוני סמס (www.sms.ac) מספק לחבריו אליבי ותירוץ בכל עת. במועדון יש בינתיים 2,140 חברים, המדורגים על ידי החברים בזכות תירוציהם. בעל התירוצים המשובחים ביותר מקבל דירוג של חמישה כוכבים.
מייסדת המועדון, בעלת הכינוי "נאמברררז", היא בחורינה בלונדינית בת 28 מסן דייגו, קליפורניה, נציגת שירות לקוחות בחברת תעופה, שכתבה בכרטיס שלה שהיא מתעניינת בפלירטים "עם גברים ועם נשים". לכתבת "וויירד ניוז" היא הסבירה, שהיא נעזרה בחברי המועדון כדי להיחלץ מפגישה עיוורת. לדבריה, הרעיון עלה במוחה בעת ביקור בגרמניה. שם הסתבר לה, שמשתמשי טלפונים סלולריים מורידים מהאינטרנט רעשי רקע של פקקי תנועה ומשמיעים אותם בטלפון לבוס או לבן הזוג, כדי להסביר למה הם מאחרים.
ליביו טופן, מנכ"ל חברת זימדיה הגרמנית, האחראית על "סאונדרקאבר", היישום של צלילי הרקע (www.simeda.com/soundercover.html), אומר לוויירד ניוז: "זה בשביל צחוקים". סאונדרקאבר, שמחירו 10 ליש"ט, מאפשר להוריד גם צלילים של תהלוכות, סערת רעמים, צלצול של טלפון - וגם לייצר צלילים אישיים. הוא תואם טלפונים מסוימים של נוקיה, ובעיקר רשתות טלפון באירופה.
לפי הידיעה בוויירד ניוז, אתר SMS.ac, המשרת ציבור של 10 מיליון משתמשי טלפונים סלולריים, מתכנן להיכנס לשותפות עם חברה אחרת ולהציע לחבריו אפקטים קוליים להורדה. גרג וילפהרט, סגן נשיא חברת SMS.ac, אומר שזו תוצאה ישירה של המועדונים האלה. "אני חושב שכל העניין מצחיק להפליא, הדרך בה אנשים משתמשים בטלפונים שלהם כדי לתקשר".
הטכנולוגיה באתר SMS.ac מאפשרת לכל בעל מכשיר אלחוטי כמעט לשלוח למנוי אחר הודעת סמס או מולטימדיה. החברים גם יכולים להקים מועדונים ולשלוח לחבריהם תמונות, מוזיקה וקליפים. אבל עד עכשיו, כשמישהו מהחברים במועדון האליבי של נאמברז רצה לספק למישהו אחר במועדון אליבי, הוא נאלץ לעשות זאת ידנית. כלומר, ממש להתקשר לבוס של מישהו ולהסביר למה הוא מאחר, או להתקשר לאשה של מישהו ולהסביר שיש לו פגישת עסקים חשובה, בעוד שלמעשה הוא מבלה בבר.
ליביו טופן מחברת זימדיה אומר שאנשים משתמשים בצלילים המוקלטים מראש כדי להכניס נופך משעשע לשיחה. "זה לא מעודד אנשים לשקר", טוען טופן בראיון לוויירד ניוז, "זה מעודד אנשים למצוא תירוצים... תירוצים הם דרך טובה יותר להיחלץ

למדורים קודמים

כתובת ישירה לדף זה: www.perkol.itgo.com/bugmenot.htm

Sarit Perkol internet pages


106