Sarit Perkol - internet columns
כתבו לי


הילדים רעים, השיירה עוברת

בכנס העשור לאיגוד האינטרנט הישראלי ירדו על חברות התקליטים והתווכחו אם יש פשיעה חמורה באינטרנט או לא ומה עושים בנידון. האם הבועה חוזרת? בכירי קרנות הון הסיכון בישראל אומרים שלא (כנראה)

מאת שרית פרקול

NRG 10.2.2005

זה נשמע כמו התחלה של בדיחה: ספאמר, שוטר ושופט ישבו בפאנל אחד. אבל כך זה היה למעשה, במושב "הילדים הרעים של האינטרנט" שהתקיים אתמול במסגרת כינוס איגוד האינטרנט הישראלי. הספאמר היה "מלך דואר הזבל הישראלי" אמיר גנס, השוטר היה סנ"צ מאיר זוהר, ראש מפלג עבירות מחשב ביחא"ה, השופט היה ד"ר אבי טננבוים, ואלמלא זה היה עצוב, זה היה מצחיק. היה צריך את עו"ד נמרוד קוזלובסקי, שקיבל במפתיע את המיקרופון מידי ראש הפאנל, דרור גלוברמן מ"מעריב", ונאם בזריזות על חשבון זמן השאלות, כדי להזכיר שבארצות הברית משלוח דואר זבל נחשב עבירה על החוק. זה לא הפריע, כמובן, לספאמר הראשי, שהתגאה מעל הפודיום במשלוח "אימיילים פרסומיים" למיליון נמענים, לשבת במקום של כבוד ליד רשויות החוק והמשפט. למען האמת, הוא היה זה שפתח את הדיון במושב, ורבים בקהל אפילו מחאו לו כפיים. היה אירוני לשמוע דווקא מפיו שהוא "מתקשה להתמודד עם הרבה אנשים בבת אחת".

ד"ר נעמה כרמי, פילוסופית, שהשתתפה אף היא בפאנל, דיברה על "משפטיזציית יתר" של האינטרנט, והשופט טננבוים הקל בחומרת פשעי האינטרנט, בצטטו את אמיל דורקהיים: "פשע מופיע בכל חברה, בכל מקום ובכל זמן". השופט ציין שדברים שפעם נחשבו פשע ועכשיו כבר לא בעצם שינו את החברה (הומוסקסואליות, למשל), ואמר שאולי גם החלפת קבצים בעתיד תהיה מותרת. לטענת טננבוים, "ברוב המקרים הפשע באינטרנט קל יותר מזה שבחיים האמיתיים", למעט התקפה על תשתיות. עם זאת, הוא ציין ש"כל משטרת האינטרנט זה כמו מחלקת התנועה של עפולה" והציע אלטרנטיבות במקרים שקשה לאכוף את החוק: ענישה מכבידה; זהירות רבה ושיתוף פעולה בין המשתמשים; ולטווח הרחוק - שינויים טכנולוגיים. השופט, שבעצם הודה באוזלת ידו של החוק גם בתחומים שאפשר למנוע פשיעה בקלות, כמו אתרי הימורים ועבירות מכס, הציע שיהיו "מתנדבים מהציבור למשטרת המחשבים".

סנ"צ זוהר, מצידו, לא שכח את הפשעים החמורים מאוד, כמובן, שמתבצעים כל הזמן באינטרנט: פדופיליה, גניבת כרטיסי אשראי, פריצות למחשבים, סחיטה, הסתה לאלימות ואפילו רצח על רקע לאומני. הוא התייחס כפשוטו אל המונח "ילדים רעים" ומסר על מקרים רבים של עבריינות נוער באינטרנט - חלקם בני טובים.

מה קורה שהמשטרה מרימה ידיים?



"המשטרה נכשלה, מה קורה שהמשטרה מרימה ידיים?" היקשה עו"ד קוזלובסקי. לדבריו, יש בכך זילות החוק, כאשר מחליטים שמשהו פלילי - אבל לא אוכפים אותו. "כך גוססת ההערכה שלנו כלפי המשפט והחוק", אמר, והצטרף לקריאתו של סנ"צ זוהר להקצות יותר משאבים כדי להתמודד עם הפשיעה באינטרנט. "אנחנו ניצבים על סף תהום", הוסיף, והזכיר שרוב מדינות העולם כבר הגיעו מזמן למסקנה שהן צריכות לשתף פעולה לאכיפת החוק גם באינטרנט, ומדינת ישראל ניצבת "רגע לפני סיכון של סנקציות" - עלולים לנתק אותנו, פיזית, משירותים אינטרנטיים מסויימים. "העולם לא אוהב שאנחנו אומרים שאנחנו ילדים רעים אבל מתייחסים לזה בחיוך", הוסיף.

ומה הפתרון?

המודל הקלאסי לאכיפת החוק פשוט לא מתאים לאינטרנט. קוזלובסקי הזכיר את הסרט "דוח מיוחד" עם טום קרוז, ואמר שזה גם הכיוון למלחמה בפשיעה ברשת - לצפות מראש את הפשעים, כמו ספאם ועבירות של כרטיסי אשראי, ולמנוע אותם.

אין בועה (אולי רק קצת)

בכנס, שנערך בסימן "עשור לאינטרנט הישראלי", התגלגלו גם בדיחות אמיתיות, בפאנל אנשי הון סיכון בשם "האם הבועה חוזרת?", שהתקיים בהנחייתו של חמי פרס, יו"ר מנהל ושותף ב"פיטנגו". ישבו שם עמי אראל, נשיא "דיסקונט השקעות"; ירון פולק, שותף ב"ג'נסיס"; עדי פונדק-מינץ, שותף ב"ג'מיני"; צביקה שכטר, שותף ומייסד "גיזה"; ומייקל אייזנברג, מנהל שותף ב"יזראל סיד". חמי פרס הירבה להתבדח, בין השאר על עשן שעלה פתאום מאחורי חברי הפאנל בגלל התחממות יתר של אחד הפנסים ("זה פאנל מאוד חם", אמר, "וככה נראות ההשקעות שלנו אחרי כמה שנים - בסך הכל עשן"). עמי אראל דיבר על השקעות "בזהירות, כמו הקיפודים", וסיפר בדיחה על חנות למזחלות שלג ברחוב אלנבי בתחילת המאה הקודמת (החנות פשטה את הרגל, מפני שהיו באותו רחוב חמש כאלה).

תכל'ס, לשאלה אם בועת האינטרנט חוזרת, השיבו רוב חברי הפאנל, וגם רוב הקהל במליאה, בשלילה. רק פונדק-מינץ הסתייג ואמר שהוא "חושב שעדיין יש בשוק יותר מדי כסף. המחירים מתחילים לנוע למעלה הרבה יותר מדי מהר, הזמן שלוקח לבצע השקעה מהיר מדי. מצד אחד, יש אנרגיה חיובית בשוק. מצד שני, זה קורה מהר מדי".

"עליהם" על חברות התקליטים

במושב "מהפכת המוזיקה", שנוהל בידי העיתונאי יובל דרור, התבצע "עליהום" קולקטיבי על חברות התקליטים מבלי שמישהו ייצג את הצד שלהן. בפאנל היו נציג הגולשים (רועי שלומי, עיתונאי מחשבים מ"ידיעות אחרונות"); עו"ד ד"ר יובל קרניאל (שנחשף גם כחובב מוזיקה ומתופף בעברו); נציג האמנים דן תורן; ונציג היוצרים, מנכ"ל אקו"ם יוריק בן-דוד. כולם אמרו שחברות התקליטים צריכות להתאים את עצמן למציאות המשתנה, במקום לאיים בתביעות. בן-דוד אפילו אמר שהן מתנהגות "כמו מתאבד שיעי".

תורן, שמיטיב לנצל את האינטרנט כבר שנים כדי לשמור על הקשר עם הקהל שלו, באתרי אינטרנט שלו לדורותיהם, בפורום ובבלוג שהוא מפעיל, הגדיר זאת כך: "הנהר זורם לכיוון הגולשים, ואנחנו צפים עם נהר הגולשים, כמו בולי עץ, בכיף". מנכ"ל אקו"ם חתם בזמרת "עוד יהיה טוב", מבטיח שקל ליוצרי השיר, יהונתן גפן ודיויד ברוזה.


על זכויות יוצרים ברשת: www.perkol.itgo.com/ip.htm

פיראטים באינטרנט: www.perkol.itgo.com/movie-piracy.htm

כתובת ישירה לדף זה: www.perkol.itgo.com/badboys.htm


241