Sarit Perkol internet pages


אימייל לאלוהים

מאת שרית פרקול

מעריב, אפריל 2003

הכנרת חוגגת עכשיו עם שפע של מים, אחרי שנים של שפל, ולא מן הנמנע שגם זה בזכות האינטרנט. מי יודע, אולי דווקא התפילות שנשלחו לריבונו של עולם באימייל, דרך אתר "ברכות מארץ הקודש" (www.holylandblessings.com) של ג'ויס סטאר, הן שעזרו לעלייה הדרמטית של המפלס. באתר, המוקדש לתמיכה במורשת הכנרת ובהגנה על עתיקות נוצריות, מוזמנים הגולשים לשגר תפילות ולכלול את סכומי התרומות, בין שלושה ל-12 דולרים. סטאר מציעה באתר גם את ספרה "פקסים ואימייל לאלוהים", שיצא ב-1995 עם מבחר תפילות אישיות שהועברו לכותל המערבי דרך הפקס האימייל.
אם חשבנו שרק ילדים כותבים מכתבים לאלוהים ושולחים רשימות קניות לסנטה קלאוס, התופעה של הטמנת הפתקים בכותל, המשותפת לבני כל הגילים, הפריכה זאת מזמן. ועכשיו, כבר כמה שנים, האינטרנט מאפשר לשלוח תפילות ופתקאות וירטואליות לאלוהים מכל מקום, בכל שעה, גם אם אזל הנייר הפקס.
באתר כדורי.נט (www.kaduri.net) של הרב יצחק כדורי אפשר למצוא ב"ספר הבקשות" מיני בקשות לפרנסה, לשמירה והגנה, להצלחה, לזיווג מוצלח, לפרי בטן, לבריאות, לרחמים על כלל ישראל. במדור "ברכות וסגולות" יש סגולות לרפואה שלמה, נגד עין הרע, לפחד, לשמירה, לשלום בית ולהצלחה במשפט. הגולשים מוזמנים להדפיס לעצמם את התפילות, הסגולות והברכות, חלקן בכתב ידו של המקובל. ואם במחלה מדובר, לא עלינו, להקליק על "ספר הרפואות" שבאתר ולהדפיס משם.
ברכה לשלום החיילים האמריקניים במפרץ או לשלום הנשיא ג'ורג' וו. בוש לא ראיתי בכדורי.נט, אבל בשביל זה, בין השאר, קיימים אתרי תפילה לועזיים. בין השאר, אם אינכם יודעים להתפלל, או שאתם מתעצלים - יימצאו גם מתנדבים, כמו האמריקנית פרנסס ברמר, שיתפללו למענכם.
ברמר, בת 60 ממרילנד, מתחברת שלוש פעמים בשבוע למחשב הביתי שלה, לאתר בו מחכות לה יותר מ-250 הודעות של זרים מוחלטים. היא קוראת על הבעיות, על הפחדים, על הספקות, על חרדותיהם ועל התשוקות שלהם. אחרי כל הודעה, היא שוקעת בתפילה חרישית, שלפעמים אורכת אפילו שלוש דקות. "במקרים מסוימים, כשאני מרגישה שיש צורך במזור, אני מניחה את היד שלי על הצג", אומרת ברמר, מתפללת-מתנדבת באתר דיילי גייד-פוסטס (www.dailyguideposts.com), שסיפורה מתפרסם בעתון "וושינגטון פוסט". לעתים היא גם מתווה סימן צלב על הצג, אם היא מרגישה "קונפליקט פנימי, ואולי משהו מרושע שמתרחש שם".
באתר זה אפשר לשלוח תפילה פרטית, או פומבית, חינם. גייל אורסר, ממנהלי האתר, אומרת שביוני שעבר התקבלו במחלקת התפילות כ-14,000 בקשות לתפילה, ובינואר השנה זינק המספר ל-22,570. אפשר להתנדב, כמו ברמר ועוד 325 מתנדבים ברחבי ארצות הברית, להתפלל למען הזולת, אפשר לשמוע הקלטה של תפילה, לקרוא על תפילות שנענו ולשגר תפילות - לשלום, לאהבה, להחלמה מהירה, למען ארצות הברית של אמריקה - כאגרת ברכה אלקטרונית עם אנימציה חביבה.
ב-28 במארס כתבה ג'ויסלין באזור התפילות שנענו: "תודה על כל התפילות! אלוהים כזה כביר. אני מחלימה מניתוח בשורש כף היד, עדיין יש לי שני מסמרים, אבל כבר יותר משבוע שאני לא צריכה תרופות נגד כאבים. וואו. אני יודעת שאוכל לחזור לעבודה, בזכות התפילה". שרון כתבה: "תודה על האתר הזה! אתמול ביקשתי תפילה למען בעלי, המתקשה בפרויקט מסוים בעבודה. זה הסתדר. תודה לאל ולכל מי שהתפלל. אני אוהבת את האתר הזה. כל בוקר אני באה וקוראת ומתפללת למען אחרים, ולפעמים מוסיפה תפילה משלי. זאת הרגשה טובה, להצטרף לתפילה". ויום קודם לכן, מכתב נרגש מאת פרינה: "ביום שלישי ביקשתי את תפילותיכם למען חברתי אלי, שהכלבלבה שלה, קרי, נגנבה. אני מאושרת לגלות לכם, שקרי שוחררה בשלום אמש! שכנים של מי שגנב אותה ראו את המודעות שהפצנו והתקשרו לבעלה של אלי. הוא ניגש לשם עם המשטרה, וקרי זינקה לזרועותיו. עכשיו היא בבית של אלי. תודה לכם כל כך על תפילותיכם".
הסוציולוגית ברנדה ברשר, מחברת הספר "תנו לי את הדת המקוונת הזאת", אומרת לוושינגטון פוסט על התפילה בתיווך המחשב: "בשביל רבים, מחשבים הם ההפך הגמור מתפילה. אבל אחרים מוצאים שהמדיום הזה דווקא מתאים מאוד".
הגולשים משתמשים באינטרנט לתפילה בדרכים רבות: שולחים בקשות באימייל, מציעים הדרכה בתפילה באתרי אינטרנט, או מגייסים מיליונים להתפלל למען מטרות עולמיות. "מעגל התפילה" הקדום, שבדרך כלל מצריך התכנסות פיזית של אנשים במקום אחד, במועד מסוים, הפך למעגל תפילה אינטרנטי, בלי זמן ומקום מוגדרים (ראו גם את הכתבה "קורים של כישוף", על פגאניזם באינטרנט, www.perkol.itgo.com/pagan.htm).

חלק מהמאמץ המלחמתי

בשלוש השנים האחרונות צצו כ-15,000 מעגלי תפילה כאלה באתר
בליף נט (www.beliefnet.com), המוקדש לבני כל הדתות והאמונות. לפני חודש התחיל אתר "צוות התפילות הנשיאותיות" (www.presidentialprayerteam.org) של ארגון נוצרי אוונגליסטי בטוסון, אריזונה, לפרסם דף "הבה נאמץ את הצבא שלנו בתפילה", כחלק מהמאמץ המלחמתי של ארצות הברית בעיראק. הגולשים מקבלים באופן אקראי שמות של אנשים להתפלל עבורם, ונמסר כי האתר, שאין לו שום קשר עם הבית הלבן, מקבל שלושה מיליון כניסות ביום. בעת כתיבת שורות אלה נכתב באתר, כי חצי מיליון איש כבר מתפללים למען 120,000 אנשי צבא אמריקניים. באתר מוצעות גם, בתשלום ובחינם, דגלים, מדבקה שקופה לחלון, "תזכורות לתפילה" בדמות ספלים מעוטרים, סטיקרים לפגוש המכונית ואפילו ליתוגרפיות לאספנים (סכום התרומה המוצע: 100 דולר).
באתר אחר, "התפללו למען נשיאנו" (www.prayforourpresident.com), נרשמים הגולשים כדי להתפלל למען בוש ולמען החיילים האמריקניים. גולשים אלה נקראים גם "לוחמי תפילה", ולפי הכתוב בוושינגטון פוסט, מדובר בעיקר בנוצרים שמרנים, שמאמינים כי הם נלחמים בשטן ובמרעיו.
אם כי ברור שיש כל מיני דרכים להתפלל, לא הכל מסכימים שגירסה מקוונת יכולה לבוא במקום התפילה המסורתית. דון סליירס, פרופסור לתיאולוגיה במרכז קנדלר של אוניברסיטת אמורי באטלנטה, ג'ורג'יה, סבור כי תפילה אלקטרונית היא "נוכחות חסרת גוף", הנעדרת "מחוות, דמעות, צחוק וגופניות של הנוכחות האנושית", אותה ניתן למצוא בבתי תפילה. "אם אנחנו מדברים על תפילה, לא רק על שיתוף אנושי, יש צורך בקהילה חיה, בקבוצה חיה", אמר סליירס לוושינגטון פוסט. "האינטרנט הופך תחליף לכך, כל עוד אנחנו לא חושבים שדיבורים בלתי פוסקים על הבעיות שלנו הם אותו דבר כמו תפילה".
אבל אפילו קהילות דתיות של הזרם המרכזי נעזרות באינטרנט ליצירת קשר עם הציבור. לפני חמש שנים התחילה הכנסיה הפרסביטריאנית ג'ורג'טאון בוושינגטון לשלוח אימיילים שבועיים ל-80 מאמיניה ולהזמינם להתפלל בעד חברים חולים, מובטלים או שכולים. הכומר מריט שאץ הסביר, שהאימיילים האלה אינם אלא גירסה מודרנית של דפי הקשר הטלפוניים, בהבדל אחד - הם מדויקים יותר. לדבריו, בהעברת מסרים דרך הטלפון, עד שזה מגיע לכולם, הסיפור משתנה לגמרי.
אתר "מקום קדוש" (www.jesuit.ie/prayer), המופעל על ידי כמרים ישועים מאירלנד, מציע עשר דקות של תפילה אונליין, ב-15 שפות שונות. עברית אמנם אין שם, אבל מי שרוצה יכול ללוות בהקלקות את התפילה באנגלית, בצרפתית או באיטלקית, למשל.
בסקר שנעשה בדצמבר 2001 מצא מרכז המחקרים פיו (www.pewinternet.org) נמצא, כי 28 מיליון אמריקנים השתתפו מתישהו בפעילות דתית באינטרנט. "יותר אנשים קיבלו באינטרנט מידע דתי או רוחני משיעור האנשים שהשתתפו בהימורים באינטרנט, במכירות פומביות באינטרנט, בסחר מקוון במניות, בשיחות טלפון דרך הרשת, בבנקאות מקוונת או בשירותי הכרויות אינטרנטיים", נמסר מהמרכז. 44 אחוז מבין "הגולשים לצורכי דת" השיבו שהאינטרנט מספק להם גישה נוחה יותר לתפילה לעומת מקורות אחרים.
סטיב וולדמן, מנכ"ל ועורך ראשי של אתר בליף נט, אמר לוושינגטון פוסט כי לא צפה מראש את הפופולריות של התפילה באינטרנט כאשר השיק את האתר, בדצמבר 1999. "חשבתי ששום דבר באינטרנט לא יוכל להתקרב למעגל התפילה הפיזי, אבל אנשים יכולים לעשות באינטרנט דברים בתחום הרוח, שרבים אינם יכולים לעשות אפילו באופן אישי. מעגל תפילה מקוון הוא פשוט שונה. הוא מחבר בין אנשים ברחבי הארץ והעולם סביב אדם משותף, המתייסר או נזקק למשהו". יש מעגלי תפילה שאינם צוברים קהל, בעוד שאחרים מעוררים עשרות ומאות תגובות. למשל, תפילות לאנשים הסובלים מכאב בצוואר, למישהו חולה סרטן, למישהו מובטל, למישהי המבקשת ללדת תינוק בריא ושלם, וכמובן - תפילות רבות לשלום החיילים האמריקניים וחיילי הקואליציה.

תפילה לחייל העיראקי

וולדמן מציע גם לגולשים להצטרף לתפילות למען העם העיראקי. במאמר מערכת באתר, תחת הכותרת "אל תתפללו רק לאמריקנים", הוא מסביר, שתפילה רק בעד האמריקנים כמוה כעלבון לאלוהים, כאילו ש"אם נבזבז את התפילות שלנו על העיראקים, לא יישאר לנו מספיק בשביל האמריקנים". לדבריו, בוש "צריך לקרוא לאמריקנים להתפלל בעד החיילים שלנו וגם בעד העיראקים החפים מפשע שהרגו חיילינו". ברוח זו, יש באתר גם מעגל תפילה לילדי עיראק, תפילה למוסלמים בעיראק, תפילה כללית לקורבנותיה החפים מפשע של המלחמה ואפילו תפילה לחייל העיראקי, שגם אמו דואגת ודאי לשלומו.
כי אלוהים, אפשר לומר, הוא כמו אינטרנט אלחוטי, בלי כבלים ובלי קווי טלפון. כמו האינטרנט, אין לו גבולות של מקום, של זמן ושל מרחב. ובעצם אין סיבה לחשוב, שתפילה בבית כנסת, תרועת שופר או פתק בכותל, מגיעים לשערי השמיים יותר מהר, או יותר בטוח, מאשר אימייל או איגרת תפילה אלקטרונית - ובלבד שיהיו מכוונים/מקוונים היטב.



137