Sarit Perkol internet pages
אינטרנט טעים

מאת שרית פרקול

מעריב 2.3.2003

הידיעה על התאבדות השף הצרפתי המהולל ברנאר לואזו בשל הירידה בדירוג המסעדה שלו, "קוט ד'אור", במדריך הנחשב "גומיו", נתקלה בתגובות מלגלגות בקרב גולשים ישראלים. מישהו בשם "מושר השכל" כתב לצד הידיעה בחדשות של וואלה: "זה הפרופורציות? אצלנו 22 ילדים נטבחו בדולפינריום! זה בדיוק מראה מי זה אירופה שקובעים לנו מה לעשות ואיך. הם יורים כדור בראש בשביל סטייק ויין מחורבן, בעוד אצלנו מתאבדים מתפוצצים עם תינוקות בסבארו פוד (בלי נקודות בגומיו)". לצד הידיעה באתר מעריב הגיבה שלי: "הוי הצרפתים האלה. אנשים מתים ברעב בצפון קוריאה, והצרפתים מתאבדים בגלל דירוג שטותי של מסעדות".

נכון, אצלנו בארץ יש שפע סיבות יותר הגיוניות לרצות לעבור לעולם שכולו טוב. אבל ככל שאנחנו מצטיירים בעיני עצמנו כעם של קוטג', מלפפון ירוק וגבינה צהובה, עם המזלזל במדריכי מסעדות בינלאומיים ובשפים מתים, אנחנו מאוד מתעניינים בבישול. נוסף על הצלחת ספרי הבישול ופריחת תוכניות הבישול בטלוויזיה, משוט במחוזות הקולינריה באינטרנט העברי מראה כי גם המדיום הזה משמש כר פורה לבשלנים ולאכלנים.
אקדים ואומר, כי בתחום הזה, חומץ בן יין אנוכי. אמא שלי בשלנית מקצועית, ואילו אני - מכינה חביתות. ובכל זאת, לא יכולתי להתעלם משפע אתרי הבישול, האוכל והמסעדות. עילה מיידית שימש מגזין הבישול המקוון "מהמטבח באהבה", שהשיקה באחרונה רות סירקיס יחד עם אינטרנט זהב (www.zahav.net.il). המגזין נערך ונכתב בידי סירקיס, ויש בו שלל מתכונים מוקפדים, טיפים לאירוח מושלם בבית, מידע על אירועים קולינריים ועל מכשירי מטבח ומאכלי חגים, עם עדיפות לגרסאות פחות משמינות שלהם.
"עשרות ספרי בישול שכתבתי וערכתי, מאות מאמרים בנושאי אוכל, ואלפי מתכונים שפורסמו מעל דפי העיתונות וברדיו. אבל לפרסם מגזין אוכל באינטרנט - עבורי זו פעם ראשונה. וההתרגשות גדולה", כתבה סירקיס בפתח הגיליון הראשון של המגזין, היוצא מידי שבוע (המחיר למנוי חודשי: 13 שקל).



ההוכחה של הפודינג

סירקיס טוענת, שאחת הבעיות במתכונים שנותנים ומחליפים באינטרנט היא, שהם לא אמינים. ניתן לחלוק על הטענה הזאת ולומר, לפי הפתגם האנגלי, ש"ההוכחה של הפודינג היא באכילה עצמה". כלומר, מבחן התוצאה: אם ניסיתם מתכון של חנה מרעננה וליקקתם את האצבעות - יש להניח שתחפשו עוד מתכונים של חנה מרעננה. אבל אם לא בא לכם להסתכן בהשחתת חומרי גלם יקרים בהימור על המתכונים של חנה מרעננה, אז באמת אפשר ללכת על "מותגים" מתחום האוכל.
"מותג זה דבר ערטילאי", מוחה סירקיס. "אבל זה אותו דבר כמו המלצות על ספרים או סרטים, אם קראת ספר אחד של סופר מסוים ואהבת את הכתיבה שלו, תקרא עוד. אני מנסה להרחיב, לתת את מלוא האפשרויות של התחום: בתי ספר לבישול, תחרויות קולינריות, דברים לחג האהבה, לפי המצב".
המגזין של רות סירקיס פועל כבר כשלושה חודשים. לגליון הבכורה היא ביקרה בטיוואן ודיווחה במגזין על אוכל סיני. כשהתארחה בלונדון, העבירה סיפורים ומתכונים משם. באחד המגזינים האחרונים ניתן היה למצוא מתכון לגראטן תפוחי אדמה לימי החורף הקרים, בראוניז עסיסיים לאירוח החבר'ה ורוטב גבינה דל-קלורי לסלט ב"רמזים למרזים". היא גם העבירה רשמים מתערוכה של מגדלי עשבי תבלין. לדבריה, אוכל זה לא רק בישול, אלא גם כלכלה.
הגולשים מוזמנים לכתוב אליה דרך קישור במגזין, והיא מספרת שמישהי שאלה בתגובה, אם היא יודעת כמה הרבה ריסוס יש על עשב התבלין הזה. "התקשרתי למועצת הירקות וביקשתי תגובה", אומרת סירקיס. "סמנכ"ל השיווק כתב מכתב פרטני וענייני ופרסמתי אותו במגזין". בנוסף, אנשים שולחים באימייל בקשות למתכונים ושואלים שאלות. לפעמים היא "תופרת מתכון לפי מידה", בעקבות בקשה מסוימת. "אני רוצה לפנק את הקוראים, כאילו הם האורחים שלי בבית".
המגזין מביא כשירות לקורא לחצן "בישול בטלוויזיה" שמפרט את כל תוכניות האוכל, לחצן "בתי ספר לבישול" נותן כתובות פיזיות וכתובות אינטרנט של בתי הספר, עם מידע על סדנאות והדגמות. בנוסף, יש קישורים לאתרים ולאירועים בהם עוסק המגזין. מגזין מספר 10, לדוגמה, מביא במדור החדשות הקולינריות שפע מידע מתוך אתר התיירות של מרחב יואב-יהודה, לקראת פסטיבל האוכל הכפרי המתקיים שם בימים אלה.
סירקיס אינה מבקרת בפורומי אוכל ומתרועעת עם בשלנים ואכלנים בקהילות וירטואליות, אבל האינטרנט משמש אותה לא מעט לתחקיר ולמציאת השלמות, למשל מידע נוסף על סוג חסה זו או אחרת וההבדלים ביניהם. באתר המתכונים של תפוז
(www.tapuz.co.il/fun/teamimnew) פועל, לצד פורום המתכונים, גם אחיו הרזה, פורום מתכונים להרזייה, ואחיו המשמין - פורום שוקולד. יש פורומים לקפה, לאלכוהול ולאוכלי בשר בלבד.
ערוץ האוכל של וואלה ( http://food.walla.co.il) מכיל אלפי מתכונים וכתבות של טובי השפים והבשלנים והמסעדות בישראל בנושאי אוכל, בישול, יין ואלכוהול, וכן ביקורות על מסעדות ובתי קפה, ספרי בישול וספיישלים בתחום האוכל והבישול. ניתן למצוא שם כתבות ומתכונים של נירה רוסו, אלינוער רבין, חנה גרשוני (מתכונים דיאטטיים), וכן כתבות ממגזין "על השולחן". מזה כחצי שנה מתקיים בוואלה! אוכל פרויקט בשיתוף מועצת הפירות ואלינוער רבין, במסגרתו מתפרסמת מדי שבוע כתבה עם מתכון מקורי לאחר מפירות העונה. יש, כמובן, גם פורומי אוכל למיניהם.
אתר "מפה" (www.mapa.co.il) מציע למנויים בתשלום מאגר מאגר עצום של מסעדות, בתי קפה, מחלבות, יקבים ומתכונים. מנוע חיפוש ייחודי מאפשר לחפש מתכונים לפי קטגוריות: מרכיבים, סוג מנה, סוג המטבח, האירוע, שיטת ההכנה, ואפילו דרגת הקושי. יש גם אפשרות לבחירת מתכונים כשרים, מתכונים ללא בשר, או מתכונים לילדים. המתכונים נכתבו בידי בשלנים מקצועיים, בהם ישראל אהרוני וחיים כהן, ובין השאר ניתן למצוא מתכון לכריך הצרפתי של "אילנ'ס", למרינדה של "דקס" ולפלאפל של "ד"ר סעדיה".
ואם רוצים להתפנק ולאכול בחוץ, מנוע חיפוש באתר מפה מאפשר לבחור מסעדה לפי מה שמתחשק, בכל אזור של הארץ. בנוסף ניתן למצוא באתר מפה במדור "הכי טובים שיש" פירוט של עשרת המקומות הטובים ביותר בתחומם: מחלבות, יקבים, שמן זית, פירות ים ושוקולטיירים.
יש גם אתר "המכולת הסינית" (www.sini.co.il) המציע מתכונים לבישול סיני ויפני לצד משלוחים למרכיבים המיוחדים הנדרשים, אתר בישול כשר באנגלית
(www.kosher.co.il), אתר מתכונים צמחוניים באנגלית של נאוה אטלס
( vegkitchen.com/recipes.htm), האתר המרתק של ג'קומו ויולה (יעקב פיאלקוב) לבישול איטלקי (www.giacommo.net), ועוד רבים וטובים. כדאי לחפש באתר www.netex.co.il את המילה "מתכונים", ולנסות גם האתר לשיתוף לשיתוף מתכונים, "ספר בישול www.dnd.co.il/cookbook) "2000). אתר זה מציע 300 מתכונים של הגולשים, מסודרים לפי קטגוריות, וגם תוכנה חינם, לשיתוף מתכונים.

אהבה בטעם תותים

ואם באוכל ואינטרנט עסקינן, אני אישית מעדיפה לקרוא ברשת את הרשימות של אנה וגנר (אריאנה מלמד) על אוכל ובישול, המתפרסמות במדור האוכל של Ynet. תענוג היה לקרוא באחרונה, למשל, את הרשימה שלה על תותים, שהיא בעצם סיפור על אהבה. "בשלב ההוא של חיינו, ידענו כבר המון זה על זה", כותבת אנה וגנר על התאהבות שבאה לאחר חצי שנה של צ'אט. "כבר ידענו שניפגש - ועדיין, משום מה, לא טרחנו לשגר תמונות. עם זאת, הוא יכול היה לזהות אותי על פי כל קלסתרון משטרתי פרימיטיבי, ואני הודיתי (רק בפני חברה טובה שנשבעה לא לגלות), שחלמתי עליו לא פעם, ושאני יודעת שמלווה אותו שובל קטן של ריח תותים". כל זאת, כדי להגיש מתכונים לריבת תות קצת אחרת, לטארט תותים עם קיצורי דרך ולעוגת גלידה עם תותים.
זה בשביל הנפש. ומה עם הקיבה? ובכן, בסופו של דבר הכי שימושי לי אתר - www.10bis.co.il דרכו ניתן להזמין אונליין מנות ממסעדות, פיצות והמבורגרים ולקבל אותן הביתה עם שליח, בצ'יק-צ'אק.


~~~ גלישה בין הסירים ~~~

חברתי הדס מנור, חובבת בישול, נענתה לבקשתי ורשמה חוויות מזירת אתרי האוכל העבריים: "התחלתי ב'שום, פלפל ושמן זית' (pilpel.iba.org.il), האתר של השף הנפלא חיים כהן. מצאתי היצע מתכונים מדולל עד מאוד, ולמרות המשיכה להגיע לתוצאה בנוסח 'קרן' המיתולוגית, ערב סגירת המסעדה, המתכון שניתן ל'קרם שניט' למשל, נראה יותר מסובך ממסובך. אילו ידעתי להתגבר על כאלה פיתולי הכנה, מן הסתם הייתי מפעילה שירותי קייטרינג, ולא בעלת מטבח בגודל מטר וחצי. אתר 'ארוחות רומנטיות'
(planet.nana.co.il/itamarha) ואתר האוכל של "יס" ושל מרגלית צנעני
(www.yes.co.il/margol/margol.htm ) המציע אסופת מתכונים מתוכניותיה של מרגול - לא ממש מצדיקים מעבר מספרי הבישול במטבח אל מסך המחשב.
"ברוב אתרי האוכל הישראלים מתעלמים מכך שבמטבח של כל בשלן חובב זמינים לפחות כמה ספרי בישול 'חובה', כמו 'בישולה' של שולה מודן ספר הפסטות של בני סיידה, ספרי רות סירקיס ואחרים. בתנאי המטבח הביתי, שאין בו כידוע מחשב, בשביל ללכת במיוחד לחדר העבודה, להקדיש זמן לחיפוש מתכון באתר אוכל, להדפיס ולקחת את הנייר למטבח - אנחנו דורשים תוצאות טובות וגיוון נוסף.
"מאז התחלתי בתחביב הבישול שלי, התעצבנתי במיוחד ממתכונים הכוללים הנחיות לכתת את רגלי לאיזה שוק נידח שבו, ורק בו, אפשר למצוא קמצוץ עלעלים או גרגירים נטולי חשיבות. המצב מחריף בימים אלה של מיתון, בהם החיסכון מגיע גם אל המיני-מטבח היצירתי שלי. אני אמנם מחפשת מתכונים לגיוון, אבל אעדיף להשתמש במוצרים שכבר קיימים במקרר, או כאלה שאפשר להשיג בקנייה סטנדרטית בסופרמרקט.
"המסקנה היא להעדיף אתר אוכל הכולל מנוע חיפוש, שמאפשר מציאת מתכונים לפחות לפי קבוצות או קטגוריות, ועדיף אפילו לפי מוצר. אתר 'גורמה' ( www.gourmet.co.il) כמעט ועומד במשימה בכבוד, בתנאי שמישהו שם יואיל לתרגם גם את הוראות הבישול לעברית ולא רק את הקטגוריות וראשי הפרקים. אתר פסטו (www.pesto.co.il) זכה אצלי לציון גבוה בשל היצע מתכונים גדול, שימושי (כולל ציורים והנחיות) וכייפי.
גם האתר של גיל חובב (www.gilfood.co.il) הוא חביב, ומציע מנוע חיפוש. האתרים של תנובה (www.shef-lavan.co.il) ושל מועצת החלב (www.milk.org.il) נחמדים לחיפוש מתכונים חלביים. אתר המסעדות הישראליות www.rest.co.il מציע בקטגוריית המתכונים היצע רחב של מתכוני מסעדנים ישראלים, כולל סטייקים ומנות שוות. אתר 'גודפוד'
(www.goodfood.co.il) מגיש מנוע חיפוש יעיל, ולמתמקדים בעוגות מומלץ אתר www.cakes-r-us.com, בו מסבירים גם על קישוטי העוגות. היצע מתכונים גדול יש באתר המגזין 'על השולחן' (www.hashulchan.co.il) ובאתר האוכל של וואלה
( food.walla.co.il).
"שווה במיוחד, בתנאי שמסתפקים בהיצע מבשלנים חובבים, הוא אזור האוכל של תפוז. יש בו מנוע חיפוש לפי קטגוריה, לפי מרכיב מזון, לפי סוג המנה, לפי סוג המטבח ולפי שם המתכון. המתכונים רובם של הגולשים, ואפשר גם לקרוא תגובות גולשים אחרים שניסו. אשר לתוספת העדכנית של רות סירקיס - היא בהחלט תאומץ בחום".

www.AgreementsEtc.com - automated legal contracts

181