Sarit Perkol internet pages


פנג שואי - הרוח והמים של האינטרנט

מאת שרית פרקול

מעריב, נובמבר 2002

מה המשותף בין eBay, google ו-msn, מעבר לעובדה שהם מצליחים מאוד? הצבעוניות של הלוגו, המשלבת בתוכה את כל חמשת היסודות של הפנג שואי: אדום (אש), כחול (מים), ירוק (עץ), צהוב (אדמה) ולבן (מתכת). חמשת האלמנטים האלה, לפי הפנג שואי, הם הבסיס לכל. השימוש בהם באותיות הלוגו, או במקרה שלmsn בכנפי הפרפר, מבטיח שלמות - וגם שהאתר "ידבר" אל כמה שיותר גולשים, מכל מיני סוגים.
פנג שואי ("רוח ומים") היא שיטה סינית עתיקה של סידור הסביבה כדי להביא למידה מירבית של הרמוניה פנימית ואושר לאנשים המשתמשים בה. בשנות התשעים התחילו בני המערב ליישם את עקרונות הפנג שואי בבתים ובמשרדים, בין אם מתוך אמונה, בין אם מתוך צו האופנה.
במאמר "פנג שואי לאינטרנט" כותב דייויד גונטלט על שימוש בעקרונות הפנג שואי ליצירת אתרי אינטרנט הרמוניים: "אם הסינים מצאו שעקרונות העיצוב האלה תקפים במשך 5,000 השנים האחרונות, אנחנו צריכים לפחות לתת להם צ'אנס". גונטלט מסביר במאמרו באתר www.newmediastudies.com/fengshui.htm, שההבט החשוב ביותר של פנג שואי הוא צ'י - כוח החיים הזורם בתוך וסביב כל דבר ומאגד אותו לשלמות. צ'י היא האנרגיה שצריכה להיות מסוגלת לזרום בחופשיות. צ'י "עומד" הוא פנג שואי גרוע. עיצוב אתרי אינטרנט לפי פנג שואי, אם כן, כרוך בחוויית ניווט זורמת, הממקסמת את זרימת הצ'י החיובי. חלק מהעצות שמציע גונטלט, כמו עיצוב דף פתיחה נעים ומזמין, או שימוש בלבן וכחול, נשמע אלמנטרי ואינטואיטיבי, גם בלי להידרש לתורות סיניות עתיקות. אבל טוב לראות שעקרונות עתיקים יפים גם למדיום הכי הייטקי, ומלבד זאת - יש בדבריו גם כמה הפתעות.
"שימוש נועז בצבע הוא טוב ומעודד את זרימת הצ'י", כותב גונטלט. לבן וכחול הם צבעים טובים, אם כי כל שימוש יצירתי בצבע נועז אמור להיות חיובי. "הגרפיקה צריכה להיות ברורה ומוגדרת היטב. מריחת הצבעים המתרחשת בגלל דחיסת jpeg היא פנג שואי גרוע".
בעיצוב ברוח הפנג שואי, צריך להפיח חיים באזורים "מתים" ולשבור קווים ארוכים וישרים. בעיצוב בית, זה אומר להציב עציץ, או אקווריום, ליד קיר משעמם וארוך. באתר אינטרנט, זה אומר להוסיף גרפיקה נעימה, רצוי עם מוטיבים טבעיים. פרחים, למשל, או דגים, ושימוש בקווים מעוקלים, במידת האפשר. במקום סרגלי התפריטים הנוקשים והישרים בצד שמאל של הדף או בראשו, היוצרים זוויות ישרות, כדאי להכניס אלמנטים מעוגלים. גונטלנט מציין לטובה את הפלטפורמה הווקטורית של תוכנת פלאש מקרומדיה, המעודדת קווים עגולים שכאלה.

מקרה סופני של צ'י מעופש

בתוך כל האנרגיות השוצפות האלה, וכדי שהצ'י לא יזרום מהר מדי, צריך שיהיו באתר גם אזורים של יציבות ורגיעה, נקודת פוקוס - אזור הלוגו, המופיע בכל דף וכולל אלמנט ניווטי. דפים ללא מוצא, כאלה שאי אפשר לזוז מהם בלי ללחוץ על הכפתור "בחזרה", נחשבים "מקרה סופני של צ'י מעופש". אסור שהגולש יגיע למצב של מבוי סתום. מצד שני, לא כדאי גם להעמיס על הדף רשימות ארוכות של קישורים, שהצ'י "בורח דרכם במהירות".
גונטלט כותב, שיותר מדי גימיקים של מולטימדיה יגרמו "סופת צ'י" - לא טוב. עדיף להשתמש באלמנטים פשוטים ורגועים. אם רוצים, ניתן להוסיף קובץ קטן של מוסיקת אווירה מרגיעה, המקבילה לצליל פכפוך של פלג ברקע, להגברת הזרימה של הצ'י. הכותב גם מציע להימנע משימוש בספק אינטרנט בעל היסטוריה רעה - כאלה שאירחו מספר אתרים כושלים. זה יוצר פנג שואי גרוע.
מייקל סילברמן, מומחה לשיטת פנג שואי ויועץ לעיצוב מקצועי, נחשף לכך כבר בתחילת שנות ה-70, בארה"ב. "מישהו נתן לי ספר מסין, לא בדיוק פנג שואי, אבל דברים ברוח זו. היו שם כל מיני דיאגרמות", הוא מספר. "שאלתי בחורה סינית מניו-יורק, והיא הפנתה אותי לאבא שלה, שלימד אותי את העקרונות". סילברמן, תושב כליל, בעל תואר בתקשורת ובמנהל עסקים, היה בין הראשונים, ואולי הראשון, שהביא את בשורת הפנג שואי לארץ. הוא מסביר שהעולם נחלק לחמש קבוצות של אנשים, לפי שנת לידה, ויש צבעים שיותר טובים לאנשים האלה. "בידיעה הזאת, אני יכול לעצב חנות, אתר אינטרנט, או סלון שעורכים בו מסיבות רבות-משתתפים, בו כל אחד ימצא משהו שהוא אוהב. אני אף פעם לא אעצב אתר אינטרנט בצבע אחד. הכל יינג ויאנג - אנרגיה לצד רגיעה. במאמר מוסגר מספר סילברמן, שבבתי חולים באמריקה הפסיקו לצבוע הכל בירוק המרגיע וחזרו ללבן - ומאז "אנשים נשארים באשפוז יום אחד פחות". סילברמן, שמגדיר את הלוגואים של eBay ושל גוגל "גאוניים", אומר שהצורך בהכנסת כל הצבעים החשובים לאתר לא אומר למלא הכל בצבעי הקשת, אלא "לתת נגיעות, בקטן", כדי שהאתר - אם הוא אמור לפנות אל כלל הציבור, ובעיקר, להיות מסחרי - ידבר אל כמה שיותר אנשים. "יש מחקר שאומר, ש-80 אחוז מהאנשים שהולכים לסופרמרקט קונים 20 אחוז מהמוצרים. אני הולך על 80 אחוז, לא אכפת לי לאבד 20 אחוז מהגולשים".

ריבוע הקסם על המסך

לדברי אלי שירזי, תלמידו של סילברמן, המנהל את תחום האינטרנט של חברת התיירות הדקה ה-90 (www.daka90.co.il), ארבעים וחמישה אחוז מתוך ממכירות החברה מבוצעות דרך האתר, ומידי יום גולשים אליו בין 30 ל-50 אלף איש. שירזי מסביר שבעוד שבתרבות המערבית נהוג לחשוב שהמזל הוא מקרי, התרבות הסינית מחלקת את המזל לשלושה חלקים: הראשון הבא מהשמיים, השני מהאדם עצמו, והשלישי - מושפע מהסביבה. כאן נכנס לפעולה הפנג שואי. אתר הדקה ה-90 מבוסס, לדברי שירזי, על עקרון היין והיאנג, שמשמעותם - איזון. כל דבר בעולם ניתן לראות במונחים של שני סוגי אנרגיה: פעילה וסבילה, יין ויאנג. האתר מחולק לשלושה טורים ושלוש שורות. הטור הימני ביותר הוא טור הניווט והשניים האחרים מיועדים להעברת המידע והמכירה של מוצרי הנופש בחו"ל ובארץ. טור מוצרי חו"ל עוצב בצבעי צהוב וכתום, המייצגים את היאנג, והשמאלי, בו מוצגים המוצרים המקומיים, עוצב בכחול ובסגול, המייצגים את היין (צבעי היאנג הם לבן, אדום, צהוב, כתום, אדום וסגול ואילו צבעי היין הם: שחור, ירוק, כחול, טורקיז, כחול סגול, אינדיגו ואפור).
שירזי מדבר על חלוקת המסך ל"ריבוע הקסם", שהתגלה לפני אלפי שנים בידי השליט הסיני פו סי, והא משמש מפה וטבלת זמנים לקביעת תנועות ואנרגיה. לפי עקרונות אלה נחלק שטח העמוד לתשעה, באמצעות שלושת הטורים ושלוש השורות, שבמרכזן מתקבלות ארבע נקודות מפתח, אותן העין קולטת קודם כל.
ביקשתי משירזי לנתח מבחינת עקרונות הפנג שואי את האתר של וואלה
(www.walla.co.il), הנחשב סיפור הצלחה ישראלי. לשירזי לא ברורים העקרונות על פיהם עוצב האתר, אך הוא אומר שלפחות מבחינת הצבעוניות, יש שימוש בצבעי היין והיאנג - כחול מול לבן וצהוב. "יש כאן שימוש נכון בצבעים אך לא הקפידו על הסימטריה בפריסת הצבעים ובכך נמנע האיזון - הצ'י", הוא אומר. בוואלה חילקו את שטח המסך לשלושה, אך לא באופן הסימטרי המאפיין את ריבוע הקסם. שירזי: "אם נבדוק את הנקודות האסטרטגיות אותן תופסת העין בהתבוננות הראשונה בדף הבית של וואלה, הרי שעל בסיס ריבוע הקסם משמאל נמצא מבזקים וחדשות ומימין עסקים ואהבה. מתחת לאלו מופיע לינק פרסומי בלתי קבוע. אלה כנראה הנקודות האסטרטגיות אותן ביקשו בוואלה להפגיש ראשונות עם הגולש, אבל באנר הפרסומי לא נוצל נכון, שכן, במיקומו במרחב המסך הוא הולך לאיבוד". שירזי מציין עוד שלעיתים מתפרסם בוואלה באנר אנכי, בשמאל המסך, "השובר לחלוטין את כללי האיזון של הפנג שואי, גורם אובדן הזדהות עם האתר ובלתי אפקטיבי, להערכתי".
לדברי שירזי, באתר של חברת הסלולר אורנג' "קיים איזון מוחלט ברמת הצבע. שחור שהוא יין וכתום שהוא יאנג", וגם בצבעוניות של אתר eBay באו לידי ביטוי, לדבריו, עקרונות הפנג שואי. "מבחינת הצבעוניות ניתן למצוא אתרי אינטרנט רבים בהם באים לביטוי עקרונות היין והיאנג", הוא אומר, "אך פחות אתרים בהם השתמשו בעקרונות ריבוע הקסם". להערכתו, מקור הבעיה הוא הרצון למקסם את שטח התוכן והפרסום.
רן בן-אלי, בעל אתר הפנג שואי הישראלי www.fengshui.co.il, המכיל מידע רב בעברית על התורה הסינית ועקרונותיה, אומר שצבעי האתר שלו - תכלת, ירוק וסגול - נבחרו על ידו בקפידה והם מייצגים צמיחה, מודעות, למידה, מעוף, רוחניות וריפוי. לדבריו, "הצבעים מרגיעים, נעימים ויוצרים סקרנות רבה אצל הגולש, רצון לחפש דבר מה מעבר לגילוי, מעבר לאינפורמציה". באתר של בן-אלי, מומחה ויועץ פנג שואי, ניתן אכן לראות שבירה של הזוויות, והלוגו של האתר הוא פרח ירוק-צהוב ("פרח המודעות", הוא מסביר) על גבי עיגול סגול - צבע הכסף.

פנג שואי להמונים

באינטרנט יש המון אתרי פנג שואי, בהם ניתן ללמוד את התורה, לקבל ייעוץ, לקנות מוצרים הקשורים בפנג שואי ולקיים קשר עם אנשים אחרים המאמינים בעקרונות האלה. סודהיר תומאס בדאקת, מאוניברסיטת ברקלי, קליפורניה, הכין עבודה במסגרת קורס "דתות במרחב הממוחשב" על האופן בו משפיע האינטרנט על הפצת תורת הפנג שואי. בעבודתו הוא מתייחס לריבוי אתרי הפנג שואי של האסכולות השונות, כמו "הכוכב המעופף", "הפירמידה" ו"המגבעת השחורה", לקלות בה ניתן ללמוד על הפנג שואי דרך האינטרנט, לדרך בה משתמשים יועצי הפנג שואי כדי להגיע אל קהלי היעד שלהם - בין אם זה לצורכי למידה, בין אם זה לצרכים מסחריים - ולהשפעת הסחר האלקטרוני על מכירת מוצרים נלווים לפנג שואי.
בעבודה של בדאקת, המתפרסמת באתר www.geocities.com/geog251sudhirtv, הוא כותב שהיתה התנגדות של אנשי המקצוע להכללת הפנג שואי תחת ההגדרה "דת". "אחדים מהיועצים הסבירו, שהתנגדותם נובעת מכך שהם רוצים שהפנג שואי יהיה מנותק מכל הדתות ומהקשרים מיסטיים ועל-טבעיים". חלק מהיועצים שיבחו את האינטרנט על כך שהוא מאפשר להדיוטות ללמוד על פנג שואי ולחפש יועצים מומחים, אבל חלקם גם התלוננו על עומס המידע, "שעלול לבלבל"
. באתר של בדאקת יש רשימת אתרי פנג שואי מומלצים www.geocities.com/geog251sudhirtv/bookmark.htm , ולמחפשים בגוגל: לרשום Fengshui או "Feng Shui".



99